a jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
							
						
					Markowe domowe
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 12 warka miała 42 litry, a na tym nie koniec. Do 46-47 litrów można dojść, później może byćPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloridera jak takie duże warki zacierasz w 20 litrowym garze?
 kłopot przy fermentacji jak piana z kega wyjdzie.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Prawie jak RIMS, czyli żywcem wyjęte z bajki Sasiedzi.
 Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Rodzinka wyjechała więc nie było zagrożenia, wyglądą konstrukcja okropnie ale stoi stabilniePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakNie boisz się, że ktoś potrąci stołeczek i wszystko runie. Wygląda to mało stabilnie.
 Mam nadzieję, że jak warzysz to nie chodzą w pobliżu dzieci.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 14 Pszenica
 
 Skład:
 Słód pszeniczny Weyeremann - 3292 g
 Słód pilzneński Strzegom - 1978 g
 Słód monachijski Strzegom - 414 g
 Drożdże - Brau Partner - Weisbier -Trockenhefe (saszetka)
 Chmiel: aromatyczny Lubelski 3,7ak. 30g
 
 Zacieranie dekokcyjne 1 warowe wg opracowania Czesa z pewnymi odstępstwami  
 
 Zasyp całości śruty do wody o temperaturze 35*C, podjazd do 45*C przerwa 10 minut.
 Podgrzanie do 65*C odebranie 1/3 gęstego zacieru do dekokcji.
 Podgrzanie 1/3 gęstego do 72*C przerwa 10 minut, następnie gotowanie przez 15 minut.
 Połączenie obu zacierów i ustawienie temperatury na 72*C ( próba jodowa OK) przerwa 15 minut. Podgrzanie do filtracji 78*C, zatopienie wkładu filtracyjnego i przerwa 10minut na zbudowanie złoża filtracyjnego. Filtracji około 2 godzin.
 
 Uzyskałem około 40 litrów 11 BLG co daje ~ 81% wydajności warzelni (nie mogę się oprzeć znów policzyłem) , dodatkowo dla tej warki przestawiłem młynek na grubszą śrutę. (nie mogę się oprzeć znów policzyłem) , dodatkowo dla tej warki przestawiłem młynek na grubszą śrutę.
 
 Ostudziłem do 22*C (pierwsze 20 litrów zamiast w kanał wlałem do wanny ) )
 Po kąpieli, zadałem drożdży, patrzę na zegar (zawsze notuję) a tu od 30 minut niedziela.
 
 Z braku fermentacji po 14 godzinach od zadania drożdży, napowietrzyłem brzeczkę.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Co się kurteczka dzieje z tymi warkami #13? U mnie tak samoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Informacja dla wszystkich którzy dostali falszeczkę Czarnego z 13 warki, stan piwa się pogarsza w tępie zastraszającym - wypić czym prędzej lub wylać gdy niesmaczne . .
 
 13 dała znać o sobie z opóźnionym zapłonem.   W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam!
 Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
 Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
 
 Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...- 
							Channel: Surowce
 2024-11-23, 18:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
 
 Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46 W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku... Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 ~ 1L
 ~ 1L
							
						
Comment