Browarek Ozzie'go rozpoczął warzenie :D

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ozzy22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 11

    #1

    Browarek Ozzie'go rozpoczął warzenie :D

    Długo to trwało bym się wreszcie zabrał, ale teraz już wiem na 200% że było warto, dzwięk pykającej ruruki ferm. jest cudowny.

    Przy mojej 1 warce nie rzucam się z motyką na słońce więć zaczynam spokojnie od gotowca Coopersa + esktrakt slodowy (1,5kg). Trochę niskie BLG jak sadze bo 11, ale coż początkującemu się wybacza. Drożdże dodane w temp. 24oC i to chyba była dobra decyzja. Po zaprawieniu drożdżami pierwsze bąbelki już po około 2 godzinach, a dziś o rana to prawdziwa bimbrownia, pyk, pyk, pyk.

    Na razie jest dobrze, teraz czas przygotować buteleczki.
    Dla przyjaciół OZZY
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Powodzenia w dalszym warzeniu. I nikt nie powiedział że piwo 11 Blg nie może być dobre

    Comment

    • ozzy22
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.11
      • 11

      #3
      Etap kolejny czas zacząć?

      Etap kolejny czas zacząć? Oto moje pytanie do Was doświadczonych browarmistrzów.

      Otóż dziś mija 6 dzień pierwszej fermentacji i blg wynosi 4. Lać do butelek czy jeszcze poczekać. Problem polega na tym, że nie mam naczynia na przeprowadzenie cichej ( only 1 fermentor - na razie) Zapaszek bardzo przyjemny, moim zdaniem nic dodać nic ująć, podobnie barwa i smak - zdecydowanie goryczkowy.

      I jeszcze jedno do butelek dodawać cukier czy glukozę.
      Dla przyjaciół OZZY

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4
        Wedle mojej skromnej wiedzy to możesz już butelkować.
        Czy dasz cukier czy glukozę wsjo rawno jednak ja dałbym glukozę.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • ozzy22
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.11
          • 11

          #5
          No piwko rozlane. Teraz najtrudniejszy okres do przetrwania - oczekiwanie.
          Dla przyjaciół OZZY

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jest to doskonały okres na zrobienie kilku kolejnych warek.

            Comment

            • ozzy22
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.11
              • 11

              #7
              I właśnie tak zamierzam postąpić. Surowce już zakupione
              Dla przyjaciół OZZY

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • bastion
                Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
                bastion
                Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
                Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

                Od tego czasu nieco się...
                2023-10-31, 11:39
              • bastion
                Słowacja, Handlova, Kremnicka 12, Pivovar Banik.
                bastion
                Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
                Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
                2023-01-18, 22:08
              • dadek
                Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                dadek
                Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                2025-01-12, 18:42
              • dadek
                Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                dadek
                Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                2025-11-09, 01:19
              • dadek
                Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                dadek
                Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                2025-09-27, 03:28
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...