Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    PremiumUżytkownik
    • 07-2009
    • 5853

    #46
    Hm, ja zrozumiałem, że Seta nie widzi problemu w zadaniu drożdży przy 27 stopniach i fermentowaniu przez kilka godzin..
    A jednocześnie Pendragon informuje że w pokoju ma 23-24 stopnie co jak słusznie zauważył da mu temperaturę fermentacji 26-27 C* czyli jak na cały okres burzliwej kilka stopni za dużo, moim skromnym zdaniem.
    Last edited by leona; 28-09-2010, 09:14.

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #47
      Tylko dlaczego ma tak gorąco w mieszkaniu? Oto pytanie?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • leona
        PremiumUżytkownik
        • 07-2009
        • 5853

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Tylko dlaczego ma tak gorąco w mieszkaniu? Oto pytanie?
        Prezes spółdzielni ma układ z mpecem i grzeją wcześniej żeby wyrobić zamówione gigadżule

        Comment

        • Pendragon
          Senior
          • 03-2006
          • 13949

          #49
          Bo uważa, że 23 to dla niego komfortowa temperatura
          Ale fermentor stoi przy drzwiach balkonowych, co stanowi świetną "chłodnicę" do szybkiego zastosowania.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Bo uważa, że 23 to dla niego komfortowa temperatura
            Ale nie zdrowa Zimny chów jest zdrowy
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Pendragon
              Senior
              • 03-2006
              • 13949

              #51
              Ja już się wymarzłem dość, zanim to ogrzewani mi włączyli...Do tej pory odczuwam skutki przeziębienia

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #52
                No to ja jeszcze nie włączyłem ogrzewania, mam 20 st C, włączę jak mrozy przyjdą.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Pendragon
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 13949

                  #53
                  Dziś IPA przelałem na cichą. Piwko już się przerobiło na 4% ekstraktu (fakt - pomiar w nieprzepisowej temp. ok 23 stopni), więc chyba tydzień na cichej mu wystarczy. Kolejny raz (po lagerze) piwo wyszło mi dość wytrawne, no ale przed rozlewem dojdzie 200 g. suchego ekstraktu, który powinien lekko zmienić mu smak w pożądanym kierunku. Za to zapowiada się ładny kolor

                  Wcześniej pierwszy raz zastosowałem ACE. Trochę smrodu z tym było...

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Gabe
                    Senior
                    • 03-2010
                    • 405

                    #54
                    Smród smrodem, ale działa.

                    Też się bałem tej strasznej chemii za pierwszym razem, ale wystarczy dobrze wypłukać, a czyni cuda - ostatnio zostawiłem na trzy dni dwie skrzynki butelek wątpliwej przeszłości ("bogate kultury bakterii" itp) zalane wodnym roztworem ace i jak nowe :]

                    Comment

                    • Pendragon
                      Senior
                      • 03-2006
                      • 13949

                      #55
                      Dziś nastąpił rozlew IPA do 33 butelek. Nie jestem zadowolony z nasycenia, mam nadzieję że ekstrakt dodany do fermentacji jednak to trochę poprawi. Z drugiej strony to jednak styl angielski, więc...
                      Z wyliczeń wynika, że alkoholu powinno być 5,3%

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        #56
                        Co to znaczy, że nie jesteś zadowolony z nasycenia? Nie kumam.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Pendragon
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 13949

                          #57
                          Z nasycenia CO2 na tym etapie. W poprzednich piwach było wyższe, co objawiało się np. wesołym podskakiwaniem kapsli położonych na butelkach przed dociśnięciem ich Gretą.
                          Tym razem coś tam pyknęło leciutko 3-4 razy, poprzednio był prawdziwy "koncert"
                          Zdaję sobie sprawę, że będzie całkiem inaczej za kilka tygodni.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Seta
                            Piję piwo
                            • 10-2002
                            • 6964

                            #58
                            Kapsle Ci skakały PRZED refermentacją?? Nie masz granatów??
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              #59
                              Kapsle ci podskakują przed zaciśnięciem?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • fidoangel
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 3489

                                #60
                                A ja nigdy nie zaobserwowałem nasycenia ejla na etapie rozlewu. Co innego fermentowane na dolniakach w niskich temperaturach. Tu wysycenie lubi być.
                                Dziwna historia...
                                Edit: patrz pan jakie czujne, jak dokładnie czytają
                                Last edited by fidoangel; 12-10-2010, 21:14.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎