Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Semplice - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Semplice - moje warzenie

    Gips można zapodać do gorącej wody?

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
    Gips można zapodać do gorącej wody?
    Przyznaje, że sam nie stosowałem ale możesz poszukać pod chasłem BURTONIZACJA.
    Co robisz?? IPA??

    Comment


    • #3
      Dokładnie, z zestawu gotowych z BA. Może jakieś rady, sugestie? Właśnie podgrzałem wodę więc jeszcze nie jest za późno :-)

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
        Dokładnie, z zestawu gotowych z BA. Może jakieś rady, sugestie? Właśnie podgrzałem wodę więc jeszcze nie jest za późno :-)
        Chodzi o zwiększenie twardości wody w czasie zacierania. Myślę, że jeżeli dodasz gipsu tuż przed rozpoczęciem zacierania i dobrze wymieszasz to będzie ok.

        Comment


        • #5
          Źle się wyraziłem - z gotowego zestawu surowców, moje pierwsze zacieranie :-)

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
            Źle się wyraziłem - z gotowego zestawu surowców, moje pierwsze zacieranie :-)
            A gips właśnie do wody która posłuży do zacierania.

            Comment


            • #7
              Mhm, dosypalem slod - zacier ma okolo 75 stopni... będzie coś z tego? Czytałem że miało być 65-67... :-(

              Comment


              • #8
                Dostaniesz bardzo malą ilość cukrów prostych ( fermentowalnych ) czyli bardzo słodkie i gęste ale słabe piwo. Praktycznie stosuje się 2 przerwy 62 i 72 stopnie pierwszą dla alkoholu drugą dla smaku w dużym uproszczeniu mówiąc.

                Comment


                • #9
                  "Troszkie" przesadziłeś. Zamiast pisać na forum było od razu dolać zimnej wody. W sumie zostaje Ci teraz zostawić to tak jak jest.

                  Widzę, że Kham mnie uprzedził. Tak jak wcześniej napisałem, zostaw tak jak jest. Niech sobie opadnie.
                  Last edited by Maidenowiec; 25-08-2006, 15:26.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment


                  • #10
                    Nie da się z tym nic zrobic?

                    Comment


                    • #11
                      Dolałem trochę zimnej wody, zbiłem temperaturę do ok. 68 stopni - jest szansa że wyjdzie na prostą? Chyba mnie termometr oszukuje trochę bo jest umieszczony w górnej części zacieru a pewnie na dole jest trochę mniej gdyż jest tam cały słód...czy źle kombinuję? :-)

                      Comment


                      • #12
                        I już wychodzi próba jodowa? Ech chyba nic z tego nie będzie...

                        Comment


                        • #13
                          będzie. tylko nie do końca takie jak zamierzałeś.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                            Nie da się z tym nic zrobic?
                            Teraz to już za późno ale trzeba było dodać pół litra zimnej wody i po sprawie.
                            Czasami niektórzy piwowarzy tak się fascynują "magią" zacierania, że zapominaja o najprostszych rozwiązaniach.
                            Trzeba dodać do wszystkich artykułów o zacieraniu:
                            "Uwaga, jeżeli po dodaniu słodu do goracej wody temperatura zacieru jest za wysoka dodajemy zimną wodę i obniżamy temperaturę do zamierzonej"
                            Powodzenia przy kolejnych warkach.

                            Comment


                            • #15
                              No ok, nauczka jest :-) A co z tą próbą? Czy już koniec zacierania?

                              Comment

                              Working...
                              X