Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
    Bohemian pilsner- 0,6 kg
    Pilzneński Soufflet - 1,8 kg
    Pilzneński Best Malz- 1,6 kg
    Sprzątanie resztek w szafie?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Sprzątanie resztek w szafie?
      Dokładnie.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 91 - Belgian Pale Ale warzone 08.09.2012

        Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5 l wody.
        Blg - 1,8
        Last edited by mareks; 06-10-2012, 17:05.

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 93 - Blackberry Ale warzone 29.09.2012


          Wczoraj przelane na cichą + jeżyny mrożone - 2,5 kg.
          Blg - 4,6

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 94 - Dunkelweizen warzony 13.10.2012

            Zasyp:
            Pszeniczny - 2,35kg
            Monachijski - 1,5kg
            Karmel jasny - 0,25kg
            Karmel ciemny - 0,1kg

            Hallertau Mittelfrüh granulat - 30g


            Zacieranie:
            Słód pszeniczny do 15l wody o temp. 44*
            44 - 30'
            Dodałem 5 l wody + 2ml kwasu mlekowego
            podgrzane do 63 i dodane słody jęczmienne
            63>61 - 20'
            1/3 gęstego do dekokcji, 100* - 20'
            Zwrot
            73>71 - 40'
            PH - 5,2
            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

            Gotowanie 70'
            Hallertau Mittelfrüh granulat 20g - 60'
            Hallertau Mittelfrüh granulat 10g - 20'

            Wyszło 21l - 13Blg

            Zadane starterem drożdży Zymoferm Z047 Weissbier IV Fürstengold

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 92 - Wiedeńskie warzone 15.09.2012

              Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru trzcinowego + 0,5l wody.
              Blg - 4

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 95 - Monachijskie ciemne warzone 21.10.2012

                Zasyp:
                Monachijski - 2,5kg
                Wiedeński - 1,1kg
                Aroma - 0,14kg
                Caramel Dark- 0,1kg
                Melanoidynowy- 0,1kg
                Pszenica prażona- 0,1kg

                Chmiele
                Northern Brewer granulat - 12g
                Spalter granulat - 20g
                Trettnanger granulat - 20g


                Zacieranie:
                Słody do 16l wody o temp. 55* + 1ml kwasu mlekowego
                53 - 10'
                63>61 - 15'
                1/3 gęstego do dekokcji, 100* - 20'
                Zwrot
                73>71 - 40'
                PH - 5,4
                Negatywna próba jodowa, dodana pszenica prażona, podgrzane do 78 i filtracja

                Gotowanie 70'
                Northern Brewer granulat 12g - 60'
                Spalter granulat 20g - 20'
                Trettnanger granulat 20g - 5'


                Wyszło 23l - 12Blg

                Zadane gęstwą Wyeast 2487 Hella Bock
                Last edited by mareks; 23-10-2012, 18:08.

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 94 - Dunkelweizen warzony 13.10.2012

                  Przelane na cichą.
                  Blg - 3,4

                  Comment

                  • Basik
                    Senior
                    • 06-2006
                    • 1308

                    Wczoraj próbowaliśmy warki nr 40- była oszałamiająco pyszna Dobrze, że bączki małe, bo takie smakowitości, to można sączyć w nieskończoność! A jaki cudny zapach! Za jeszcze więcej warek, przynajmniej tak udanych, jak ta

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wczoraj próbowaliśmy warki nr 40- była oszałamiająco pyszna Dobrze, że bączki małe, bo takie smakowitości, to można sączyć w nieskończoność! A jaki cudny zapach! Za jeszcze więcej warek, przynajmniej tak udanych, jak ta
                      Warka 40?
                      Nie pamiętam co to było?
                      Na pewno moje?
                      Sprawdzę w domu w zeszycie.
                      Last edited by mareks; 31-10-2012, 14:22.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wczoraj próbowaliśmy warki nr 40- była oszałamiająco pyszna Dobrze, że bączki małe, bo takie smakowitości, to można sączyć w nieskończoność! A jaki cudny zapach! Za jeszcze więcej warek, przynajmniej tak udanych, jak ta
                        To aby na pewno moje?
                        40 warka to koźlak warzony w 2009 roku.
                        3 lata go trzymaliście?
                        Last edited by mareks; 01-11-2012, 16:57.

                        Comment

                        • Basik
                          Senior
                          • 06-2006
                          • 1308

                          Dokładnie, trzymaliśmy Otrzymaliśmy go rok, albo dwa lata temu na Warsztatach...straciliśmy rachubę Ale to na pewno Twój koźlak I naprawdę miał się świetnie!

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dokładnie, trzymaliśmy Otrzymaliśmy go rok, albo dwa lata temu na Warsztatach...straciliśmy rachubę Ale to na pewno Twój koźlak I naprawdę miał się świetnie!
                            Cieszę się, że smakował.

                            A portera z warki 33 jeszcze macie?
                            Last edited by mareks; 02-11-2012, 16:43.

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 94 - Dunkelweizen warzony 13.10.2012

                              Zabutelkowany z dodatkiem 120 g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                              Blg - 3,7

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 93 - Blackberry Ale warzone 29.09.2012

                                Dziś zaglądam do fermentora aby przelać do butelkowania a tam na jeżynach kożuch pleśni.
                                Poszło w kibel.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎