Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć.

    Marek trzeba było nalewać jak mojego pszenicznego koźlaka ;-) Tylko zamiast 2,5 l podstawić garnek 5 l
    Był kapslowany a to wymaga innej techniki i dużego refleksu. O ile pamiętam myłem szafkę nad zlewozmywaniem w kuchni

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Czernidło w smaku bardzo fajne delikatne i dość mocne. Jednak przegazowane na maksa po 22 miesięcznym leżakowaniu.
      Po "nalaniu" pierwszej szklaneczki włączyłem kamerkę tak piwa jeszcze nie nalewałem.
      Co ciekawe druga butelka była wzorowa pod względem gazu, czyżby transport, aż tak wzburzył zawartość pierwszej butelki? Czy może dodatkowe kilka dni w lodówce naprawiły drugie. Problemu nie ma piwo zostało wypite

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Dziś całkiem wolne mam więc od 9:00 otworzyłem browar , uściślając przyniosłem graty z piwnicy. Ale jakoś lenia miałem na mieszanie w zacierze więc ze 2,5 godziny modyfikowałem mieszadło z gara 20 litrowego do 50 litrowego. Obecnie się filtruje i widzę, że mogę się spokojnie zająć forumową dokumentacją

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Warka 35 - Ale umajone

          Skład:

          pilzneński 9900g
          carahell 100g
          aroma 250g
          pszeniczny 500g


          marynka 100g
          hersbucker 30g
          Last edited by mark33; 2011-04-30, 15:50.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Ręcznie kute śmigło (z kawałka rurki miedzianej) do większego mieszadła sprawdzone w boju działa jak chciałem.
            Attached Files

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Skład:

              pilzneński 9900g
              carahell 100g
              aroma 250g
              pszeniczny 500g


              marynka 100g
              hersbucker 30g[/QUOTE]

              Zacieranie:

              35*C → 25 minut (spacer z psem)
              64*C → 30 minut
              73*C → 40 minut
              78*C → 10 minut

              Chmielenie:
              60 minuta → 70g marynki 8 ak.
              30 minuta → 30g marynki
              10 minuta → 30g hersbrucker 3,4 ak.

              Drożdże:
              S04 i T-58 2 fermentory, 13 blg wyszło przed chmieleniem przy około 48 litrach.
              Last edited by mark33; 2011-04-30, 21:18.

              Comment

              • bielok
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.10
                • 338

                Cześć

                Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
                Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                  Cześć

                  Miałem właśnie taka nadzieję że jak wrócę z działki dzisiaj to będzie tu wpis o jakiejś nowej warce
                  Widzę że powoli, powolutku odnawiasz zapasy w piwniczce ;-)
                  Oj trzeba bo apetyt wielki u mnie i rodzina spragniona domowych wyrobów.

                  Dziś zadałem drożdżaki bo wczoraj sił starczyło tylko do wyniesienia gorącej brzeczki na balkon. Zeszło mi w browarze 14 godzin, od przeróbki mieszadła, śrutowania, kłopotów z filtracją (rurka ponacinana a później oplot), dodatkowo zagotowanie chłodnej brzeczki zajęło chyba ze 2,5godziny. Trzeba przejść na taboret bo się wykończę.
                  Last edited by mark33; 2011-05-01, 14:44.

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    Cześć
                    Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektryczną
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                      Cześć
                      Oj widzę że były przygody w browarze! Ja do warek 50 l w domu zawsze podchodziłem z grzałką elektryczną
                      Grzałki nawet nie mam, miałem problem bo brzeczka zbytnio wystygła przez długą filtrację. Mogłem przełożyć zacier do wiadra z kranikiem i od razu filtrować do gara warzelnego, było by OK. Ale się nie chciało i się zesrało. Zawsze tak robiłem ale coś mnie wczoraj diabeł podkusił zanurzeniową do zaciernej włożyć

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Warka 35 przelana na cichą smak obu piw wystarczająco różny T-58 wyciągnęły bardziej chmiel, S-04 bardziej słodowe z nutą pszenicy. Oba piwa zeszły do ~3,5 BLG. Wyniosłem do piwnicy na kilka dni 14*C dobrze im zrobi.

                        Comment

                        • wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33
                          Grzałki nawet nie mam, miałem problem
                          Jak byłeś we wojsku, to zrób se buzałę.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                            Jak byłeś we wojsku, to zrób se buzałę.
                            Byłem i wiem co się stanie wybuzuje bezpieczniki. Buzała do wody i tylko do wody.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Po prawie 3 tygodniach cichej warka 35 poszła w butle, trochę w szkło 28 butelek, reszta w pety 17 dwulitrowych, jedna litrówka i półlitrówka. Piwko smaczne

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Końcowe pomiary wykazały odfermentowanie z 12 blg do 4 na drożdżach T-58 oraz z 12 do 3 na S-04.

                                Comment

                                Przetwarzanie...