Markowe domowe
Collapse
X
-
Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.Comment
-
Dziś całkiem wolne mam więc od 9:00 otworzyłem browar , uściślając przyniosłem graty z piwnicy. Ale jakoś lenia miałem na mieszanie w zacierze więc ze 2,5 godziny modyfikowałem mieszadło z gara 20 litrowego do 50 litrowego. Obecnie się filtruje i widzę, że mogę się spokojnie zająć forumową dokumentacjąComment
-
Skład:
pilzneński 9900g
carahell 100g
aroma 250g
pszeniczny 500g
marynka 100g
hersbucker 30g[/QUOTE]
Zacieranie:
35*C → 25 minut (spacer z psem)
64*C → 30 minut
73*C → 40 minut
78*C → 10 minut
Chmielenie:
60 minuta → 70g marynki 8 ak.
30 minuta → 30g marynki
10 minuta → 30g hersbrucker 3,4 ak.
Drożdże:
S04 i T-58 2 fermentory, 13 blg wyszło przed chmieleniem przy około 48 litrach.Last edited by mark33; 2011-04-30, 21:18.Comment
-
Dziś zadałem drożdżaki bo wczoraj sił starczyło tylko do wyniesienia gorącej brzeczki na balkon. Zeszło mi w browarze 14 godzin, od przeróbki mieszadła, śrutowania, kłopotów z filtracją (rurka ponacinana a później oplot), dodatkowo zagotowanie chłodnej brzeczki zajęło chyba ze 2,5godziny. Trzeba przejść na taboret bo się wykończę.Last edited by mark33; 2011-05-01, 14:44.Comment
-
Grzałki nawet nie mam, miałem problem bo brzeczka zbytnio wystygła przez długą filtrację. Mogłem przełożyć zacier do wiadra z kranikiem i od razu filtrować do gara warzelnego, było by OK. Ale się nie chciało i się zesrało. Zawsze tak robiłem ale coś mnie wczoraj diabeł podkusił zanurzeniową do zaciernej włożyćComment
Comment