Nawet właśnie zaciera się lambik
Browar Czerwony jak Cegła zaczyna
Collapse
X
-
Wal z tym piwem do piwnicy!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamWłaśnie przelałem piwko na spokojną. Fajny kolorek, habit bernardyński wyszedł. Tylko nie wiem czy zostawić w temperaturze pokojowej ( obecnie 28-30 stopni ) czy na spokojną przenieść do piwnicy. Tam ok 18 stopni. Proszę o poradę. Przez burzliwą przeszło jak akcja burza.Comment
-
No i stała się warka nr3 - Lambik 4kg pilsa zatarty na wytrawnie, 40 min gotowania brzeczki. Po wystudzeniu dodane 2,3l moszczy wysiśniętego z truskawek po wstępnej fermentacji oraz 40g chmielu aromatycznego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Comment
-
brrrr - nigdy nie zapomnę tego jabola truskawkowego! bleeee!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamKiedy ja "stary" winiarz jestem i ciągnie wilka do lasu.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamHi, hi. Piłeś "wino" ze starych kompotów truskawkowych???!!! Faktycznie stara skarpeta smakuje lepiej. Ze sokowarki niewiele lepsze. Dlatego wstępna fermentacja u mnie jest stosowana.
iii tam! To było ze 25 lat temu 'Wino truskawkowe' chyba za 2 zł! Szczeniackie czasy! Ale wrrrr! Były kiedyś takie 'kwiat PGRu', 'wino marki wino', 'patykiem pisane' : bardzo szybka fermantacja, potem dodawano siarki aby zabić drożdże i wio do sklepu!
Marek
ps. czyli jak tylko temperatury trochę zejdą robimy wymianę, teraz myślę że przesyłanie żywych drożdży nie ma sensu - albo infekcja albo rozerwanie naczyńka!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Witam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie ok
Comment
-
Ja niestety od razu po bużliwej przelałem w butelki i dopiero teraz zaczyna się klarować. W tym tempie to gdzieś we wrześniu będzie dopiero pijalne. Tak, ze proponuję jednak spokojną też przeprowadzić we fermentatorze.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PinheadWitam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie ok
Comment
-
Teraz też tak mogę powiedzieć. Sam się przekonałemPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.
. A tak na marginesie fajnie jest obserwować proces klarowania w PET-ach. Sklarowało jakieś 5cm od góry i jest ostra granica między mętną resztą.
Comment
-
No ja właśnie na to sklarowanie czekam lecz się o piffko troche boję ponieważ na powierzchni brzeczki zrobił mi się taki biały nalot - nie jest on gęsty ale jest. Próbowałem młodego piffka to w smaku ok - nic się z nim nie dzieje ale zastanawiam się czy ten nalot to nie jakiś zły objaw.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...-
Channel: Niemcy
-
-
W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...-
Channel: Słowenia
-
-
Jedyny obecnie browar w tym pięknym zabytkowym mieście, powstał w 1995 roku. Znajduje się naprzeciw jednego z portowych nabrzeży, w odległości 800 m od dworca kolejowego. 3-piętrowy (z poddaszem) szachulcowy budynek, gdzie konstrukcja z czarnych belek wypełniona jest czerwoną cegłą, datowany...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment