Mikrobrowar Publiusa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Publius
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.01
    • 78

    #1

    Mikrobrowar Publiusa

    Wlasnie rozpoczalem zacieranie swojej pierwszej prawdziwej warki (poprzednie dwie byly z ekstraktow).
    Do rzeczy:
    pilznenski: 3000g
    monachijski: 1200g
    karmenowy jasny: 160g
    karmelowy ciemny: 160g
    barwiacy: 20g

    Zacieranie (wlasnie jestem w trakcie):

    69-65 `c - 60 min
    75-72 `c - 20 min
    do 79 `c - 10 min

    Chmielenie :

    marynka - 20g - 60 min
    lubelski - 20g - 15min

    W opracowaniu procedury zacierania korzystalem z artykulu "Krzysiowe warzenie" - dzieki Krzysiu, krotko i tresciwie - kompedium podstawowej wiedzy w sam raz do pierwszego zacierania.

    Co mi z tego wyjdzie.... nie wiem nie znam sie na tym
    Poradzicie cos?
    Chmielenie zaczne za jakas godzine.
    P.S.
    Przepraszam za brak polskich liter, nie pisze z wlasnego komputera - licze na zrozumienie
    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
  • Publius
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.01
    • 78

    #2
    Blg wychodzi 14, chyba dobrze, prawda?
    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Wszystko zależy ile litrów uzyskałeś brzeczki jeżeli 20 litrów i więcej to bardzo dobrze.

      Comment

      • Publius
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.01
        • 78

        #4
        jeszcze nie zakonczylem wysladzania, ale pi razy oko bedzie tego jakies 25L
        A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
          jeszcze nie zakonczylem wysladzania, ale pi razy oko bedzie tego jakies 25L
          PI jest wartościa stałą, a podczas wysładzania Blg maleje
          Kontroluj gęstość całości .

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            A jakimi drożdżami to zadasz?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Publius
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.01
              • 78

              #7
              lallemand danstar windsor z browar.biz
              A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Jeszcze nie używałem. Pochwal sie poźniej jak efekty
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10793

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                  jeszcze nie zakonczylem wysladzania, ale pi razy oko bedzie tego jakies 25L
                  wysładzanie chyba zakończone ,to ile tej brzeczki wyszło
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-03-23, 20:49.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Publius
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.01
                    • 78

                    #10
                    24,5L alem ja dokladny, czy to apteka
                    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #11
                      gratuluję!

                      (płyta czy gaz?)

                      pozdrawiam Marek

                      ps. jak forma?
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • Publius
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.01
                        • 78

                        #12
                        Gaz, przenioslem browar do drugiego mieszkania.
                        Dzisiaj było ostatnie 10km OWB przed Rzymem, ale nie nastwiam się na żaden wynik.
                        Biegnę z Ryśkiem Sawą, niewidomym biegaczem.
                        A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10793

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                          24,5L alem ja dokladny, czy to apteka
                          to podaj ile było jeszcze blg
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Coś tu cicho w tym wątku ostatnio

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • dadek
                              Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                              dadek
                              Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                              2023-10-06, 00:10
                            • dadek
                              Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                              dadek
                              Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                              Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                              2022-10-26, 22:37
                            • dadek
                              Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
                              dadek
                              Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
                              2021-09-18, 01:49
                            • dadek
                              Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                              dadek
                              Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                              2021-07-27, 04:40
                            • Brandis
                              Chmielenie na zimno.
                              Brandis
                              Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                              Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                              2020-02-05, 16:00
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...