Mikrobrowar Gdańszczak - pytania i odpowiedzi

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Kurde wywal te drożdże bo nigdy z nich nic dobrego mi nie wyszło.
    A mi na S-33 wyszedł całkiem dobry Grodzisz, także nie potępiałbym ich w czambuł.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • sdraczynski
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 47

      #32
      no właśnie co do S-33 skrajne opinie krążą ... ty powiadasz, że w grodziszu sobie poradziły ... kolega robił na nich alta - i tez bardzo smaczniutki wyszedł ...fidoangel ma ewidentnie złe przejscia z tymi drożdżami ... ja tez się torchę obawiałem, bo wit do których je zadałem nie dość, że szybko stracił pianę (i tak marna jak na burzliwą) to w dodatku jakos nieciekawie "pachniał" ... ale teraz jest już po 4 dniu burzliwej, zapach w normie (teraz jest 4 blg - przy początkowym 10,5 ... piany już brak, ale i tak go przetrzymam do piatku zanimm zleje na cichą) ... no nic - ja dołaczę do grona zadowolonych/zawiedzionych tymi drożdżami dopiero w okolicach grudnia - obiecałem sobie, że wcześniej sie do wita nie dobiorę

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sdraczynski
        czy to norma, ze drożdże (płynne) z odzysku dają "lepszy" efekt niż używane po raz pierwszy? macie drodzy piwowarzy jakieś spostrzeżenia/doswiadczenia w tym temacie?
        Wg mnie to prawda. Moim zdaniem wynika to z tego, że w pierwszym rzucie (z saszetki) jest dość skąpa ilość komórek drożdżowych, jak na warkę 20-litrową.
        Niezłym sposobem jest zmniejszenie pierwszej warki do np. 5 litrów.

        Comment

        • sdraczynski
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.05
          • 47

          #34
          No i dzisiaj, korzystając w końcu z zasłużonego wolnego popełniłem Grodzisza z zestawu browamatora... drożdżyki - s-33 z odzysku - myślałem, ze nie ruszą (obudziłem je co prawda przed zadaniem, ale jakoś tak nie popieniły sie w za mocno) a tu niespodzianka - takiej piany to jeszcze nie miałem na burzliwej ... zobaczymy jak piwko w finale wyjdzie ... poza tym zakapslowałem w końcu wita (po tygodniu burzliwej i ponad 2 tyg cichej) - to był jednocześnie test nowego nabytku - kapslownicy stołowej (przedtem młotkowa) - na maxa udany zakup - czysto, szybko i przyjemnie - polecam (przy młotku zawsze jakaś butla poszła ... a przy ostatnim kapslownaiu chyba z 6 - kuchnia pływała - przy stołowej to zupełnie inna bajka )

          Comment

          • sdraczynski
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.05
            • 47

            #35
            zbyt duze wysycenie !! skąd to?

            Dawno się nie spowiadałem w tym dziale (nowa chata, slub za pasem = mało czasu na warzenie) ... no ale do rzeczy - udało mi sie jednak coś tam upichcić - IPA z zestawu BA ... całość procedury zgodnie z zaleceniami BA, łącznie z chmieleniem na zimno granulatem podczas cichej (11 dni) ... problem jest taki, ze otworzyłem ostatnio kilka sztuk (po miesiącu lezakowania) i były na maxa przegazowane - w przypadku piwa w temperaturze pokojowej ponad połowa butelki zwiała (nie do zatrzymania - jak dobrze wytrząchany szampan) ... w przypadku dobrze schłodoznego tylko 1/4 uciekła (w końcu zacząłem ratować sie zlaniem piwka do szerokiego kufla zaraz po otwarciu). Nurtuje mnie pytanie skąd taka reakcja? Czyżby przez chmielenie na zimno (nie uzyłem woreczka, w związku z czym jakieś "pyłki" chmielu popłynęły do butelek) ? ... na stopień odfermentowania bym nie zwalał, bo z 13 Blg do 3 zeszło, więc raczej przyzwoicie ... glukozy do refermentacji też dałem w standardzie - ok. 150 g ... any ideas?

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Być może glukoza się nie rozmieszała równomiernie. Spróbuj but. z drugiej skrzynki.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • sdraczynski
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.05
                • 47

                #37
                Próbowałem już z początku rozlewu, ze środka i z końca - wszędzie mega ciśnienie. Jedynym sposobem na otwarcie "uspokojonego" piwa jest bardzo solidne schłodzenie (po lodówce jeszcze na 20-30 min do zamrazarki).

                Comment

                • muavmf
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.08
                  • 119

                  #38
                  W takim układzie piwo nie odfermentowało do końca ( w butelkach zeszło do 2BLG).
                  Pomierz odgazowne, może się wyjaśni.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Prusak
                    Tuletorn, Tehase Laager
                    Prusak
                    Nazwa browaru oznacza latarnię morską.
                    Piwo określane jako "rustic lager". Niefiltrowane, 5% alk. Z użyciem płatków pszenicznych i orkiszowych.
                    Barwa jasna, nieprzezroczysta. Piana początkowa bardzo obfita, średnio gęsta, opada do obrączki i również regularnymi obrączkami...
                    2024-05-09, 17:10
                  • DraveS
                    Jak uzyskać opinię o Piwie
                    DraveS
                    Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
                    2020-06-25, 19:46
                  • dadek
                    Książenice, Jarzębinowa 5, Browar Przetwórnia Chmielu
                    dadek
                    Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
                    2019-03-19, 05:45
                  • pebejot
                    Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                    pebejot
                    Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                    Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                    Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                    2023-12-20, 23:22
                  • heckler
                    Czechy, Týn nad Vltavou, Pivovarská 510, Vltavotýnský pivovar
                    heckler
                    Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
                    Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
                    Pierwsza pisemna...
                    2025-08-26, 10:50
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...