Sorry, nie doczytałem innych odpowiedzi w Twoim wątku... a czytać trzeba, błędów będzie mniej. Sporo warzysz! SMACZNEGO! W następny weekend spróbuję uwarzyć stouta owsianego...
Browar KORBEER działa.
Collapse
X
-
-
Dzięki. Warzę szybko bo chcę zdążyć przed wysokimi temperaturami. Niestety, za jakieś 2-3 warki skończą się zapasy butelek, skrzynek i miejsca w piwnicy. Trzeba będzie zrobić jakąś imprezę wtedy
.
A na wiosnę może uda się zorganizować chłodziarkę coby i w lato coś uwarzyć.Comment
-
Warka Nr 6 - Stout Świąteczny Czekoladowy
Ożywiłem gęstwę Safale S-04 z lodówki, ładnie zjadły starter więc czas je wykorzystać. A że święta za pasem...
Warka Nr 6 - Stout Świąteczny Czekoladowy - przepis wiadomo skąd.
Zasyp:
3,90 kg Pilzneński
0,45 kg Monachijski
0,30 kg Caramunich typ II
0,35 kg Jęczmień Palony
0,25 kg Czekoladowy Pszeniczny
0,20 kg Carahell
0,20 kg Wędzony
0,20 kg Pszeniczny Jasny
Śrutowanie po namoczeniu łuski (50 ml wody/kg słodu, 20 minut)
Ponownie zastosowałem wstępne zacieranie na zimno. 1 litr zimnej wody/kg słodu, 12 godzin <18 st. C.
Zacieranie:
67 st. - 60 minut
dodanie słodów ciemnych
72 st. - 10 minut
podgrzanie do 78 st. i filtracja.
Spodziewając się wyższej wydajności niż w przepisie wysładzałem 4x4 L
Otrzymałem 25 L brzeczki o 15 Blg
Gotowanie 75 min
60,00 g Marynka po 10 minutach
50,00 gm Lublin po 70 minutach
Chłodzenie chłodnicą, filtracja przez pieluchę, napowietrzenie.
Drożdże zadane koło północy.
Dzisiaj po południu drożdże próbują wyjść z fermentora
Finalnie wyszło 22 litry, 17 Blg. Zatrzymałem 4 litry wody wysłodkowej celem ewentualnego rozcieńczenia ale zdecydowałem nie rozcieńczać. Będzie trochę mocniejsze najwyżej.
Wydajność, jak dobrze liczę 68%. Szczerze mówiąc liczyłem na lepszy wynik. Przy następnej warce do zacierania na zimno wleję 2 litry wody na kg słodu. Nawet po wymieszaniu śruta nie była w 100% namoczona.
Nie jestem pewny też czy nie przesadziłem z chmieleniem. Strasznie dużo goryczki jest w smaku.
Może ktoś mi podpowie: cichą robić tydzień czy dłużej? I ile czasu leżakować w butelkach? Na święta da się wypić?
Comment
-
No, dochmieliłeś zdrowo. Stout ma goryczkę też ze słodów palonych, zatem nie ma sensu tyle mu chmielu dowalać
Ale wyleżakuje się, to mu przejdzie ta gorzkość w jakimś stopniu.
Mam pytanie - które święta miałeś na myśli? Chyba nie te, co są za 3 tygodnie? Przy piwie ciemnym, w dodatku o dość wysokim blg to najlepsze będzie na Święta Bożego Narodzenia
Comment
-
Pretekstem do warzenia są oczywiście najbliższe święta. Natomiast miałem cichą nadzieję, że da się je wypić wcześniej niż na Boże Narodzenie
.
A z chmielem to było tak: w przepisie było 55g Marynki i 45g Lubelskiego. Miałem 10% więcej brzeczki niż w przepisie to dałem 10% więcej chmielu. Dopiero przy filtrowaniu przyszło mi do głowy, że coś co ma mieć smak czekolady i wanilii nie może być tak nachmielone. Mam tylko nadzieję, że się "przegryzie" przez te kilka miesięcy.
Z drugiej strony moje Pale Ale też w pierwszej chwili było gorzkie jak jasny pieron, a otworzyłem na próbę butelkę po miesiącu od rozlewu i już jest dużo lepiej.
A co z tą cichą?Comment
-
Da się wcześniej, ale nawiązałam do świąt
Na najblizsze to nawet nie próbuj - szkoda, takie piwo musi chwile odlezeć, zeby wydobyła się z niego pełnia smakowitości.
Ale właściwie w jakim przepisie?
No bo goryczka łagodnieje z czasem, harmonizuje się z resztą smaków
Tydzień minimum.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Warka Nr 6 - Stout Świąteczny Czekoladowy
29.03.2009 - przelane na cichą, 6 Blg. Na burzliwej drożdże ze 3 razy próbowały wyjść na spacer. Potwory jakieś
.
Dziwna sprawa, goryczka jakby zelżała. Dodałem płatki dębowe i laskę wanili i czekamy.Comment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...-
Channel: Niemcy
-
-
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu"
. Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment