Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
    Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzie

    Comment


    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Pszeniczne wyniesione do piwnicy, pety już średnio nagazowane (te 5 dni burzliwej to trochę przegiąłem), ale z racji butelkowania w "Keltach" nie było problemu z odpuszczeniem gazu.
      Pety zostawiłem z pełnym ciśnieniem zobaczymy co będzie
      Pety wytrzymały piwo się udało, niewiele zostało

      Comment


      • Dziś zacieranie ejla po angielsku i do pieca na 2 godziny, ładnie utrzymuje 68*C.

        Comment


        • Cześć

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Dziś zacieranie ejla po angielsku i do pieca
          szczegóły gościu, szczegóły
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment


          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
            Cześć
            szczegóły gościu, szczegóły
            Będą, trochę piwowarskiej cierpliwości , sprzątam, piorę i gotuję a piwo się zaciera, sam chciałeś szczegóły .

            Comment


            • Cześć
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              sprzątam, piorę i gotuję a piwo się zaciera, sam chciałeś szczegóły .

              gosposia się znalazła ;-)
              mam nadzieje że już filtrujesz albo chmielisz
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment


              • No i są jakieś fakty a nie plany. Do chmielenia poszło 31 litrów brzeczki 12blg co przy 6,15 kg zasypu daje tylko 63,5% sprawności warzelni. Coś kiepsko może to różnica pomiędzy słodami pilzneńskimi z Weyermana i Litovela ? Zobaczę czy wyniki potwierdzą się po chmieleniu jak przeleję do wyskalowanego fermentora.

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                  Cześć



                  gosposia się znalazła ;-)
                  mam nadzieje że już filtrujesz albo chmielisz
                  Się śmiej jak się kobiecie zachciało studiować a chłopu jeździć po Warsztatach to z soboty zostaje robota na poniedziałek, dobrze trafiło, że mam urlop i spokojnie można porobić i piwo uwarzyć a wieczorkiem na wieś świnki młótem podkarmić i babcię odwiedzić

                  Comment


                  • Pięknie się chmieli drugi z 3 wrzutów, 10 minut po zakończeniu chmielenia będę u fryzjera tak dla aromatu na zimno w międzyczasie się ostudzi.

                    Comment


                    • # 30 Ale Maj

                      Skład:
                      pilzneński Litovel - 5450g
                      pszeniczny Litovel - 500g
                      karmelowy Baltic Malt - 200g
                      chmiel marynka
                      0' 28g
                      30' 18g
                      65' 5g ( 65 min dla wyrównania do IBU 30)
                      drożdże S-33

                      Zacieranie po angielsku: zasyp do 16 litrów wody 70*C ustaliło się na 64*C wiec podgrzałem do 68*C i do pieca (jak się okazało na 3 godziny) spadek temperatury o 1*C. Przelałem do filtracji (fermentor i wężyk/oplot), poszła szybciutko 30 minut, dobrze że miałem przyszykowane 22 litry wody do wysładzania 80*C. Po schłodzeniu ( na wyjściu z chłodnicy pomyłem butelki po warsztatowe) zadałem drożdżaki w temperaturze 26*C.

                      Po godzinie w piecu odebrałem kilka łyżek brzeczki i po próbie jodowej poszła na starter dla danstarów otrzymanych od Fidoangel (dzięki). Wyjątkowo udane warzenie wszystko szło lekko i sprawnie tylko trochę wydajność mnie zawiodła do fermentacji poszło 28 litrów (+2litry do odstania na refermentację) brzeczki 13,6 Blg co daje 65 % sprawności.

                      Comment


                      • Cześć

                        Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
                        czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                          Cześć

                          Marek pogubiłem się ..... starter robiłeś z Danstarów dla innej warki?
                          czy te s-33 w składnikach to pomyłka ?
                          Starter został starterem bo nie przejawia chęci do najmniejszego bąbelka, S-33 poszły prosto z saszetki w ilość 1/4 opakowania. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).

                          Comment


                          • Cześć


                            No i wszystko jasne
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                              Cześć


                              No i wszystko jasne
                              Nie dość, że jasne to jeszcze ejlowe.

                              Comment


                              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Starter został starterem bo nie przejawia chęci do najmniejszego bąbelka, S-33 poszły prosto z saszetki w ilość 1/4 opakowania. Nie będę ryzykował jak Danstary ożyją to coś na nich zrobię Spokojnie sobie stoją w litrowej zlewce (0,5 litra brzeczki).
                                Starter nie ruszył, nadal pachnie niechmieloną brzeczką , ciekaw jestem kiedy się zepsuje bądź sfermentuje.

                                W fermentorze piękna pianka, zapach wspaniały, ejlowy (dawno nie było), temperatura 21*C.

                                Comment

                                Working...
                                X