Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
24l to dużo za dużo dla tych wrednych germańców... Poszły na spacer w kuchni, wystawiłem na chłodniejszą klatkę schodową, znowu wyszły, zniosłem do piwnicy i mam je w nosie...Leave a comment:
-
-
#36 Alt
Zesłodowane zboże to jednak zboże, tylko lekko przetworzone
Skład:
2,1kg pilzneński
2,1kg monachijski ciemny
0,25kg cristal 150L
0,3kg cukier (ups)
15' w 54*C
40' w 63*C
15' w 72*C
75*C i filtracja - poszła nieźle ale za głęboko wysłodziłem
70' z różnymi starymi chmielami (po 20g: marynka granulat 2007 z lodówki, marynka szyszki 2008 i lubelski szyszki 2009) - nic nie śmierdziało ale też specjalnie nie pachniało... Najlepiej pachniał najstarszy granulat przechowywany w lodówce. Zobaczymy, co będzie.
Miało być bez aromatu, ale poszło:
5' lubelski szyszki 2009 30g
W pewnym momencie (po 18l) zatkała mi się rurka i nie mogłem odfiltrować chmielin. Mieszanka szyszek i granulatu nie ułatwia sprawy. Kranik też zatkałem. Nawet dolałem litr wrzątku i lipa. Wkurzony wziąłem sitko i przelałem resztę do garnka i przegotowałem. Dodałem cholernego cukru, bo ten wrzątek, ale alt powinien być lekko wytrawny, więc chyba nie popsułem...
Studzi się jak połączę to sprawdzę sumaryczny balling. Mam nadzieję na 13...Leave a comment:
-
-
AD #35 Koelsch
Koelsch wczoraj przelany na cichą. Blg prawie 5 - chyba mam za zimno w piwnicy (wieczorem było 12*C). Ostatnie dni cichej kolsch spędzi w domu, żeby mieć okazje dofermentować.
Właśnie śrutuję zboże na alta...Leave a comment:
-
#35 Koelsch
3,5kg pilzneński
0,5kg pszeniczny
65*C przez 45min
71*C przez 10min
76*C - filtracja
30g Spalt Select (3-letni granulat...) na 60min
drożdże German Ale; starter chłodzony, bo miałem warzyć tydzień temu...
Fotorelacjana FB, link powyżej.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-09-26, 14:43.Leave a comment:
-
Fejsbuk
Na dniach rozpoczęcie sezonu w Zielonej Gęsi. Tymczasem postanowił przenieść część gawędziarską na FaceBooka, żeby się nie powtarzać. Receptury itp trudne sprawy pozostaną tu...
Leave a comment:
-
W czasie sprzątania wywaliłem wczoraj ponad 30kg słodu, głównie monacha. Po workach łaziły czarne robaczki mniejsze od mrówek.Leave a comment:
-
POSUMOWANIE SEZONU III (2009/2010)
Nadejszła pora na jakieś podsumowanko poprzedniego sezonu.
Generalnie (jak na mnie) rewelacja - 15(!) warek, zero kwasów (poza planowanym #27)! W szczegółach już mniej fajnie. Po kolei:
20 - belgian ale. Miało być ale, alezamiast lubelskiego poszła marynka. Gorzkie, przesadnie gorzkie i przegazowane. Mimo to piłem ja z pewną przyjemnością.
21 - IPA. Chyba najlepsze moje piwo i to na suchych drożdżach i starym chmielu! Jakbym jeszcze dodał chmielenie na zimno... Na pewno wrócę do tego stylu.
22 - przyprawowe. Masakra. Gęste, bardzo trudne do wypicia, w smaku głównie ziele angielskie. Może jak jeszcze z parę lat poleżakuje...
23 - piwo-miód v2. Wyczuwalny alkohol. Dość przyjemny imbir i miód w tle. Niektórzy chwalą, ale chyba zaprzestanę tego "stylu". Dawno nie próbowałem.
24 - dubbel. Byłby ok, ale strasznie przegazowany. 0,33 nie mieści się do litrowego kufla. Szkoda.
25 - witbier. Szybko wyszedł. Całkiem niezły. Może pszeniczność za mało wyeksponowana.
26 - "grodzisk". Ujdzie, ale do wogoszowego nie ma startu. Ciekawostka dla gości, większość wypiłem sam.
27 - lambik. Bzdura. Trzema mieć niezłą determinację, żeby wypić butelkę. Nie wyszedł.
28 - szkot. Cieniusz rozszedł się szybko, a twardziel ciągle dojrzewa. Daje się wypić, ale alkohol nadal na wierzchu. Nie lubię szkockich drożdży...
29 - pils 10. OK, ale wielokrotne chmielenie nadało mu dość ziołowego charakteru. Jak dla mnie dobre.
30 - pszeniczne. Już nie bardzo je pamiętam- musiało być niezłe...
31 - pils 12. Też nie najgorszy. Tylko te letnie temperatury mu nie służą.
32 - koźlak. Chyba za mocno odfermentował. Alkohol wyczuwalny, ale nie jest tragicznie. Chyba. Przywiozę na zlot.
33 - dunkelweizen. Dziwne. Smakuje jak stout, czyli skaszaniłem... ale mimo to mi smakuje.
34 - wielozbożowe. Dobre. Nawet ciekawe.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-08-20, 09:54.Leave a comment:
-
AD #34 Wielozbożowe
Zabutelkowane z dodatkiem 215g mokrego ekstraktu. Wyszło 40 x 0,5 i 7 x 0,33l. Blg 3.
Od ok 2 tygodni było na cichej...
TO CHYBA KONIEC TRZECIEGO SEZONU.
To dobry sezon był- podsumowanie za jakiś czas...
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-04-21, 00:05.Leave a comment: