Safale S-04 ładnie się rozmnożyły i niedługo zabieram się za warzenie. Swoją drogą, jakie przerwy najlepiej by się sprawdziły przy imbirowym? Myślałem także nad dodaniem płatków owsianych w celu poprawy pienistości, ale chyba sobie daruję.
Będąc już przy tematyce drożdży, orientuje się ktoś jakie drożdże dodaje BA do zestawu "pszeniczne" i czy są cokolwiek warte? Zastanawiam się czy zamiast nich nie użyć Safbrew T-58.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Będąc już przy tematyce drożdży, orientuje się ktoś jakie drożdże dodaje BA do zestawu "pszeniczne" i czy są cokolwiek warte? Zastanawiam się czy zamiast nich nie użyć Safbrew T-58.
Drożdże dodawane przez BA do zestawów to mieszanka drożdży górnej fermentacji i drożdży winnych. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, naprawdę dają odpowiednie, goździkowo-bananowe estry i odpowiedni smak piwa. Na pewno dadzą bardziej klasycznego Weizena niż Safbrew.
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...
Breiðdalsvík (130 mieszkańców), to jedna z głównych miejscowości w regionie Fiordów Wschodnich na Islandii.[Pogoda latem jest tu taka, jak obecnie w Polsce. Niemniej w słoneczny - sierpniowy dzień, widzieliśmy tu jedyną podczas pobytu na wyspie osobę "opalającą się" z nagim torsem. ] ...
Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
Comment