Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyoorka
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.03
    • 338

    #91
    Numer Nazwa Data warzenia
    25 Fuggles IPA 7.10.2012

    CHARAKTERYSTYKA
    Wybicie BLG OG Wydajność
    23,0 l 16,5 1,068 74%
    SRM IBU
    8,8 60,8

    ZASYP
    Ilość Składnik EBC %
    5,00 kg słód Pale Ale Strzegom 6 90,9%
    0,40 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40 7,3%
    0,10 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 1,8%

    ZACIERANIE
    16,5 litrów wody 72,0 ° C
    60 minut 66,0 ° C
    wygrzew 78,0 ° C

    GOTOWANIE/CHMIELENIE
    Ilość Nazwa AA GPH Czas
    32 g Fuggles 5,1 163,2 wsypane do brzeczki przedniej
    72 g Fuggles 5,1 367,2 60'
    32 g Fuggles 5,1 163,2 15'
    32 g Fuggles 5,1 163,2 0'
    32 g Fuggles 5,1 163,2 planuję dodać na zimno

    DROŻDŻE
    Wyeast 1028 London Ale starter 1,4 litra

    Ilość brzeczki 21,0 l

    Prawdopodobnie rozcieńczę do 14 BLG, ale to się jeszcze okaże. Fajnie było wrócić do warzenia.

    Comment

    • cyoorka
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.03
      • 338

      #92
      Numer Nazwa Data warzenia
      26 Fazzy 29.12.12

      CHARAKTERYSTYKA
      Wybicie BLG OG Wydajność
      23,0 l 14,0 1,057 76%
      SRM IBU
      27,1 26,1

      ZASYP
      Ilość Składnik EBC %
      3,80 kg słód Pale Ale Strzegom 6 84,4%
      0,45 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 10%
      0,15 kg słód czekoladowy 1200 Strzegom 1300 3,3%
      0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 2,2%

      ZACIERANIE
      15 litrow wody 72,0 ° C
      60 minut 67,0 ° C
      wygrzew 78,0 ° C

      GOTOWANIE
      Ilość Nazwa AA GPH Czas
      25 g Challanger 6,6 165 60'
      25 g Challanger 6,6 165 10'

      DROŻDŻE
      Safale S-04

      Ilość brzeczki
      22,0 l

      Comment

      • cyoorka
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.03
        • 338

        #93
        Numer Nazwa Data warzenia
        27 Cascade Amber 24.02.2013

        CHARAKTERYSTYKA
        Wybicie BLG OG Wydajność
        23,0 l 13,0 1,053 78%
        SRM IBU
        14,4 30,4

        ZASYP
        Ilość Składnik EBC %
        3,57 kg słód Pale Ale Strzegom 6 88,1%
        0,45 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 11,1%
        0,03 kg słód czekoladowy 1200 Strzegom 1300 0,7%

        ZACIERANIE
        15 litrów wody 72,0 ° C
        45 minut 66,0 ° C
        wygrzew 78,0 ° C

        GOTOWANIE
        Ilość Nazwa AA GPH Czas
        25 g Cascade 4,6 115 60'
        25 g Cascade 4,6 115 30'
        25 g Cascade 4,6 115 15'
        25 g Cascade 4,6 115 0'

        DROŻDŻE
        Wyeast 1056 American Ale starter 1 litr

        Ilość brzeczki
        22,0 l

        Drożdże zadane do brzeczki schłodzonej do 19 stopni. Fermentor wstawiony do piwnicy gdzie jest 17 stopni. Mam nadzieję, że uniknę tym razem aromatów alkoholowych, które mnie ostatnio prześladują.

        Comment

        • cyoorka
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.03
          • 338

          #94
          Numer Nazwa Data warzenia
          28 Onyx 29.03.2013

          CHARAKTERYSTYKA
          Wybicie BLG OG Wydajność
          22,0 l 13,0 1,053 75%
          SRM IBU
          47,4 55,2

          ZASYP
          Ilość Składnik EBC %
          3,27 kg słód Pale Ale Strzegom 6 81,8%
          0,50 kg palone ziarna jęczmienia Castle Malting 1300 12,5%
          0,23 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 5,8%

          ZACIERANIE
          15 litrów wody 71,0 ° C
          60 minut 66,0 ° C
          wygrzew 78,0 ° C

          GOTOWANIE
          Ilość Nazwa AA GPH Czas
          20 g Simcoe 14,2 284 60'
          30 g Simcoe 14,2 426 15'

          DROŻDŻE
          Wyeast 1056 American Ale gęstwa 200 ml

          Ilość brzeczki 21,0 l
          Temp. zad. drożdży 21 ° C

          Comment

          • cyoorka
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.03
            • 338

            #95
            Warka 28 - ROZLEW
            Data 27.04.2013
            Refermentacja - 100 g cukru, 1 litr wody
            Wysycenie - 2,1
            Butelki - 41

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • e-prezes
              Grodzisk, Modern Grodziskie
              e-prezes
              Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
              2024-04-18, 07:24
            • etman
              Polskie i wyjątkowe - Piwo Grodziskie, Witold Wieczorek
              etman
              To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił...
              2025-06-17, 18:40
            • Javox
              Grodzisk Wielkopolski, Grodziskie Piwobraniowe 2025
              Javox
              Egzotyczne Grodziskie, zwycięzca Konkursu Piw Domowych.

              Ekstrakt 9.5*, alko 4.1%

              Dodatki: Sumak, liście Kaffiru, sól morska.
              Chmiele: Magnum, Motueka, Mosaic.

              Piana - sporo, więcej na początku potem pełna warstwa.
              Lacing - sporo.
              Gaz...
              2025-10-31, 09:47
            • Petitpierre
              Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Rauchbier À La Grodziskie
              Petitpierre
              Lidl, 9,99. W aromacie dogasające ognisko, duży charakter pszenicy, nawet lekkie nuty słodkie, jarzębina z piekarnika. Spokojnie, nuta dolna bardziej pszeniczna, dym bardzo nikły. W smaku mocno chmielowe, goryczka gasi dym, a brak ciała pszenicę. Bardzo lekki Keller czy Zwickl, tyle że podchmielony....
              2025-11-27, 11:22
            • etman
              Piwowar nr 50
              etman
              Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

              Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

              Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
              2024-09-18, 13:25
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...