W dniu dzisiejszym nareszcie rozpoczelismy z kumplami warzenie piwa.
Do warzenia zakupilśmy zestaw super start oraz brew-kita Browamator Ciemne jako dodatkowy surowiec użyliśmy ekstraktu słodowego jasnego 1.8 kg,oraz 10 g suchych drożdzy. no i mamy nadzieje ze wyjdzie z tego coś dobrego.
W czasie warzenia pojawiły sie u mnie wątpliwości które wynikają z braku doświadczenia.
W wiadrze fermentacyjnym mamy jakieś 22.5-23 litry brzeczki czy to nie jest za dużo, wszedzie piszę się o 20, mam nadzieje ze ratuje nas zastosowanie 1.8 kg ekstraktu słodowego.
Temperatura w pokoju u kumpla jest 20 stopni i jest chyba odpowiednia.
Zmierzyliśmy ekstrakt i wyszedł nam koło 10 stopni balinga, z tym że brzeczka nabrana była zaraz po dodaniu rozrobionego ekstraktu i drożdzy do zimnej wody i wynikało że miała temp. o koło 30 stopni.
I chyba teraz pozostaje nam czekać by drożdze wystartowały i zaczęły pracować co jak pamięc mnie zawodzi powinno się rozpocząć w ciagu 12-24 godzin.
Mam nadzieje źe wszystko dobrze zrobiliśmy i piwo się uda, najbardziej boję się zakażenia jakiegoś błedu i tego by drożdze wystartowały.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to piwko przywieziemy do degustacji do Białej Podlaski.
Nazwy browaru i tego pierwszego piwa jeszcze nie wymyślilśmy ale myślimy nad tym.
Do warzenia zakupilśmy zestaw super start oraz brew-kita Browamator Ciemne jako dodatkowy surowiec użyliśmy ekstraktu słodowego jasnego 1.8 kg,oraz 10 g suchych drożdzy. no i mamy nadzieje ze wyjdzie z tego coś dobrego.
W czasie warzenia pojawiły sie u mnie wątpliwości które wynikają z braku doświadczenia.
W wiadrze fermentacyjnym mamy jakieś 22.5-23 litry brzeczki czy to nie jest za dużo, wszedzie piszę się o 20, mam nadzieje ze ratuje nas zastosowanie 1.8 kg ekstraktu słodowego.
Temperatura w pokoju u kumpla jest 20 stopni i jest chyba odpowiednia.
Zmierzyliśmy ekstrakt i wyszedł nam koło 10 stopni balinga, z tym że brzeczka nabrana była zaraz po dodaniu rozrobionego ekstraktu i drożdzy do zimnej wody i wynikało że miała temp. o koło 30 stopni.
I chyba teraz pozostaje nam czekać by drożdze wystartowały i zaczęły pracować co jak pamięc mnie zawodzi powinno się rozpocząć w ciagu 12-24 godzin.
Mam nadzieje źe wszystko dobrze zrobiliśmy i piwo się uda, najbardziej boję się zakażenia jakiegoś błedu i tego by drożdze wystartowały.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to piwko przywieziemy do degustacji do Białej Podlaski.
Nazwy browaru i tego pierwszego piwa jeszcze nie wymyślilśmy ale myślimy nad tym.
, piana ma obecnie koło 2 cm i jak stwierdził kumpel trochę opadła, temperatura brzeczki to około 20 stopni. Większość planujemy dać na cichą, a ze 2-3 litry od razu do butelki w celach porównawczych.
wszystkiego się dowiesz
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment