W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Basowy
    • 09-2009
    • 520

    #76
    choroba! trzeba było w robocie wejść na browar.biz a nie pracować daj później znać, jak wyszło i czy zadowolony jesteś z nachmielenia. Myślę, że może być trochę za mało goryczki.

    Podziwiam, że na początek przygody z zacieraniem poszedł pils. Jak zacierałeś? Pewnie bez dekoktu? Ja dopiero w tym roku wziąłem się za dolniaki, pils bohemski trafił do butelek w czwartek. Walił masłem aż miło

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Panie, teraz to już nieco za późno, 5 minut temu wrzuciłem aromatyczny w siatce muślinowej. Marynka poszła w rajstopach.
      Spoko!
      Trzeba tylko dać 10% więcej w stosunku do zakładanej ilości.

      Comment

      • Pendragon
        Senior
        • 03-2006
        • 13952

        #78
        Zacieranie infuzyjne.
        Jeżeli chmielenie będzie na poziomie polskich piw przemysłowych, to już będę zadowolony.
        Najwyżej wyjdzie polski "pils" zamiast czeskiego

        Trzeba wykorzystać temperatury na dolniaki, więc poszedł pils. Trochę z przymusu, bo wielkiego wyboru w zestawach nie było. Tzn pils i tak by zamówił, ale niejako zostałem przymuszony do wzięcia zarówno pilsa czeskiego jak i niemieckiego. Chciałem zrobić 2 piwa, więcej w tych temperaturach bym nie zdążył, stąd taki wybór. Następnie, gdy temperatura trochę wzrośnie planuję Alta i Koelscha.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pendragon
          Senior
          • 03-2006
          • 13952

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
          Spoko!
          Trzeba tylko dać 10% więcej w stosunku do zakładanej ilości.
          Więcej nie mam, bo jestem na etapie gotowych zestawów. Jeżeli wyjdzie tylko 10% mniej chmielowe niż wzorcowe, to będę szczęśliwy

          Teraz gar chłodzi się na balkonie, gdzie temperatura wynosi (ale zaraz przynosi) -1. Nie wiem czy dziś zdążę z drożdżami...
          Last edited by Pendragon; 24-01-2011, 19:22.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Pendragon
            Senior
            • 03-2006
            • 13952

            #80
            Mam pytanko, nad którym wcześniej nie pomyślałem. Czy max. temp. zadania drożdzy, wynosząca 30 stopni, jest temperaturą dla każdego rodzaju drożdży, czy tylko dla górnej fermentacji? Brzeczkę mam już w temp. 27 stopni i nie wiem czy mogę drożdże zadać czy przy dolnej fermentacji muszę poczekać do jutra na jej ochłodzenie. Fermentor jest już w piwnicy , gdzie temp wynosi ok 12 stopni. Wiem, że gdybym zadał je teraz, to wystartują dopiero przy swojej właściwej temp., ale czy im to teraz nie zaszkodzi?
            Last edited by Pendragon; 24-01-2011, 22:55.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Pendragon
              Senior
              • 03-2006
              • 13952

              #81
              W tak zwanym międzyczasie doczytałem i już wiem, że popełniłem błąd wynosząc teraz do piwnicy... I teraz jest kwestia czy przynosić do góry, czy wyczekać moment, kiedy temp. osiągnie pon. 20 stopni , tyle że to może wypaść koło 4 nad ranem I wcale nie jest powiedziane, że temperatura będzie na tyle wolno spadać, że fermentacja ruszy.
              Problem w tym, że nie chce mi się tachać tego na górę a potem znowu na dół. Kawałek mam, do tego stopnia, że brzeczkę wynosiłem na raty w 2 fermentorach. Ech... Na dodatek w mieszkaniu raczej ciężko byłoby mi uzyskać temp. ok 20 i mniej.
              Last edited by Pendragon; 24-01-2011, 23:28.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Robert13
                Senior
                • 04-2010
                • 899

                #82
                Zostaw w chłodnej piwnicy, ewentualnie jesli masz jakąś plastikową wanienkę, to wstaw do niej fermentator i wlej do niej ze 20 litrów chłodnej wody. Schłodzi błyskawicznie...

                Comment

                • Robert13
                  Senior
                  • 04-2010
                  • 899

                  #83
                  Zamiast wanienki możesz posłużyć się garem zaciernym. I tak stoi on nieużywany...

                  Comment

                  • Pendragon
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 13952

                    #84
                    Przytargałem z powrotem do mieszkania. Przy balkonie powinno być koło 20. Ze spokojem mogę iść lulu.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      #85
                      Jakie 20 stopni skoro ma to być czeski pils czyli dolna fermentacja?

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie, granulatem.
                        to wyciep te siateczki.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 13952

                          #87
                          Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.

                          Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
                          Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
                          Last edited by Pendragon; 25-01-2011, 10:53.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Pendragon
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 13952

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            to wyciep te siateczki.
                            Taki miałem pierwotny plan ale czytając starsze wskazówki zrozumiałem, że do granulatu też należy zastosować siatkę / pończochę. No to już nie wiem kogo słuchać

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Pendragon
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 13952

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
                              choroba! trzeba było w robocie wejść na browar.biz a nie pracować daj później znać, jak wyszło i czy zadowolony jesteś z nachmielenia. Myślę, że może być trochę za mało goryczki.
                              Zamiast 20 wyszło mi 17 litrów, więc myślę że mimo pończoch (dwie porcje Marynki w różnym czasie) i siateczki (Lubelski), chmielenie będzie w sam raz?

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.

                                Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
                                Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
                                Drożdże można zadać w temp. niższej niż 10 stopni bo fermentacja i tak spowoduje jej podwyższenie. Ważne aby oszczędzić drożdżom stresu i powinny być w tej samej temp. co brzeczka.
                                Generalnie zadawanie w temp. ciut wyższej ma umożliwić drożdżom szybkie zdominowanie środowiska ale może wnosić posmaki ajlowe.
                                Szkoły są różne.

                                Sporo na ten temat można znaleźć na piwo.org

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X