Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Member
    • 11-2007
    • 98

    #46
    no i wyszło jakieś 23 litry 18 Blg, ale zwiększyłem dawkę ekstraktu do 3,5 kg, coś zacieranie mi dzisiaj nie poszło , z 3,4 kg wyszło mi 17 l o 8 Blg

    Comment

    • teodorehare
      Member
      • 11-2007
      • 98

      #47
      Warka nastepna - nr 13

      zabrałem sie do następnej warki -tym razem ten nr podobno nieszczęśliwy, warkę nr 11 przelałem po cichej do butelek, no i gestwa czeka - a więc takie cuś :
      pils - 3 kg
      melanoid - 0,3 kg
      carapils - 0,3 kg
      carahell - 0,3 kg
      monachijski I - 0,5 kg
      pszenica - 0,5 kg
      marynka - 30 g 65'
      lubeski - 10g 5'

      słod do wody 45*
      44* - 5'
      52* - 15'
      64* - 30'
      72* - 30'
      76* - 5'

      wyszło ok. 25l brzeczki pierwotnej 13Blg, teraz sie gotuje
      a propos - co to z tego może wyjs za piwko ?

      Comment

      • teodorehare
        Member
        • 11-2007
        • 98

        #48
        filtracja

        tak przy okazji - podczas dzisiejszego warzenia zauważyłem nast. rzecz - na początku filtracja nie chciała mi "iść", ledwo ciurkało ( filtruję w wiaderku dziurawym), patrzę, a w kraniku pełno brzeczki - nacisnąłem kilka razy rurkę palcami (była przytkana) i popłynęło.
        Cała filtracja zajęła mi ok 15 minut ( standartowe 25 litrów). Dodam tylko, że w filtratorze z BA dowierciłem drugie tyle otworów. Nie jest to bynajmniej kryptoreklama - uważam, że pomysł z oplotem z wężyka do wody jest rewelacyjny - niestety za póżno go wyczaiłem - zwracam uwagę Tym, którzy "jeszcze" mają wiaderka - może w tym tkwi problem.
        pozdr

        Comment

        • teodorehare
          Member
          • 11-2007
          • 98

          #49
          gestwa z cichej

          Po zadaniu warki nr 13 gęstwą z cichej #11 - w ciągu 12 godzin nic, ani mru, mru, wystraszony, że drożdże padły zadałem "środek bezpieczeństwa" w postaci S23 - i tu pytanko - czy się pospieszyłem ? i czy zlane do butelek na refermentacji lepiej potrzymać w 20* parę dni, a dopiero później do piwniczki ?

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #50
            Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła

            No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej

            Odpowiedź na drugie pytanie: 2-3 dni w domu, a potem myk, do piwniczki.
            Last edited by Marusia; 11-02-2008, 09:58.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • teodorehare
              Member
              • 11-2007
              • 98

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła

              No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej

              .
              Przyzwyczaiłem się, że gęstwa ruszała z "kopyta" prawie natychmiast, więc stąd mój strach; być może wynika to stąd, że zawsze używałem z burzliwej, a teraz z cichej i był tego malutko

              Comment

              • teodorehare
                Member
                • 11-2007
                • 98

                #52
                a tak wygląda zabutelkowana warka #11
                Attached Files

                Comment

                • teodorehare
                  Member
                  • 11-2007
                  • 98

                  #53
                  dzisiaj zlałem na cichą #12 (Kosiarz umysłów). spadło z 18 na 5,5 Blg, burzliwa od 04.02

                  Comment

                  • teodorehare
                    Member
                    • 11-2007
                    • 98

                    #54
                    warka nr 14

                    Dzisiaj nowa warka
                    pils - 4,5 kg
                    melanoidynowy - 0,5 kg
                    carafa III - 0.20 kg

                    gęstwa z poprzedniej warki
                    chmiel Marynka 25 g - 75'
                    Lubelski 20 g - 10'

                    zacieranie
                    52* - 15'
                    64* - 35'
                    73* - 30'

                    Comment

                    • teodorehare
                      Member
                      • 11-2007
                      • 98

                      #55
                      w międzyczasie zlałem #13 ( narazie pycha, ale ciiii...) na cichą, zjechała do 3 BLG, #14 się gotuje ( albo jak niektórzy mówią warzy)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎