Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Browar Amatorski na Ursynowskim Grabownie Bardzo Ambitny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosta72
    Member
    • 04-2007
    • 40

    Nowy Browar Amatorski na Ursynowskim Grabownie Bardzo Ambitny

    Witam wszystkich ,

    Zapalilem sie browarnitstwem pod wplywem atrykułu w Polityce, na siwęta sudiowałem metody oraz uczylem sie teori we wtorek po swiętach kupilem spzręt (fermetator, rurka, baligometr, dwie puchy extraktu slodowego John bull Light, drożdze górne i chmiele marynka i lublin) i nastawilem pierwsze swoje piwo Ale, które obecnie fermetuje bardzo ładnie jest paina w wysokości 10 cm i trzyma się już 3 dzień dziś chyba zmieże BLG wśrode sie przygotowuje do butelkowanie surowiec do refermentacji extrakt slodowy w proszku bursztynowy(browamatora).
    Miedzy czasie dostalem od jednego z forumowiczów kadż filtracyjną pozostaje mi dokupic jesze jeden frmentator i termometr następne piwo będe zacierał sam tylko prosze o porade od czego zacząć by zacier sie udał, jaki zestaw surowców na piersze zacieranie .
    Za kdź warzelniczo-zacirną będe używal 20 l gara emailowanego w którym teściowa gotowała bieliznę

    Zona produkuje etykiety (jest artystą - grafikiem z zawodu) a ja szykuje butelki na środowe rozlewanie.

    Pozdrawiam
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    Witaj nowy piwowarze

    a nie chcesz przelac go na cichą fermentację do balona szklanego? Ładnie się sklaruje, drożdże opadną, dadzą mniejsze posmaki drożdżowe a i w butelce będzie ich mniej.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • huanghua
      Senior
      • 10-2005
      • 1910

      #3
      Witam serdecznie
      Popracuj nad pisownią a wszystko będzie świetnie.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Popracuj nad pisownią
        i oczywiście uzupełnij profil o miejsce zamieszkania i takie tam daty urodzenia, nie ma się czego wstydzić.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • mwa
          Senior
          • 01-2003
          • 5071

          #5
          No i ja Cię witam i życzę udanych warek.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • kosta72
            Member
            • 04-2007
            • 40

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Witam serdecznie
            Popracuj nad pisownią a wszystko będzie świetnie.
            jestem bułgarem mieszkającym w polsce matury w polsce nie zdawalem tylko studia a tam pisowni mi nikt nie sprawdzal gdzyż studiowalem ekonomie a nie polonistyke

            Comment

            • huanghua
              Senior
              • 10-2005
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
              jestem bułgarem mieszkającym w polsce matury w polsce nie zdawalem tylko studia a tam pisowni mi nikt nie sprawdzal gdzyż studiowalem ekonomie a nie polonistyke
              W takim razie idzie Ci i tak lepiej niż niejednemu Polakowi.
              A tak przy okazji. Jak ma się piwowarstwo domowe w Bułgarii?
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • kosta72
                Member
                • 04-2007
                • 40

                #8
                pierwsza warka

                Pierwsza warka fermentuje obecnie 3 dzień balingi zeszły na 6 BLG , piana drożdzowa na wieszku ładnie pracuje temperatura ok 18-19 C. tylko piwo bardzo mętne dużo blota po granulkach chmielowych na przyszłośc będe musialuzyć siatek, ciekaw jestem czy opandnie na dno ?

                Comment

                • jacer
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 9875

                  #9
                  Dlatego kup szklany balon (taki jak do wina). Jeżeli chcesz warzyć z zacieraniem to i tak będzie Ci potrzebny.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kosta72
                    Member
                    • 04-2007
                    • 40

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Dlatego kup szklany balon (taki jak do wina). Jeżeli chcesz warzyć z zacieraniem to i tak będzie Ci potrzebny.
                    Balon mam 25 l ale musze butelkować poieważ wyjezdzam w pijątek na 2 tygodnie do Bulgarii i boje sie że pzrez ten czas może sie piwo popsuć

                    Browarnictwo amatorskie w BG wogule nie znane domowo ludzie robia wino lub najczęsciej pędża owocowe wodki zwane rakiją - moj kuzyn w tym roku pędził z mirabelek doskonala mu wyszla posmak pozostal moc 50% i jak na domowy destylat dobzre zrobiony bez metylu poniewaz po nim glowa nie boli.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      • 02-2001
                      • 23791

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Dlatego kup szklany balon (taki jak do wina). Jeżeli chcesz warzyć z zacieraniem to i tak będzie Ci potrzebny.
                      Może się przydaje ale konieczny to na pewno nie jest.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #12
                        Konieczny nie jest gdy się ma drugi fermentor.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • kosta72
                          Member
                          • 04-2007
                          • 40

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Konieczny nie jest gdy się ma drugi fermentor.
                          drugi fermentator i tak mszekupic do filtrowania

                          Mam pytanie do doswiadczonych jaka warke uwarzyc na pierwszy raz z zacieraniem ??

                          Comment

                          • JARECKI40
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 456

                            #14
                            Pozdrowienia z dalekiej Norwegii.

                            Moje pierwsze piwo zacierane było zestawem IPA z Browamatora. Tylko dwa rodzaje słodu, jedna temperatura zacierania i do tej pory bardzo mi smakuje, zostało mi jeszcze parę butelek.

                            Zależy jakie piwo lubisz, jakie masz słody i drożdże, czy ma to być piwo górnej czy dolnej fermentacji?

                            Pozdrawiam
                            Jarecki40

                            Comment

                            • coder
                              Senior
                              • 10-2006
                              • 1347

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
                              Mam pytanie do doswiadczonych jaka warke uwarzyc na pierwszy raz z zacieraniem ??
                              Jakieć proste, najlepiej angielskie Ale np. Pale Ale. Masz już jakies surowce zakupione, czy dopiero będziesz kupował?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎