Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Starter nie ruszył, nadal pachnie niechmieloną brzeczką , ciekaw jestem kiedy się zepsuje bądź sfermentuje.
    Danstary zaliczyły zlew, brak współpracy po 2 dobach i zmieniony zapach (w stronę zakwasu chlebowego).

    Majowe już skończyło burzliwą, na cichą przeleję w sobotę (5 dzień).

    Comment


    • #30 przelane na cichą przy Blg 5,5 celowałem w końcowe 5 ewentualnie 4 więc jestem bardzo zadowolony, kiedyś wychodziły piwa z końcowym blg 5 i były wspaniałe (dotyczy górnej fermentacji) jako, że są mniej treściwe od lagerów (dwunastki) chciałem podciągnąć niższym odfermentowaniem, mam nadzieję na smaczne piwo próbka 100ml z pomiaru zapowiada się obiecująco.

      Comment


      • Zabutelkowane jakieś 5 dni po planowanym terminie , odfermentowało do 5 blg czyli tak jak chciałem . Smak taki sobie, jakoś mało chmielu (wrażenie przy dużej ilości drożdży ? ) , czy po lagerach się rozbestwiłem.

        Comment


        • Jasne, że mało czuć chmiel. My na mniejszą warkę dajemy 50g marynki od początku, a potem na ostatnie 15 min jeszcze 30 g. lubelskiego i wtedy trochę czuć chmiel. Wydaje nam się, że górne drożdze "zjadają" chmiel.
          goroncopozdrawiamy

          Comment


          • No i skusiłem się na ejla z 30 warki , miesiąc od warzenia, piana już fajna, smak jak chciałem słodowy pełny z całym bogactwem estrowych nutek podkreślonych dodatkiem słodu pszenicznego i drożdżami S-33. Jestem zadowolony

            Comment


            • # 31 Pszeniczka

              Zasyp, słody:
              Pilzneński Litovel - 3100 g
              Pszeniczny Litovel - 3500 g
              Karmelowy Baltic Malt- 180 g

              Zasyp pszenicznego do wody o temperaturze 45*C, przerwa 15 minut . Podgrzanie do 64*C zasyp pilzneńskiego, przerwa 20min. Podgrzanie do 73*C i odebranie 1/3 do dekokcji trwającej 20 minut od zagotowania. Zmieszałem całość i do filtracji. Poszło nad wyraz łatwo i szybko.

              Chmielenie 25g lubelskiego na 90 minut. Wyszło jakieś 33,5 litra 12Blg

              Schłodziłem do 25*C zadałem WB-06.

              Był obserwować adept sztuki piwowarskiej Hugo.
              Tak fajnie się warzyło, że jutro w planie kolejne warzenie jakiegoś ale/ale american stouta.
              Last edited by ART; 12-06-2009, 19:20.

              Comment


              • Że Prze... co?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Że Prze... co?
                  Błagam popraw mi to bo umrę ze wstydu i 1 PU Ci ubędzie

                  Comment


                  • Dziękuję

                    Comment


                    • Pomysł na Stouta przegrał w na starcie, z eksperymentem zwanym Czernidło
                      Będzie coś gęstszego na święta

                      Comment


                      • Marku, napisz coś więcej na temat świątecznego czernidła. Od kilku tygodni chodzi nam po głowie pomysł zrobienia piwa świątecznego. Nawet mamy już drożdże ( Irish Ale 1084 ).Do pracy zamierzamy sie zabrać w drugiej połowie lipca, więc mamy jeszcze chwilę na pomysły. Napewno będzie bardzo ciemne, mocne i słodko pachnące. Ciekawi jesteśmy Twojego pomysłu.
                        goroncopozdrawiamy.

                        Comment


                        • Moje jest pomysłem wynikającym z buszowania w piwnicy czy warto to w ogóle czytać okaże się za pół roku . Piwo będzie hybrydowe zacierano-ekstraktowe. Pełny opis jak skończę warzyć bo cały czas komponuję (przed chwilą zmieniłem drożdże z US-05 na S-33)
                          Pewne jest, że będzie czarne bo 500g palonego żywieckiego już się zaciera z 3300 strzegomskiego, pachnie kawą
                          Właśnie strzeliły mi do głowy wędzone śliwki i chyba troszkę dam, tylko doczytam (Anteks robił pyszne ze śliwkami) ile się daje.
                          Last edited by mark33; 13-06-2009, 11:35.

                          Comment


                          • Czekamy na opis. Udanego warzenia.
                            goroncopozdrawiamy.

                            Comment


                            • #32 Czernidło

                              Skład:
                              Pilzneński Litovel - 3300 g
                              Palony Żywiecki - 500 g
                              Ekstrakt WES Pszeniczny - 1200g
                              Ekstrakt WES Ciemny -1200g
                              Śliwki suszone - 100g
                              Marynka - 30g
                              Lubelski - 6g

                              Zacieranie infuzyjne:
                              zasyp do wody o temperaturze 45*C
                              podgrzanie do 50*C -> 10 min
                              podgrzanie do 64*C -> 30 min
                              podgrzanie do 73*C -> 30 min
                              podgrzanie do 78*C -> 15 min
                              Filtracja oporna przez palony słód ale jakoś poszło.

                              Chmielenie i dodatki:
                              Marynka 30g na 60 minut
                              Śliwki susz 60g na 30 minut
                              Lubelski 6g na 5 minut
                              Śliwki 40g na 5 minut

                              Drożdże :
                              S-33
                              Zadanie w temperaturze 25*C.

                              Wyszło 28 litrów 15 Blg, kolor i smak brzeczki dobrze rokuje.
                              Wyglądało też ładnie podczas warzenia.
                              Attached Files
                              Last edited by mark33; 13-06-2009, 20:25.

                              Comment


                              • Ciekawe jaki będzie finał tego czernidła.
                                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                                So von Natur, Natur in alter Weise,
                                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                                Comment

                                Working...
                                X