Warka 27, NOCNY DUBBEL , warzone w dn. 19.04.2011
- Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,0kg
- Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 1,5kg
- Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 1,5kg
- Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,7kg
- Abbey Malt 40-50 EBC Weyermann 0,7kg
- Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,4kg
- Caramunich I 80-100 EBC Weyermann 0,35kg
- Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
- Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
- Carafa I 800-1000 EBC Weyermann 0,065kg
- Cukier trzcinowy Demerara 0,6kg
- rodzynki 140g
- Marynka 7,8% granulat 2010 30g
- Marynka szyszka 2010 30g
- Mech irlandzki 5g
- Wyeast 3787 Trappist High Gravity (gęstwa po burzliwej z warki 26)
60C – wsypanie słodów
55C – 15min.
64C – 90min.
78C – filtracja
Carafa ekstrahowana w 0,5l zimnej wody, ekstrakt dodany na ostatnie 10min. zacierania. Gotowanie 65min. Granulat od początku, szyszki na 20min. Mech, cukier, rodzynki na 10min. Wyszło ok. 31l – 17blg. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Fermentacja w temp. od 18C do 20C (stopniowo będzie zwiększana).
Specjalne podziękowania dla Artura2 za inspirację
.
- Pilzneński 3-5EBC Weyermann 2,0kg
- Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 1,5kg
- Wiedeński 6-8 EBC CastleMalting 1,5kg
- Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,7kg
- Abbey Malt 40-50 EBC Weyermann 0,7kg
- Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,4kg
- Caramunich I 80-100 EBC Weyermann 0,35kg
- Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,3kg
- Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
- Carafa I 800-1000 EBC Weyermann 0,065kg
- Cukier trzcinowy Demerara 0,6kg
- rodzynki 140g
- Marynka 7,8% granulat 2010 30g
- Marynka szyszka 2010 30g
- Mech irlandzki 5g
- Wyeast 3787 Trappist High Gravity (gęstwa po burzliwej z warki 26)
60C – wsypanie słodów
55C – 15min.
64C – 90min.
78C – filtracja
Carafa ekstrahowana w 0,5l zimnej wody, ekstrakt dodany na ostatnie 10min. zacierania. Gotowanie 65min. Granulat od początku, szyszki na 20min. Mech, cukier, rodzynki na 10min. Wyszło ok. 31l – 17blg. Napowietrzanie brzęczykiem przez 15min. Fermentacja w temp. od 18C do 20C (stopniowo będzie zwiększana).
Specjalne podziękowania dla Artura2 za inspirację
.
. Smak i odfermentowanie podobne. Zlałem na cichą we wspólny fermentor, teraz trochę żałuję... No nic zobaczymy, czy była to słuszna decyzja.
.
. Najbardziej prawidłowy był przy jednym fermentorze z dubblem (27). Najbardziej dziwny był przy BPA (28): duże pływające wyspy drożdżowe ok. 5 cm średnicy i gęstwa w postaci poszarpanej błony o grubości ok. 2-4mm (jak na starej farbie olejnej) + piwo sklarowane - chyba przespałem koniec burzliwej... Przy Wicie (26) była spora piana (jak przy Brewferm Blanche), choć praktycznie był koniec burzliwej.
, chyba większy niż w poprzednich warkach na tych drożdżach. Mam dwie hipotezy: (1) wina fermentora - ten sam problem z H2S przy BPA, (2) Brewferm Blanche - zawsze był H2S ale nie tak silny, a może temperatura fermentacji powyżej 20C?! Czas pokaże... Jeśli zakażenie z wysłużonego fermentora to kibel! A jak H2S zaniknie tak po 1-2 mc to specyfika drożdży i jednoznacznie zdyskwalifikuje Brewferm Blanche jako dobre drożdże do WITa - na THG Wit po tygodniu od butelkowania było już super!!!

Coś słabo żrą te Windsory, aczkolwiek piwo nie wydaje się niedofermentowane. Poza tym brak oznak fermentacji, może za słodko zatarłem, jak na te drożdże.
Comment