Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23807

    Ponieważ często powtarzany błąd, równie często trzeba go piętnować

    OKtoberfest
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Ponieważ często powtarzany błąd, równie często trzeba go piętnować

      OKtoberfest
      Masz rację. Popraw to proszę bo ja już nie mogę. Wszystko przez to, że na cześć Jamesa Bonda chciałem nazwać piwo Octopussy. Bez związku ale początek podobnie brzmi
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 75: Ultravox - Vienna Lager

        Wczoraj przelałem na króciutka cichą. Jest już oczywiście klarowne. Z braku czasu nie zmierzyłem gęstość.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 77: Oktoberfest

          Około 15 zadałem gęstwą bezpośrednio z tanka po wiedeńskim. Reszta gęstwy do słoika. Mam zamiar wykorzystać przy refermentacji, bo strasznie powoli mi się piwa nagazowują w piwnicy.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • wogosz
            Senior
            • 12-2005
            • 1007

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jkocurek
            Wczoraj przelałem na króciutka cichą.
            Dlaczego na króciutką? Teraz jest zimno i lagery mogą leżakować w niskich temp. co na pewno jest korzystniejsze w fermentorze/balonie w większej objętości, niż w małych butelkach.

            Comment

            • leona
              PremiumUżytkownik
              • 07-2009
              • 5853

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Dlaczego na króciutką? Teraz jest zimno i lagery mogą leżakować w niskich temp. co na pewno jest korzystniejsze w fermentorze/balonie w większej objętości, niż w małych butelkach.
              Czy przeprowadzenie długiego (powiedzmy 3-4 tygodnie) lagerowania w fermentorze spowoduje skrócenie czasu oczekiwania na dojrzewanie w butelkach?

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                Dlaczego na króciutką? Teraz jest zimno i lagery mogą leżakować w niskich temp. co na pewno jest korzystniejsze w fermentorze/balonie w większej objętości, niż w małych butelkach.
                Króciutka to myślałem o 1-2 tygodniach. Piwo jest idealnie klarowne i będzie się powoli nagazowywać. No ale ponieważ zamierzam przy refermentacji użyć świeżych drożdży rozruszanych w brzeczce więc ten argument przestaje być istotny.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                  lagery mogą leżakować w niskich temp. co na pewno jest korzystniejsze w fermentorze/balonie w większej objętości, niż w małych butelkach.
                  A właściwie to dlaczego lepiej w fermentorze niż w butelce?
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • wogosz
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 1007

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jkocurek
                    A właściwie to dlaczego lepiej w fermentorze niż w butelce?
                    Tego tematu jeszcze nie zgłębiłem, ale z moich doświadczeń empirycznych okazuje się, że piwa które rozlewane do kegów są lepsze, niż z tej samej warki wlane równolegle do butelek. Obecnie leżakują mi 3 lagery, wszystkie w kegach(wiedeński, marcowe i bohemskie ciemne) już po kilka tygodni. Korzystam z niskich temp. tegorocznej zimy. Wleję w butelki dopiero jak się zrobi ciepło na wiosnę.

                    Comment

                    • leona
                      PremiumUżytkownik
                      • 07-2009
                      • 5853

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tego tematu jeszcze nie zgłębiłem, ale z moich doświadczeń empirycznych okazuje się, że piwa które rozlewane do kegów są lepsze, niż z tej samej warki wlane równolegle do butelek. Obecnie leżakują mi 3 lagery, wszystkie w kegach(wiedeński, marcowe i bohemskie ciemne) już po kilka tygodni. Korzystam z niskich temp. tegorocznej zimy. Wleję w butelki dopiero jak się zrobi ciepło na wiosnę.
                      No tak, w kegu minimalizujesz kontakt z powietrzem. W fermentorze zazwyczaj tego powietrza zostaje kilka-kilkanaście litrów.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 73: Czeski Pils

                        W sobotę zabutelkowałem z 110g cukru rozpuszczonego w wodzie. Piwo smakuje już bardzo dobrze. Zrezygnowałem z dodawania drożdży do refermentacji za to piwo zostawiłem w mieszkaniu do nagazowania (dortmunder po prawie 4 tygodniach w butelkach stojąc w piwnicy praktycznie wcale się nie nagazował)
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Warka 78: Pils niemiecki

                          Kolejnym lagerem będzie Pils niemiecki. Planowane IBU 41, gęstość 12,5°Blg, kolor 6EBC. Dużo chmielu na smak i aromat.
                          Zasyp
                          • słód pilzneński Litovel - 4,3kg
                          • słód Carapils Weyermann - 0,3kg

                          Zacieranie
                          • 50°C - 10'
                          • 62°C - 35'
                          • 72°C - 30'
                          • 77°C - miało być 15' ale poszedłem z rodziną na basen . Po 2h temp. spadła do 60°C, podgrzałem do 76°C i przeniosłem do filtracji

                          Gotowanie 100'/chmielenie
                          • w 40' 25g granulatu Sybilla, 7,1 %ak (177,5GPH)
                          • w 70' 30g granulatu Sybilla, 7,1 %ak (213GPH)
                          • w 97' 30g Hallertauer Mittelfruch 5,2%ak (156GPH)

                          Wyszło 25l brzeczki o gęstości prawie 13°Blg plus osady, z których jeszcze litr albo półtorej da się odzyskać. Zniesione do piwnicy, Drożdże zadam jutro.
                          Last edited by jkocurek; 05-03-2011, 22:51.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Pils niemiecki.(...)Dużo chmielu na smak i aromat.
                            A to się jakoś ze sobą nie gryzie?
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • darko
                              Senior
                              • 06-2003
                              • 2078

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              A to się jakoś ze sobą nie gryzie?
                              Skąd takie obawy

                              Comment

                              • fidoangel
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 3489

                                Obawy o zgodność stylu chmielenia z nazwą.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎