W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #46
    Hm, ja zrozumiałem, że Seta nie widzi problemu w zadaniu drożdży przy 27 stopniach i fermentowaniu przez kilka godzin..
    A jednocześnie Pendragon informuje że w pokoju ma 23-24 stopnie co jak słusznie zauważył da mu temperaturę fermentacji 26-27 C* czyli jak na cały okres burzliwej kilka stopni za dużo, moim skromnym zdaniem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2010-09-28, 10:14.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #47
      Tylko dlaczego ma tak gorąco w mieszkaniu? Oto pytanie?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Tylko dlaczego ma tak gorąco w mieszkaniu? Oto pytanie?
        Prezes spółdzielni ma układ z mpecem i grzeją wcześniej żeby wyrobić zamówione gigadżule

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13964

          #49
          Bo uważa, że 23 to dla niego komfortowa temperatura
          Ale fermentor stoi przy drzwiach balkonowych, co stanowi świetną "chłodnicę" do szybkiego zastosowania.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
            Bo uważa, że 23 to dla niego komfortowa temperatura
            Ale nie zdrowa Zimny chów jest zdrowy
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13964

              #51
              Ja już się wymarzłem dość, zanim to ogrzewani mi włączyli...Do tej pory odczuwam skutki przeziębienia

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #52
                No to ja jeszcze nie włączyłem ogrzewania, mam 20 st C, włączę jak mrozy przyjdą.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13964

                  #53
                  Dziś IPA przelałem na cichą. Piwko już się przerobiło na 4% ekstraktu (fakt - pomiar w nieprzepisowej temp. ok 23 stopni), więc chyba tydzień na cichej mu wystarczy. Kolejny raz (po lagerze) piwo wyszło mi dość wytrawne, no ale przed rozlewem dojdzie 200 g. suchego ekstraktu, który powinien lekko zmienić mu smak w pożądanym kierunku. Za to zapowiada się ładny kolor

                  Wcześniej pierwszy raz zastosowałem ACE. Trochę smrodu z tym było...

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #54
                    Smród smrodem, ale działa.

                    Też się bałem tej strasznej chemii za pierwszym razem, ale wystarczy dobrze wypłukać, a czyni cuda - ostatnio zostawiłem na trzy dni dwie skrzynki butelek wątpliwej przeszłości ("bogate kultury bakterii" itp) zalane wodnym roztworem ace i jak nowe :]

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13964

                      #55
                      Dziś nastąpił rozlew IPA do 33 butelek. Nie jestem zadowolony z nasycenia, mam nadzieję że ekstrakt dodany do fermentacji jednak to trochę poprawi. Z drugiej strony to jednak styl angielski, więc...
                      Z wyliczeń wynika, że alkoholu powinno być 5,3%

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #56
                        Co to znaczy, że nie jesteś zadowolony z nasycenia? Nie kumam.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13964

                          #57
                          Z nasycenia CO2 na tym etapie. W poprzednich piwach było wyższe, co objawiało się np. wesołym podskakiwaniem kapsli położonych na butelkach przed dociśnięciem ich Gretą.
                          Tym razem coś tam pyknęło leciutko 3-4 razy, poprzednio był prawdziwy "koncert"
                          Zdaję sobie sprawę, że będzie całkiem inaczej za kilka tygodni.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #58
                            Kapsle Ci skakały PRZED refermentacją?? Nie masz granatów??

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #59
                              Kapsle ci podskakują przed zaciśnięciem?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #60
                                A ja nigdy nie zaobserwowałem nasycenia ejla na etapie rozlewu. Co innego fermentowane na dolniakach w niskich temperaturach. Tu wysycenie lubi być.
                                Dziwna historia...
                                Edit: patrz pan jakie czujne, jak dokładnie czytają
                                Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-10-12, 22:14.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
                                  bastion
                                  W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
                                  Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
                                  2023-03-01, 00:43
                                • dadek
                                  Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
                                  dadek
                                  Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
                                  2021-09-18, 02:49
                                • bastion
                                  Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
                                  bastion
                                  Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
                                  Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

                                  Od tego czasu nieco się...
                                  2023-10-31, 12:39
                                • heckler
                                  Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
                                  heckler
                                  Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
                                  Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
                                  2025-06-26, 10:25
                                • dadek
                                  Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                                  dadek
                                  Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                                  2024-10-06, 22:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...