PO fermentacji burzliwej czy cichej, u mnie sie nie rozwastwiaja
							
						
					Dębickie lagery
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Drożdże są zebrane po burzliwej. Po cichej drożdży jest znacznie mniej. Np na drożdżach Safale s-04 i Saflager S-23 piwo po fermentacji burzliwej jest już klarowne. Po cichej osadza się tylko cienka warstewka drożdzy i zanieczyszczeń.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2PO fermentacji burzliwej czy cichej, u mnie sie nie rozwastwiaja
 Aby drożdże się rozwarstwiły należy zebrać bardzo gęsty osad z dna fermentora i umieścić w lodówce. Po jednym dniu drożdże się już rozwarstwią. Aby wykonać starter należy zrównać temperaturę świerzej pożywki z temperaturą drożdży poprzez schłodzenie pożywki w lodówce. Potem należy przenieść drożdże do pożywki i dopiero umieścić to w temperaturze pokojowej w celu ogrzania i szybszego "ruszenia" startera.
 Gdybyśmy najpierw rozwarstwione drożdże umieścili w pokojowej temperaturze nic by z tego nie wyszło. Drożdże by się "obudziły" i wszystko samo by się wymieszało.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zawsze,bo aż 5 razy tak zbierałem drożdże i nigdy mi sie nie rozwarstwiły.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDrożdże są zebrane po burzliwej.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
 1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
 
 Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
 Mein Schlesierland, mein Heimatland,
 So von Natur, Natur in alter Weise,
 Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
 Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
 
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg
 
 Już w fermentorze, zaszczepiona drożdżami ze startera. Z zacierania słodów wyszło 20 l. brzeczki 15 Blg. Dzięki lepszej niż zakładałem wydajności zacierania, do osiągnięcia 16 Blg muszę dodać tylko 0,3 kg ekstraktu słodowego. Z dodatku cukru rezygnuję.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witaj Mateuszu,
 Czytałem o sposobie w jaki odzyskujesz czyste drożdże. Chciałbym poznać Twoją opinię czy można by utrzymywać czyste szczepy w inny sposób:
 - z przygotowanego startera 2/3 użyć a 1/3 pozostawić w lodówce,
 - Przed następnym użyciem znów zbudować starter i znów 1/3 zostawić przechowując w lodówce,
 - przynajmniej teoretycznie można by używać tego samego szczepu w nieskończoność
 Co o tym sądzisz?
 Bogodar (bocian64)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zależy jak długo drożdże byłyby przechowywane w lodówce. Jeśłi do tygodnia to w porządku, jesłi dłużej to ja bym nie ryzykował. Długie przechowywanie im nie służy. Przez dłuższy czas można przechowywać na skosach agarowych lub zamrożone w glicerynie. Oba sposoby gdzieś tu na forum były omawiane.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bocian64Witaj Mateuszu,
 Czytałem o sposobie w jaki odzyskujesz czyste drożdże. Chciałbym poznać Twoją opinię czy można by utrzymywać czyste szczepy w inny sposób:
 - z przygotowanego startera 2/3 użyć a 1/3 pozostawić w lodówce,
 - Przed następnym użyciem znów zbudować starter i znów 1/3 zostawić przechowując w lodówce,
 - przynajmniej teoretycznie można by używać tego samego szczepu w nieskończoność
 Co o tym sądzisz?
 Bogodar (bocian64)
 Ja planuję warki tak, aby na nową warkę zawsze mieć świeże drożdże po poprzedniej - przygotowane jak opisałem wyżej. Jeśłi przerwa w warzeniu z jakiś powodów była dłuższa niż kilka dni, po prostu biorę nowe drożdże.
 Na 111 wykonanych warek zepsuły mi się 4 - wszystkie z powodu drożdży, które nie ruszyły w porę z fermentacją.
 Opisany przeze mnie sposób daje 100% pewność, że w ciągu kilku godzin od zaszczepienia fermentacja ruszy pełną parą.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg
 
 Wczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
 Dziś przeczytałem , że Shlangbaum organizuje konkurs w Krakowie gdzie jedną z kategori jest jasny koźlak 13-15 Blg. Mój się niestety już nie załapie. Gdybym wiedział wczoraj ...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr. 2 - koźlak majowy 16 Blg
 
 Jednak wezmą udział w konkursie. Wpadłem na taki pomysł. Do kilku butelek, tych na konkurs, przed rozlewem doleję wody. Wylicze to tak aby ekstrakt początkowy wyszedł 15 Blg. Będzie to zapewne jedyne piwo domowe w konkursie wyprodukowane metodą HGB.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakWczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
 Dziś przeczytałem , że Shlangbaum organizuje konkurs w Krakowie gdzie jedną z kategori jest jasny koźlak 13-15 Blg. Mój się niestety już nie załapie. Gdybym wiedział wczoraj ...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zmodyfikowałem widełki ekstraktu. Gdyż podane wcześniej były błędnie zamieszczone (za niskie) na co zwrócił mi uwagę jeden z uprzejmych forumowiczów. Ekstrakt konkursowy na hell bocka (piwo jasne) to 15-17,5 blg. Nie będziesz więc musiał nic rozcienczać.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakWylicze to tak aby ekstrakt początkowy wyszedł 15 Blg.Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-11-16, 08:24.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr. 3 - polotmave 11 Blg
 
 Nie było w planach, ale jest taka kategoria na I Krakowskim Konkursie Piw Domowych, więc trzeba uwarzyć. I to szybko, bo czasu mało - 2 miesiące na przygotowanie lagera to prawdziwe wyzwanie. W którymś momencie trzeba troszkę oszukać.
 Więc tak:
 1. fermentację cichą skrócę do 4-5 dni, drożdże S-23 bardzo dobrze kłaczkują, piwo po burzliwej jest już w zasadzie klarowne, więc tu nie będzie problemu.
 2. po rozlewie do butelek, zamiast do zimnej piwnicy, piwo pójdzie na 2 tygodniowe leżakowanie w temperaturze pokojowej a dopiero potem do zimnej piwnicy. Może złapie troszkę posmaków owocowych, ale to lepiej niż miałoby być niedoleżakowane.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr. 3 - polotmave 11 Blg
 
 Warzone będzie za 2-3 dni, jak zwolni się fermentor po koźlaku.
 
 Słody (3,2 kg):
 pilźnieński ................... 2,2 kg
 monachijski ............... 0,6 kg
 Caramunisch ................ 0,2 kg
 Caraaroma .................. 0,2 kg
 
 zacieranie 64 st. C - 15 min
 74 st. C - 45 min
 Chmiele:
 lubelski (90 min) ............ 40 g
 lubelski (60 min) ............ 20 g
 Lubelski (5 min) .............. 5 g
 
 Drożdże: Saflager S-23, gęstwa po poprzedniej warceComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Czy Mistrz planuje nawarzenie lagerka na konkurs na Warsztaty Wrocławskie?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tak, będzie uwarzony lagerek z dekokcją - specjalnie na wrocławski konkurs - zaraz po polotmawym. Na szczęście tu jest mnóstwo czasu, nie ma potrzeby się spieszyć tak jak z polotmawym.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaCzy Mistrz planuje nawarzenie lagerka na konkurs na Warsztaty Wrocławskie?
 Według mnie piwa dolnej fermentacji 11-12 Blg osiągają optymalną kondycję w 4-5 miesiacu od zabutelkowania, więc wszystko będzie na czas.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo... Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...- 
							Channel: Niemcy
 2024-11-20, 10:41
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko... Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii. Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii.
 Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych
 
 Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/euro...- 
							Channel: Niemcy
 2025-09-08, 21:03
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Na stronie występuje jako Grodziski Pils: Na stronie występuje jako Grodziski Pils:
 https://browargrodzisk.com/piwa/grodziski-pils/
 
 11,5% ekstr.,
 4,8% alk.
 
 Chmiele": Lubelski, Perle
 
 Aromat - chmielowy (ziołowy)
 Piana - wysoka, trwalsza, długi kożuszek, zostaje trochę na szkle...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody): To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
 
 tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment