Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
					
				
				
			
		Dębickie lagery
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Każda, najmniejsza nawet nieprawidłowość w pracy drożdży, a taką nieprawidlowością jest na pewno nieodfermentowanie brzeczki do końca dyskwalifikuje drożdże jako materiał do odzysku i wykorzystania w następnej warce. Lepiej wtedy zawsze sięgnąć po nowe, świeże drożdże niż ryzykować wylanie piwa w kanał.
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr 10 - Pils 12 Blg
 
 Własnie trwa wysładzanie.
 
 słody (3,5 kg):
 pilźnieński .................................. 3,0 kg
 monachijski ................................ 0,3 kg
 carapils ...................................... 0,2 kg
 zakwaszającego zapomniałem dodać
 
 zacieranie 64 C - 15 min
 74 C - 45 min
 
 chmiele:
 (90 min) marynka .................................. 15 g
 (90 min) lubelski .................................. 20 g
 (60 min) lubelski ................................. 10 g
 
 drożdże WYEAST Munisch LagerComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pytałem bo miałem już taki przypadek że piwo nie dofermentowało na świeżych drożdżach prosto z saszetki. Zamieszałem je w fermentatorze i postały jeszcze z 3 dni, odfermentowało jeszcze 1,5Blg. Później tą gęstwą zalałem jeszcze z 2 warki chyba i było ok.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Taka chyba uroda Munich Lagerów. Nie znam się na tyle, ale mam wrażenie, że drożdże typu Saflager czy Bohemian częściowo potrafią przerobic dekstryny graniczne, czego nie są w stanie dokonać drożdże typu Munich, których wszak zaletą jest akcentowanie słodowości.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDziś butelkowanie, po 2 tygodniach cichej. Piwo odfermentowało do 4 Blg, trochę za płytko, jest nieco za słodkie jak na pilsa, ale trudno. Może w butelkach smak się poprawi.
 Zastosowane w porterze bałtyckim z 19,6 Blg odfermentowały mi jedynie do 9 Blg. Bohemiany zrobiły to do 7.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 9 to ostatnie piwo na Saflagerach, to co już na burzliwej nie chciało dofermentowac. Warka nr 10, na Munich Lager jeszcze na burzliwej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTaka chyba uroda Munich Lagerów (...)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr 12 - Dubeltowe 18 Blg
 
 Dzieki ostatnim chłodom - przedłużyłem sezon "lagerowy" o jeszcze jedną warkę. Jest to doppelbock. Temperatura w piwnicy 12 st. C. Właśnie trwa druga przerwa cukrowa.
 Słody:
 pilźnieński ........................ 1,2 kg
 monachijski ....................... 2,5 kg
 Carapils ............................. 0,3 kg
 Caramunisch ...................... 0,2 kg
 Caraaroma ........................ 0,3 kg
 Ekstrakt słodowy do uzyskania 18 Blg
 
 Zacieranie tradycyjnie:
 65 st. C - 15 min
 73 st. C - 45 min
 
 Chmielenie:
 Perle - 30 g (90 min.)
 lubelski - 20 g (60 min.)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jasne Pełne 10 Blg
 
 Jasne Pełne 10 Blg
 data warzenia: 20.10.2007
 
 słody (3,0 kg):
 pilźnieński .................................. 2,7 kg
 monachijski ................................ 0,3 kg
 zakwaszający .............................. 0,03 kg
 
 zacieranie 66 C - 15 min
 70 C - 45 min
 
 chmiele:
 (90 min) marynka .................................. 30 g
 
 drożdże: WYEAST Bubwar Lager
 
 Obecnie fermentuje w piwnicy w temp. 12 st. CComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo... Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...- 
							Channel: Niemcy
 2024-11-20, 10:41
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko... Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii. Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii.
 Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych
 
 Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/euro...- 
							Channel: Niemcy
 2025-09-08, 21:03
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Na stronie występuje jako Grodziski Pils: Na stronie występuje jako Grodziski Pils:
 https://browargrodzisk.com/piwa/grodziski-pils/
 
 11,5% ekstr.,
 4,8% alk.
 
 Chmiele": Lubelski, Perle
 
 Aromat - chmielowy (ziołowy)
 Piana - wysoka, trwalsza, długi kożuszek, zostaje trochę na szkle...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody): To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
 
 tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
							
						 
							
						
Comment