Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Semplice - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • buran
    Senior
    • 12-2005
    • 110

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
    No ok, nauczka jest :-) A co z tą próbą? Czy już koniec zacierania?
    Próba jodowa wychodzi, kiedy "nie wychodzi" - czyli gdy kolor próbki zacieru się się nie zmienia to jest OK. To może być koniec zacierania. Wystarczy wtedy podgrzac do ok 76 st na 10 min i filtrować.

    Comment

    • kham
      Senior
      • 01-2006
      • 751

      #17
      Podgrzej do 80 stopni i zostaw na kwadrans

      Comment

      • semplice
        Member
        • 07-2006
        • 89

        #18
        No właśnie, u mnie po 20 minutach już kolor się przy próbie nie zmienia...
        To będzie Ale bezalkoholowe? :-)

        Comment

        • semplice
          Member
          • 07-2006
          • 89

          #19
          A czy nie ma szans na "doprawienie" zacieru jakimś ekstraktem albo cukrem...?
          Taka szalona myśl mi przyszła do głowy jak mieszałem w garnku...

          Comment

          • kham
            Senior
            • 01-2006
            • 751

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
            No właśnie, u mnie po 20 minutach już kolor się przy próbie nie zmienia...
            To będzie Ale bezalkoholowe? :-)
            Coś za szybko. Sprawdź czy napewno.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              • 02-2001
              • 23794

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
              Coś za szybko. Sprawdź czy napewno.
              przy wysokiej temperaturze niestety szybko to idzie.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • semplice
                Member
                • 07-2006
                • 89

                #22
                No kilka razy sprawdzałem - wskaźnik nie zmienia koloru tylko pozostaje taki żółtawy i tylko jakieś ciemne kropki w paru miejscach się pojawiają

                Comment

                • semplice
                  Member
                  • 07-2006
                  • 89

                  #23
                  A co z szalonym pomysłem posłodzenia? :-) Wolałbym żeby miało chociaż 3 % alkoholu..

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #24
                    Dosładzać możesz, ale dopiero przy chmieleniu. Ale ja bym zostawiła tak, jak jest, efekt tez pewnie będzie interesujący
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • buran
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 110

                      #25
                      Mogę się mylić, więc mnie poprawcie.
                      Zakładając, że przerwa była przeprowadzona w 72 st i piwo może wyjść "bezalkoholowe" można przetrzymać jeszcze 30 min w 62st. i w ten sposób rozbić shydrolizowaną skrobię i dekstryny na maltozę. Oczywiscie o ile zacier nie osiągnął wcześniej 75 stopni.
                      Co o tym sądzicie.

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #26
                        No ja tez mam nadzieję, że Semplice nie zlał już do filtratora, a coś długo się już nie odzywa, więc....
                        Last edited by Marusia; 25-08-2006, 16:25.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • semplice
                          Member
                          • 07-2006
                          • 89

                          #27
                          Zlałem :-) Mogę odlać :-) Czy nie mogę?

                          Comment

                          • semplice
                            Member
                            • 07-2006
                            • 89

                            #28
                            Ale zacier doszedł do 75 stopni - pewnie nawet przekroczył więc chyba lepiej dosypać cukru...
                            Powiedzcie jak to teraz najlepiej zrobić? Filtruję, przelewam wodą (75 st) i zlewam do garnka. Wstawian na gaz, doprowadzam do 100 stopni i zaczynam gotować i dodawać chmiel. Dobrze to widzę?
                            Zapodaję przed zagotowaniem kilo cukru i mam nadzieję że będzie cokolwiek w %...
                            Jak to z tym cukrem - ile, czy w ogóle?
                            W sumie to pewnie nikt jeszcze nie odwalił takiej kaszany jak ja więc może coś z tego wyjdzie? :-)))))

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #29
                              Filtruj, powysładzaj i ZMIERZ BLG zanim zaczniesz cokolwiek kombinować z dosładzaniem. Lepiej miec słabsze piwo niż piwo z cukrem.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • semplice
                                Member
                                • 07-2006
                                • 89

                                #30
                                Ok, a powiedz mi ile to Ale potem trzeba gotować?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎