Wow, wyszło piwo dla lubiących chmielową gorycz w piwie, czyli tak jak miało być.
Właśnie otworzyłem buteleczkę po trzech tygodniach od rozlania.
Mam co z sobą wziąć do wrocka
Jeszcze tylko etykieta.
Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2012-04-15, 15:05.
Ostatnio mam wspaniałą częstotliwość warzenia - 1 warka na rok.
Tegoroczna uwarzona z zestawu od ARTa to WARIACJE AHUMBY, Scottish Ale.
18 BLg i dziś poszło w butelki. 60 bączków i handgranatów napełniłem piwem
Natomiast już w piątek zburzę grafik warzenia i zajmę się piwem o nazwie: WARIACJE AHUMBY, Żytnie (również z ARTowego zestawu). Żeby się nie rozmyślić już rozgryzłem fiolkę w drożdżach
Co ja się mam z tymi moimi synami. Rafał kupił drugą chłodziarkę, wstawił ją do swojego pokoju i "nakazał" mi warzyć piwo dolnej fermentacji. No to uzbierałem wszystko co trzeba i jutro będę gotował. A dziś śrutuję 2 kg pilzneńskiego, 3 kg , monachijskiego, 0,75 kg karmelowego jasnego i 0,25 kg karmelowego ciemnego.
Namnażają się już Wyeast 2308 Munich Lager
Ponad dziewięć lat nic tu nie pisałem. Ostatni wpis dotyczył marcowego i po tym czasie zaczynam Marcowym.
Dziś pokręciłem korbką i ześrutowałem:
- 2,85 kg monachijskiego jasnego
- 1,4 kg pilzneńskiego
- 0,55 kg karmelowego
- 0,55 kg wiedeńskiego
Dane z opakowania.
Wieczorem idę do Bierhalle na piwo a jutro do roboty :-D
Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.
Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
CO2 sporo.
Zapach intensywnie...
Comment