Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Michałowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mihalw
    Junior
    • 09-2009
    • 26

    #16
    A już myślałem, że robię coś źle i chciałem wszystko wylewać do kibla
    Wiem, że nie są koniecznością ale jak już je kupiłem ( w super sklepie internetowym z super obsługą ) to chcę je wykorzystać, żeby mi się nie przeterminowały

    Comment

    • Terry
      Senior
      • 01-2008
      • 148

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mihalw Wyświetlenie odpowiedzi
      Może i masz rację Terry.
      Myślę, że bardziej rację mamy obaj. Albo obaj nie mamy Zgadzam się, że na dobrą sprawę to kwestia przyzwyczajenia i nabrania wprawy. Oba sposoby mają swoje wady i zalety.
      Mój jest dla mnie wygodny bo prosty i jestem w stanie z bratem temu podołać. Ale z pewnością nie jest zbyt odkrywczy i obiektywnie ułatwiający warzenie.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marusia
      Ja mam pytanie - dlaczego w każdej warce u Ciebie występuje carapils i zakwaszający? Normalnie wyglądają przez to jak słody podstawowe
      Ostatnio doszedłem do podobnego wniosku u siebie ze stoutami. Przy każdej recepturze kombinuję z zasypem, słody karmelowe, jaśniejsze ciemniejsze itp a na dobrą sprawę to powinienem zacząć od najprostszego - pilzneński (pale ale) + palone/barwiące (ew. odrobina płatków jęczmiennych i zakwaszającego), żeby zobaczyć co wyjdzie z tego "surowego zasypu" a potem modyfikować ten przepis.

      Comment

      • mihalw
        Junior
        • 09-2009
        • 26

        #18
        Mój mini browar (cały czas bez nazwy ) Wzbogacił się o nowy sprzęt - keg 50l. Zamierzam go przerobić na kadź warzelno-filtracyjną, a że będę miał małą przerwę w warzeniu spowodowaną brakiem pustych fermentorów, zamierzam sam dokonać przeróbek. Oczywiście mam kilka pytań:

        1) czy zwykłe małe wiertło ( zamierzam odrysować otwór na zawór i nawiercić okrąg ) poradzi sobie z inoxem?
        2) zawór kulowy ma teflon. Wytrzyma temperaturę? Nie cieknie po jakimś czasie?
        3) może dać 1 cal a nie 3/4?
        4) czy termometr piecowy się sprawdza ( chodzi mi o dokładność )?
        5) no i najważniejsze: czy zmieszczę w kegu 39l wody i 13kg słodu? czy nie trzeba będzie zmniejszyć proporcji do np.: 1:2,5 lub 1:2,75? (zacierałem już 11kg w proporcji 1:2,5 i już nie miesza się tak fajnie)

        A może jednak oddać do fachowca i niech wspawa mufę? Już sam nie wiem.

        Comment

        • Terry
          Senior
          • 01-2008
          • 148

          #19
          Będę śledził postępy bo sam zamierzam wyposażyć się w keg 50L w podobnych celach

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mihalw Wyświetlenie odpowiedzi

            1) czy zwykłe małe wiertło ( zamierzam odrysować otwór na zawór i nawiercić okrąg ) poradzi sobie z inoxem?
            poradzi sobie
            2) zawór kulowy ma teflon. Wytrzyma temperaturę? Nie cieknie po jakimś czasie?
            wytrzyma
            3) może dać 1 cal a nie 3/4?
            3/4 wystarczy
            4) czy termometr piecowy się sprawdza ( chodzi mi o dokładność )?
            mam taki i jest ok , możesz wcześniej go sprawdzić
            5) no i najważniejsze: czy zmieszczę w kegu 39l wody i 13kg słodu? czy nie trzeba będzie zmniejszyć proporcji do np.: 1:2,5 lub 1:2,75? (zacierałem już 11kg w proporcji 1:2,5 i już nie miesza się tak fajnie)
            zmieścisz

            A może jednak oddać do fachowca i niech wspawa mufę? Już sam nie wiem.
            wspawaj mufę
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mihalw
              Junior
              • 09-2009
              • 26

              #21
              Wielkie dzięki anteks.
              Nad wspawywaniem mufy zastanawiałem się ze względów ekonomicznych ( ale przy takich inwestycjach te parę groszy nie robi już chyba różnicy ) ale chyba ją wspawam. No właśnie, bo przyszło mi do głowy kolejne pytanie/a:
              1) mufę czy nypel? ( filtrator ma gwint wewnętrzny i przy mufie i tak potrzebny jest nypel )
              2) na jakiej wysokości:
              a) wspawać mufę (ew. nypel)?
              b) zainstalować termometr? ( tu chyba nie trzeba niczego spawać?)

              Z góry dzięki za cierpliwość
              Last edited by mihalw; 16-02-2010, 23:40.

              Comment

              • radekam
                Senior
                • 03-2006
                • 165

                #22
                Co do termometra piecowego to lepiej go sprawdź.
                Kiedyś kupiłem taki i nie był zbyt dokładny.
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                • mihalw
                  Junior
                  • 09-2009
                  • 26

                  #23
                  Warka nr 15 poszła na cichą, Blg zeszło do 4.
                  Warka nr 17 poszła na cichą, Blg zeszło do 3.

                  Wczoraj dokonałem przeróbki kega. Nie oddawałem do fachowca bo przypomniało mi się, że umiem spawać
                  Jak porobię foty to wrzucę do działu ze sprzętem

                  Comment

                  • mihalw
                    Junior
                    • 09-2009
                    • 26

                    #24
                    Warka nr. 14 przelana na cichą - 2 Blg

                    Warka nr. 15 przelana do butelek z dodatkiem 180g glukozy rozpuszczonej w 320 ml wody. Wyszły 52 butelki 0,5 l. Zapomniałem zmierzyć końcowe Blg przed dodaniem glukozy (z glukozą było 3 Blg)

                    Warka nr. 16 pracuje bardzo opornie. Po 25 dniach Blg spadło z 19,5 do 8. Pierwszy raz robię na tych drożdżach (Belgian Strong Ale) i czy one zawsze tak wolno pracują?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #25


                      Nie bój się wyszukiwarki
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • mihalw
                        Junior
                        • 09-2009
                        • 26

                        #26
                        Warka nr 17 przelana do butelek przy Blg = 1 z dodatkiem 200 g glukozy. Wyszło 56 butelek 0,5l.
                        Piwo wyszło dość mooocno kwaskowe , trzeba będzie je szybko spożyć i na pewno nie częstować nim znajomych

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #27
                          Blg 1 wskazuje na to, że jakieś dzikusy się dobrały do szamania, zatem kwaskowatość nie dziwi - mnie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mihalw
                            Junior
                            • 09-2009
                            • 26

                            #28
                            Warka nr 16 przelana do butelek bez cichej (burzliwa 8 tyg. wynikła z braku czasu) - 1 blg. Wyszło 44 but. 0,5l rozlane z dodatkiem 170 g glukozy.
                            Tego piwa raczej na pewno już nie powtórzę, alkohol zdecydowanie dominuje w smaku a to mi się nie podoba. Równie dobrze można wypić kielicha i popić jakimś sokiem - taki sam efekt.

                            Comment

                            • Seta
                              Piję piwo
                              • 10-2002
                              • 6964

                              #29
                              Dałeś 1kg cukru. Czego się spodziewałeś? To może być świetne piwo - za rok...
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • mihalw
                                Junior
                                • 09-2009
                                • 26

                                #30
                                W takim razie będzie sobie cierpliwie czekać. Na pewno mi się nie spieszy.
                                Mam jeszcze pytanie odnośnie warki nr 17: ta kwaskowatość zostanie na takim poziomie czy będzie się pogłębiać?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎