Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Kotłowniany Odrowąż

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amore_76
    Junior
    • 07-2008
    • 6

    #16
    Pszeniczka się kończy a nasz wątek martwy Czyżby jakiś bojkot browaru Odrowąż na forum? Oby nie. Sezon urlopowy zakończony, więc na pewno będziemy bardziej aktywni teraz.
    Oj, w weekend wareczka nowa się by przydała.

    Comment

    • vaz
      Junior
      • 07-2008
      • 29

      #17
      #2 pszeniczne nieliche - 1.10.08

      po dwóch tygodniach od rozlewu pszenica licha zamieniła się w nielichą [subiektywnie]. Jedno już wiemy na pewno - nigdy więcej pszenicy na suchych drożdżach. Jedynym wyjściem byłby solidny starter [kilkudniowy]. Zostało tego 2 butle 0,5l. Reszta nie zdążyła dojrzeć. Nie będziemy za nią tęsknić bo nie powalała, ale była nasza od początku do końca

      pzdr

      ps. "smugi" w szkle to hefebanda nie postprodukcja
      Attached Files
      O D R O W Ą Ż warzy

      Comment

      • vaz
        Junior
        • 07-2008
        • 29

        #18
        Rano zdjęcia, wieczorem etykieta [niejako pośmiertna ]
        A jako informację już potwierdzona przekazuję, że w weekend odbędzie się powtórka z pszenicy. Drożdże tym razem płynne, a raczej gęstwa Weihenstephan od Marusi - dzięki


        pzdr
        Attached Files
        O D R O W Ą Ż warzy

        Comment

        • vaz
          Junior
          • 07-2008
          • 29

          #19
          warka #3 - Hefeweizen

          2008.10.19 - warka #3 - pszenica na szybko

          zasyp:
          3 kg pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann
          2 kg wiedeński 7-9 EBC Weyermann


          zacieranie [dekokcyjne, jednowarowe]
          • 11 l wody 46' C + pszeniczny
          • 44' C- 15 min. [po przerwie 7 l + wiedeński]
          • 52' C- 5 min.
          • war główny – 62' C ~ 30 min
          • dekokt - 72' C - 15 min, doprowadzenie do wrzenia i kolejne 15 min

          • zwrot dekoktu i stabilizacja na 72' C - 40 min. [planowana na 15 min ale dopiero po 40 próba jodowa negatywna].
          • ostatnie 5 minut w 78' C

          Wysładzanie – 3 x po 5 l [plus jeszcze 5l, z której uzyskano 3' BLG – do korekty podczas chmielenia ].

          chmielenie
          90 minut
          Hallertau Hersbrucker 2,2 % AA– granulat – 30g od początku

          Chłodzenie ~40 min.

          Ogólnie wyszło 29l 12* BLG [następne chmielenie z udziałem pończochy - nie ma innej opcji - jakieś 2,5 l poszło...]
          rozlane do dwóch fermentorów - zadane gęstwą 3068 Wheinhenstephan od Marusi - dzięki

          Po tygodniu zeszło do ~2* BLG [refraktometr wskazywał 6 co wprowadziło nas w niemałą panikę Po powrocie do domu wiedza na temat użytkowania urządzenia podczas fermentacji została uzupełniona.

          Butelkowanie 2008.10.22

          48 x 0,5l
          4 x 0,33 l
          [200g ekstraktu pszenicznego do refermentacji]

          Konkluzja

          Smak młodego piwa obiecujący, daleko różny od młodego na suchych. Na razie postoi sobie przez 5 dni w ~23-25' C, a później leżakowanie w 5-8' C

          W najbliższy łikend jak dobrze pójdzie warzymy Alta o roboczym tytule - StriegauerAltbier na strzegomskich słodach i wyeast german ale.

          Tym samym raport dobiegł końca. Wasze
          O D R O W Ą Ż warzy

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vaz Wyświetlenie odpowiedzi
            ...2008.10.19 ...
            Po tygodniu zeszło do ~2* BLG
            Butelkowanie 2008.10.22

            :
            faktycznie na szybko
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mwa
              Senior
              • 01-2003
              • 5071

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vaz Wyświetlenie odpowiedzi

              W najbliższy łikend jak dobrze pójdzie warzymy Alta o roboczym tytule - StriegauerAltbier na strzegomskich słodach i wyeast german ale.
              Drożdże richtich górnej fermentacji: długo fermentują i pozostają u góry.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • vaz
                Junior
                • 07-2008
                • 29

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                faktycznie na szybko
                tfu, 12 miał tam być. Prostuję zatem - warzono 2008.10.12

                pzdr
                O D R O W Ą Ż warzy

                Comment

                • vaz
                  Junior
                  • 07-2008
                  • 29

                  #23
                  warka #4 - Striegauer Altbier

                  Stało się co zostało zapowiedziane Tym razem prawdziwe domowe warzenie - wyszliśmy z kotłowni by uwarzyć coś w tygodniu. Tym samym produkcja odbyła się w najwyżej [chyba] położonym wrocławskim browarze - 11 piętro

                  warzone 25.10.2008

                  zasyp:

                  Pilzneński - Strzegom - 2,8 kg
                  Monachijski - Strzegom - 1,9 kg
                  Karmelowy jasny - Strzegom - 0,5 kg
                  Carafa II - Weyermann - 0,15 kg

                  [karmel ciemny niestety został w samochodzie, stąd Carafa]

                  zacieranie
                  • 55'C - 10 min.
                  • 65'C - 45 min.
                  • 72'C - 35 min.
                  • 78'C - 5 min.


                  Wysładzanie – 3 x po 5 l [dodatkowo ~5l 3* BLG - jak zawsze do wyrównywania strat przy chmieleniu]

                  chmielenie - 90 minut

                  Northern Brewer 10,2 AA - granulat - 30g od 10 min.
                  Spalt Select 4,9 AA - granulat - 20g w 70 min.
                  Spalt Select 4,9 AA - granulat - 10g w 85 min.

                  Uzyskaliśmy 29l - 12,5* BLG - wydajność 88%

                  Podczas chmielenia... skończyła się butla z gazem Całe szczęście, że stacja z zielonymi butlami jest tak blisko Z racji zmęczenia piwowarów brzeczka chłodzona na balkonie i zadana starterem z German Ale następnego dnia. Wylądowało w kotłowni - dziś temperatura w pomieszczeniu 13,5' C. Fermentor opatulony w śpiwór, drożdże powoli pracują. Jutro zobaczymy jak z temperaturą - lepiej żeby nie spadała poniżej 13' C bo trzeba będzie ewakuować fermentor


                  Przy okazji, ostatnie 6 Cuprum Bitterów - naszej pierwszej warki - wypiliśmy tydzień temu. Zacne piwo, szczególnie jak na pierwszą warkę. 2 miesiące leżakowania bardzo dobrze mu zrobiło. Mogło leżeć dłużej ale znajomi domagali się zbiorowego poczęstunku
                  A wyglądało tak:
                  Attached Files
                  O D R O W Ą Ż warzy

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #24
                    Właśnie dowiedziałem się ze strony http://wroclawzwyboru.blox.pl/html , że Browar Odrowąż będzie opowiadać o piwie 27 kwietnia 2009 w Czekoladziarni na Włodkowica.

                    Czekamy na relacje fotograficzną a wrocławianie myśle, że zjawią się w komplecie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎