Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Garażowe warzenie Admiro

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • admiro
    Senior
    • 05-2005
    • 248

    #16
    Warka 5

    Warka No 5
    Zabutelkowana z glukozą i czeka na swój przesądzony koniec

    Dzisiaj się zabrałem na werandę i umyłem 8 skrzynek butelek - metoda przyszła wraz z porannym oświeceniem - myjka ciśnieniowa Bosh z dyszą rotacyjną.
    Butelki to kompletnie zasyfione Gab i Kmicic od znajomego baru, o ile z butelek Kmicica etykieta odchodziła w zmywarce, to Gab nie wiem czym kleił, pod 140 barami dopiero odlazło
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23799

      #17
      Etykiety zeszły a czy butelki są nadal całe?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • admiro
        Senior
        • 05-2005
        • 248

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Etykiety zeszły a czy butelki są nadal całe?
        Całe, jeszcze 6 skrzynek i wszystko będzie tylko czekało na zawartość

        Jutro może rozleję Porterka, fermentował (w sposób widoczny) bardzo krótko bo jakieś niecałe 4 dni, i powierzchnia czysta - zupełnie inaczej niż dzisiaj rozlewane Ale, tutaj była błyszcząca drożdżowa czapa.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • admiro
          Senior
          • 05-2005
          • 248

          #19
          Warka No 6

          Warka No 6

          Porter Angielski odfermentował do 3,5 Blg, zabutelkowany z glukozą.
          Ze 3 dni burzył się pod wieko, potem prawie czyste lustro.
          Smak młodego piwka OKi, trochę kawowy
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • Krzysiu
            Krzysiu
            • 02-2001
            • 14936

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
            ... nie wiem czy namaczanie tak podniosło wydajność czy leniwe zacieranie obniżyło? ...
            "Leniwe" zacieranie podnosi wydajność. Namaczanie w zimnej wodzie enzymatycznie nie ma żadnego znaczenia. "Leniwe" zacieranie jest w sumie namaczaniem tylko we właściwej temperaturze. Nikt nie broni tobie "namaczać" 8 godzin w temp. 67 C.

            Comment

            • admiro
              Senior
              • 05-2005
              • 248

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              "Leniwe" zacieranie podnosi wydajność. Namaczanie w zimnej wodzie enzymatycznie nie ma żadnego znaczenia. "Leniwe" zacieranie jest w sumie namaczaniem tylko we właściwej temperaturze. Nikt nie broni tobie "namaczać" 8 godzin w temp. 67 C.
              Porównywałem dwa piwa o identycznym składzie (różniły się tylko 0,2 Carared zamiast 0,2 Pale Ale), różnica wydajności wyniosła 10% - więc coś musiało mieć wpływ.
              Śrutowanie nie, bo śrutuję zawsze tak samo - b.drobno, namaczanie - w jednym było, w drugim nie (tak zrobiłem tylko jedną warkę) oraz sposobem zacierania.

              Wszystkie inne warki zacierane z 2 przerwami dały dużo lepszą wydajność niż ta z kompromisową.

              To tylko wskaźniki, ale lubię jak wychodzą 2 skrzynki + parę buteleczek "rezerwowych" które końca leżakowania nie doczekują
              Moje piwo jest bezcenne.

              Schizma miodowa.

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #22
                Od czasu jak zacząłem stosować zacieranie angielskie z jedną przerwą 90 - 120 minut, mam optymalną wydajność. Z 10 litrów słodu mam 30 litrów piwa 11 Blg. Jedyne odstępstwo, jakie robię, to zamieszanie zacieru mniej więcej po pół godzinie.

                Comment

                • admiro
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 248

                  #23
                  Warka no 7

                  Warka No 7
                  A'la Grodziskie zabutelkowana z glukozą, odfermentowało do 3,5 Blg.
                  Wędzonka wyczuwalna w młodym piwku, ale delikatna.
                  Moje piwo jest bezcenne.

                  Schizma miodowa.

                  Comment

                  • admiro
                    Senior
                    • 05-2005
                    • 248

                    #24
                    Warka No 9

                    Warka No 9
                    Koelsch 12 Blg

                    Słody:
                    Pilzeński 3,7 kg (Litovel)
                    Przeniczny 0,5 kg (Litovel)

                    Drożdże:
                    S-33

                    Chmiel:
                    Lubelski 60 g

                    44 st. przerwa ferulikowa - 15 min
                    52 st. przerwa białkowa - 15 min
                    64 st. przerwa maltozowa - 30 min
                    72 st. przerwa cukrująca - 40 min
                    do 78 i filtracja

                    Chmielenie:
                    '60 40 g
                    '15 20 g

                    Gotowanie:
                    60 min

                    Wyszły 23 litry zacieru, 12,7 Blg, nie sprawdzałem po gotowaniu, odparowało do 21 litrów.

                    Wydajność 73%.

                    Fermentuje od dziś.
                    Moje piwo jest bezcenne.

                    Schizma miodowa.

                    Comment

                    • admiro
                      Senior
                      • 05-2005
                      • 248

                      #25
                      Wysładzanie

                      Filtracja i wysładzanie, filtrator z miedzianych ponacinanych rurek o średnicy 12 mm. Pierwszy litr leci zawsze zanieczyszczony i zawracam go do gara, dalej leci klarowne. Na wszelki wypadek przesączam przez gazę na sitku (także po gotowaniu).

                      Filtracja i wysładzanie ok. 20 litrów zacieru zajmuje mi 30 minut, nie wiem czy nie robię tego za szybko?

                      Wody do wysładzania wchodzi mi z grubsza 15 litrów wody (kończę na wskazaniu 2 Blg, czyli po poprawce temperaturowej 6,2 Blg), zacieram wsypując słód również do 14-15 litrów.

                      Ps. Opisuję te teraz-już-oczywiste dla mnie rzeczy pod kątem przyszłych piwowarów, którzy jak ja zaczynali od przewertowania całego forum zanim zaczęli warzyć (choć za bardzo się proszę nie sugerować, bo moje wyniki poza Warkami 1 i 2 przetestowane na razie przed tylko przed zakończeniem leżakowania).
                      Attached Files
                      Moje piwo jest bezcenne.

                      Schizma miodowa.

                      Comment

                      • admiro
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 248

                        #26
                        Warka No 10
                        Stout Owsiany (wybitnie kombinowany) 12 Blg (wyszło dużo więcej)

                        Słody (końcówki, dlatego kombinowane):
                        Pale Ale 2,6 kg (Weyerman)
                        Pilzeński 1,0 kg (Litovel)
                        Karmelowy ciemny 0,3 kg (Strzegom)
                        Barwiący 0,2 kg (Strzegom)
                        Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg

                        *Z braku jęczmienia palonego, zastosowałem 0,1 kg barwiącego od początku zacierania w celu nadania posmaków palonych, a drugie 0,1 kg do filtracji. Słód ciemny zacierany od początku.

                        Drożdże:
                        S-04

                        Chmiel:
                        Marynka 40 g

                        67 st. przerwa kompromisowa - 70 min
                        72 st. przerwa cukrująca - 10 min
                        do 78 i filtracja

                        Chmielenie:
                        '60 całośc

                        Gotowanie:
                        60 min

                        Wyszły 21,5 l zacieru, odparowało przy gotowaniu do 20 l, 16 Blg.

                        Wydajność: i tu jest problem, czy wliczać płatki? Czy wliczać teoretycznie nieczynny enzymatycznie Strzegom karmelowy ciemny (barwiącego nie liczę)? Wliczając oba wydajność 76,4%, wykluczając płatki lub ciemny wydajność absurdalnie rośnie do powyżej 80%....

                        Fermentuje od dziś.

                        Ps. Można powiedzieć pierwszy jubileusz!
                        Moje piwo jest bezcenne.

                        Schizma miodowa.

                        Comment

                        • admiro
                          Senior
                          • 05-2005
                          • 248

                          #27
                          Warka No 8

                          Warka No 8
                          Pale Ale - zabutelkowana z glukozą.
                          Piwo dofermentowało do 3 Blg.

                          Ps. Carared nie daje czerwieni i już , następne Ale a karmelowymi jasnym i ciemnym będzie.
                          Moje piwo jest bezcenne.

                          Schizma miodowa.

                          Comment

                          • slavoy
                            Senior
                            • 10-2001
                            • 5052

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka No 10

                            Wydajność: i tu jest problem, czy wliczać płatki?
                            Jak najbardziej, wliczać

                            P.S. To pisałam ja, Marusia
                            Last edited by slavoy; 22-06-2009, 20:03.
                            Dick Laurent is dead.

                            Comment

                            • admiro
                              Senior
                              • 05-2005
                              • 248

                              #29
                              Butelki

                              Umyłem wczoraj 210 butelek myjką ciśnieniową, masakra, ale 5 następnych warek mam już zabezpieczonych

                              Butelki były brudne i z etykietami, natomiast mycie swoich po piwku domowym już bez etykiet to w ogóle nie problem.

                              Z tym, że zabawa z myjką na dworze przejdzie tylko latem
                              Last edited by admiro; 25-06-2009, 10:15.
                              Moje piwo jest bezcenne.

                              Schizma miodowa.

                              Comment

                              • admiro
                                Senior
                                • 05-2005
                                • 248

                                #30
                                Warka No 9

                                Warka No 9
                                Koelsch, zabutelkowany wczoraj z glukozą.
                                Odfermentowało do 4,5 Blg.

                                Zawsze próbuję smakowo młode piwo, i to było jakieś takie mało konkretne w smaku... Efekty wyjdą po leżakowaniu.
                                Moje piwo jest bezcenne.

                                Schizma miodowa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎