Browar Esperanto
Collapse
X
-
Piwa domowe są bezcenne. Dlatego należy samemu zacząć warzyć. Ewentualnie można poprosić piwowara o podarowanie butelki czy dwóch. Tymczasem przechodząc do "ad remu" stwierdzam, że pilzner z warki nr 13 znakomicie smakuje do kolacji.Comment
-
Po kilku miesiącach przerwy chciałbym uwarzyć kolejne piwo. Ze względu na posiadane surowce (w tym drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity) wybór padł na Belgian Tripel. Planuję wzorować się na zwycięskiej recepturze.
Moje wątpliwości dotyczą jednak możliwosci użycia słodów ześrutowanych ok. 15 miesięcy temu... Czy taki surowiec w postaci słodu pilzneńskiego przechowywanego przez ponad rok w temp. ok. 24ºC nadaje się do użycia w tej chwili? Może trzeba zwiększyć zasyp?Comment
-
Wznawiamy sezon:
Warka #16 - "Dubeltowe" [Belgian Dubbel] (05-07-2011)
Kolor: ok. 26 EBC
Goryczka: 50 IBU
Zasyp:
- słód pilzneński 2-rzędowy (3000 g)
- słód monachijski (1000 g)
- słód wiedeński (500 g)
- abbey malt (500 g)
- słód amber (500 g)
Zacieranie:
- 52-55ºC (35 min.);
- 61-63ºC (60 min.);
- 71-75ºC (25 min.);
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Magnum /granulat/ (10 g) (60 min.);
- Citra /granulat/ (5 g) (25 min.);
- Magnum /granulat/ (5 g) (20 min.);
- Styrian Golding /granulat/ (15 g) (10 min.);
+ mech irlandzki
W wyniku powyższych czynności otrzymałem ok. 15l brzeczki (o gęstości ok. 16º BLG). Brzeczka zadana świeżą gęstwą Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Fermentacja przebiegała w temperaturze ok. 23-25ºC. Po 13 dniach (18-07-2011) piwo zostało przelane na cichą (stoi w temp. ok. 23ºC).Ostatnia zmiana dokonana przez lisiewski; 2011-07-25, 19:49.Comment
-
Jedziemy dalej...
Warka #17 - "Sex on the Beach" [Belgian Trippel] (18-07-2011)
Kolor: ok. 14 EBC
Goryczka: 32 IBU
Zasyp:
- słód pilzneński 2-rzędowy (1000 g)
- słód pilzneński 6-rzędowy (1500 g)
- słód monachijski (1000 g)
- słód wiedeński (1000 g)
- słód karmelowy jasny - Strzegom (500 g)
Zacieranie:
- 55-57ºC (20 min.);
- 62-65ºC (50 min.);
- 72-76ºC (20 min.);
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Saaz /granulat/ (12 g) (60 min.);
- Northern Brewer /granulat/ (12 g) (60 min.);
- Tradition /granulat/ (12 g) (30 min.);
- Kolendra (10 g) (30 min.);
- Lubelski /granulat/ (15 g) (10 min.);
- Kolendra (10 g) (10 min.);
Udało się otrzymać ok. 18l brzeczki (o gęstości ok. 17º BLG). Brzeczka ostała przelana do wiadra z gęstwą Wyeast 3787 THG z poprzedniej warki. Fermentacja trwa w piwnicy w temperaturze ok 23ºC.Comment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
-
Channel: Belgia
-
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...3 Photos-
Channel: Bułgaria
-
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 23:04 -
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment