Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Senior
    • 03-2006
    • 13949

    No to dla porządku:

    # 1 (24.01.2011)
    PILS BOHEMSKI
    * Słód pilzneński 3,5 kg
    * Słód monachijski 0,5 kg
    * Chmiel Marynka, granulat 40 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    * Drożdże - Saflager W 34/70

    - ekstrakt: 12.5 > 3.0
    - alkohol: 4,9 + 0,3 (planowane) = 5,2

    Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 63 (30 minut), 2 przerwa w temp. 73 (30 minut).
    Pomiar ekstraktu: 10.5

    Chmielenie: 60 minut > 20g Marynki od początku, 20g w 30 minucie, 25g Lubelskiego na ostatnie 10 minut. Każda porcja chmielu w osobnej pończosze lub siateczce.

    Fermentacja (od 25.01.11): burzliwa 10 dni w zakresie temperatur (na fermentorze) 13,5-11.0; cicha - wciąż trwa. 4 dni cichej to było de facto dokończenie burzliwej. Fermentacja "bezrurkowa".

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      nie sypaaaać do pończoch!!!
      I ja też...
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Pendragon
        Senior
        • 03-2006
        • 13949

        # 2 (26.02.2011)
        PILS NIEMIECKI
        * Słód pilzneński 3,5 kg
        * Słód Karamel Pils 0,5 kg
        * Chmiel Northern Brewer, granulat 20 g
        * Chmiel Spalt Spalter, granulat, 20 g
        * Drożdże - Saflager S - 23


        Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 62 (40 minut), 2 przerwa w temp. 73 (40 minut).
        Pomiar ekstraktu: 10.0

        Chmielenie: 60 minut; cały Northern Brewer od początku, cały Spalter na ostatnie 10 minut. Chmielenie bez pończoch czy siatek.

        Reszta się okaże...
        Last edited by Pendragon; 16-02-2011, 17:28.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pendragon
          Senior
          • 03-2006
          • 13949

          Ad. # 2
          chmiel Northern Brewers - producent Spalter Hopfen GmbH, zbiór 2009, 11.4% alfa-kwasów
          chmiel Spalter - producent j/w, zbiór 2009, 4.3% alfa-kwasów

          Ad. # 1
          chmiel Marynka, zbiór 2010, 7.7% alfa-kwasów
          chmiel Lubelski, zbiór 2010, 3.0% alfa-kwasów

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            Mało chmielu, ile on ma alfa-kwasów?

            aaaa, ukazało się nagle
            Last edited by jacer; 16-02-2011, 17:44.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Pendragon
              Senior
              • 03-2006
              • 13949

              #2

              No i drożdże już zadałem. Zmieściłem się w 12 godzinach (od zasypu), pomogła temperatura na balkonie. Wyszło 12.5 ekstraktu. Zostało mi zaledwie 16 litrów. Dużo więcej niż planowałem odparowało, a jeszcze ze 2-3 litry poszły do kibla. Dzięki pończochom poszedłby najwyżej litr.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                Jak to do kibla? Co do kibla?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Pendragon
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 13949

                  Przechmieliny
                  Się tak jacer nie przejmuj, mój kręgosłup będzie wdzięczny. 4 kilo mniej, a do piwnicy trochę mam...

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • dreads
                    Basowy
                    • 09-2009
                    • 520

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    ... ze 2-3 litry poszły do kibla. Dzięki pończochom poszedłby najwyżej litr.
                    Następnym razem zlej brzeczkę znad chmielu i innych osadów, a potem przelej cały ten pozostały w garnku syf do wysokich szklanek. Po kilku godzinach zrobią się dwie warstwy. Spasteryzuj raz jeszcze ten litr, dwa brzeczki co się wyklaruje w szklankach i po schłodzeniu dolej do fermentora - nic się nie zmarnuje

                    Jak koniecznie chcesz pończochy, to kupuj sobie szyszki, nie granulat Ja osobiście z szyszek się wyleczyłem.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Senior
                      • 03-2006
                      • 13949

                      Dreads, dobry pomysł, następną razą tak właśnie zrobię.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • dreads
                        Basowy
                        • 09-2009
                        • 520

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dreads, dobry pomysł, następną razą tak właśnie zrobię.
                        cała przyjemność po mojej stronie

                        Comment

                        • jacer
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dreads, dobry pomysł, następną razą tak właśnie zrobię.
                          ojj, obywatelu Pendragon nie czytamy forum

                          Jak kolega napisał, po chłodzeniu ściagamy wężykiem ile sie da. Bez zasycania badziewia z gara, które to badziewie przelewamy do wysokich, wąskich szklanek. Rano mamy ładnie wszystko osadzone. Zlewamy delikatnie do garnczka, zagotowujemy, chłodzimy i dolewamy do fermentującej już brzeczki.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Pendragon
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 13949

                            Oj czytamy, czytamy, ale wszystkiego się nie da. W praktyce wychodzi to wszystko.
                            Już nawet wiem do czego to będę przelewać. Przydadzą się 2 kufle Warki Pstrąg Plus tam jeszcze jakieś pokale wyciągnę

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              Pokale będą dobre, mi to się mieści w 5 szkłach. Rano też robię pomiar Blg.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • dreads
                                Basowy
                                • 09-2009
                                • 520

                                Kolega Pendragon nie czyta wszystkiego, bo sam odwala kawał takiej roboty na browarbizie (np.mapy), że się dziwie, iż znajduje jeszcze czas na warzenie

                                Oprócz pomiaru BLG można jeszcze rano z tych resztek zrobić test na potencjalne odfermentowanie piwa, o którym pisał coder. Tylko pewnie już wszystkie komórki drożdżowe szamają ze smakiem pilsa i nie da się ich zaciągnąć do tego testu. A szkoda, bo w przypadku dolniaków bardzo się to przydaje.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎