Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Ruszyło się, ponad 11 kg słodów ześrutowanie, chmiele poważone, jutro wielki dzień reaktywacji.

    Comment


    • Gratuluje Marek,
      Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment


      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
        Gratuluje Marek,
        Szczerze to masz teraz z górki porównując z początkującymi piwowarami i dużo łatwiej bo przyzwyczajenia i sprzęt masz. Czy mocno tęskniłeś w czasie tej przerwy?
        Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).

        Comment


        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Warzę u kolegi na działce więc będzie inaczej , sprzętu i pojęcia nie brak, tęskniłem tak sobie głównie za warzelnią (ale to jeszcze w planach).
          U naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment


          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
            U naszego wspólnego kolegi na działce? Pozdrów go
            Pozdrowię u naszego wspólnego.

            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Pozdrowię u naszego wspólnego.
              No to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                No to miłego wieczora Wam życzę i do spotkania.
                Warzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warzenie jutro od rana, ale nie wytrzymałem i musiałem podzielić się przygotowaniami. W piwnicy fajne 11*C więc jeszcze lagerki będą jak drożdże ruszą.
                  No to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                    No to masz fajnie w mojej piwnicy już 14 st i temp wzrasta. Więc musze przejść na górniaki.
                    Jak bym się dokopał do ściany zewnętrznej było by jeszcze ze 2 lub 3 stopnie niżej

                    Dokopał w sensie wyjął skrzynki spod stołu.
                    Last edited by mark33; 25-03-2011, 21:55.

                    Comment


                    • W mojej piwnicy (przy otwartym oknie) również osiągam 10-12ºC. Gratuluje decyzji o powrocie do warzelniczej pasji.

                      Comment


                      • Warka 34 - Lager wiosenny

                        Skład:
                        pilzneński Litovel - 11284g
                        karmelowy Baltic Malt - 558g
                        chmiele w granulacie: Marynka, Lubelski

                        Zacieranie infuzyjne:
                        zasyp do wody o temperaturze 8*C
                        podgrzanie do 50*C -> 15 min
                        podgrzanie do 64*C -> 40 min
                        podgrzanie do 73*C -> 40 min
                        podgrzanie do 78*C i filtracja.

                        Chmielenie:

                        0' 100g Marynki 8,4 a.
                        30' 34g Marynki 8,4 a.
                        50' 35g Lubelski 3.5 a.
                        IBU około 57 wg Ragera

                        Drożdże zadane w 20*C S-23 do 26/27 Litrów oraz W 34/70 do 26/27 Litrów.

                        Na koniec wielkie podziękowania dla Grześka (Bielok) za udostępnienie warzelni garażowej, spędzenie fajnego dnia na warzeniu równoległym

                        Comment


                        • Cześć
                          Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
                          Last edited by bielok; 27-03-2011, 09:55. Powód: Literówki.
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                            Cześć
                            Miło było uczestniczyć w rozruchu Twojego browaru
                            Mnie bardziej o 2 pełne fermentory i trochę pomysłów na przyszłość.

                            Comment


                            • Uff.. fermentacja ruszyła w obu fermentorach, drożdże kupione wieki temu przechowywane w lodówce.

                              Comment


                              • O przypomniało mi się dodałem 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie chmielenia.

                                Comment

                                Working...
                                X