Browar pod kilofami
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
Saison
Warka nr. 10 rozlana do 40 butelek 0.5 l. BLG. zeszło z 14 do 1. Drożdże zachowałem na potrzeby Saisona nr. 2.
I tu pytanie. Jak długo leżakować Saisona? oraz Jaki wpływ na okres leżakowania w butelce, ma wydłużony czas fermentacji, a raczej leżakowania piwa w baniaku wraz z drożdżami po ustaniu fermentacji. W tym wypadku od zadania drożdży do rozlewu upłynęło 50 dni. Objawy fermentacji ustały po ok. 14 dniach.
Zbytnio wydłużyłem chłodzenie co ponoć spowodowało zciemnienie barwy.
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Uwierzyłem na słowo bardziej doświadczonemu piwowarowi odpowiadającemu w tym poście http://browar.biz/forum/showpost.php...29&postcount=5 na moje wątpliwości.
Jeśli autor miałby czas, sam chętnie bym się coś więcej o tym dowiedział, zwłaszcza że metoda balkonowa, w moim przypadku wydaje się być najwygodniejszą.Comment
-
Helaasheid Tripel
Warka nr. 11 zabutelkowana w butelki 0.33 i 0.5 l z dodatkiem 5g. cukru na litr. BLG zeszło z 18 do 2. Młode piwo jest dość mętne, nieco mnie to zdziwiło zważywszy na 6 tygodniowy pobyt w fermentatorze. Planuje co najmniej pół roczne leżakowanie.Comment
-
Bardzo szybko schłodzi ona brzeczke poniżej 80st.C sama uzyskując około 50, po czym nalezy ją wylac i dolac nastepne 20 litrów. W innej wersji mozna robić to w łazience, a wystawić gar na balkon gdy jego zawartość bedzie już znacznie schłodzona..Comment
-
Ja chłodze początkowo w wannie, ale nie wiem do ilu konkretnie stopni, z gorącej do ciepłej brzeczki tak na chłopski rozum, a poźniej, do 20 stopni chłodze butelkami z zamrożoną wodą, 2 kłade na wieko fermentora i jeszcze kilka dookoła fermentora.Comment
-
Kool Things Saison
Warka nr 12
Zachęcony efektami warki nr 10, która już po 3 tygodniach od zabutelkowania robi wrażenie całym zestawem aromatów, postanowiłem spłodzić drugi belgijski Saison w amerykańskim stylu (użyty chmiel Cascade).
* Słód pilzneński 4 kg
* Słód wiedeński 1 kg
* Słód pszeniczny 1 kg
* Słód carabelge 0.3kg
* Słód cararoma 0.2 kg
Zacieranie:
* 60 min. w 62°C
* 20 min. w 72 °C
* 5 min. w 78 °C
Gotowanie 65':
* 0' 20g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów
* 45' 25g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
20g curacao
* 60' 25g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
200g cukier kandyzowany ciemny
Drożdże:
* Wyeast 3724 Saison odzyskane z warki nr 10 dodane do brzeczki o temp. 18°C
W wyszło 25 l. 15°Blg.
Uporczywie trzymam się chłodzenia balkonowego, najwygodniejsze i ekologiczneZapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego, ale lekkie zmętnienie w tym stylu to chyba nie grzech.
Ostatnia zmiana dokonana przez geophagus; 2010-09-27, 23:06.Comment
-
Prawie jak Barleywein
Warka nr 13
Wariacja na temat Barleywein w amerykańskim stylu. Piwo nie będzie zgodne ze stylem z powodu sposobu zacierania i zbyt wysokiego EBC. Dużym dodatkiem słodu Crystal mam nadzieję uzyskać mocny słodowy charakter, połączony z ogromną goryczką.
* Słód pilzneński 7 kg
* Słód wiedeński 1.5 kg
* Słód Crystal 1 kg
Zacieranie:
* 60 min. w 62°C
* 15 min. w 72 °C
* 5 min. w 78 °C
Woda z dodatkiem gipsu.
Gotowanie 80':
* 0' 100g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów
* 55' 50g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
20g curacao
* 65' 50g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
mech irlandzki
Drożdże:
* WLP099 Super High Gravity Ale zadane w postaci litrowego startera sporządzonego dzień wcześniej podrasowane pożywką do drożdży winnych
.
Wyszło 23l 21°Blg, Gdy fermentacja ruszy na dobre, planuje dodać 1 kg. brązowego cukru, w dwóch porcjach, co powinno zwiększyć gęstość o jakieś 4 BLG.Comment
-
Kool Things Saison
Warka nr 12
Rozlana do 45 butelek 0.5 l z dodatkiem 4 g. cukru na butelkę. Piwo odfermentowało z 15 do 2 BLG, co daje zawartość alkoholu powyżej 7%, czyli nieznacznie wychodzi poza granice stylu.
Warka nr 13
Mała korekta do receptury:
Zamiast 100g szyszek Magnum, do gara poszło 100g szyszek Marynki z 2009 8,2 %.
PS. WLP099 tworzą niebywale okazałą pianę, 31l fermentator, na 23l piwa może okazać się zbyt mały.
Comment
-
Hop Head American India Pale Ale
Warka nr 14
Po dłuższej przerwie, w fermentatorze IPA w amerykańskim stylu. .
* Słód Pale Ale 5 kg
* Słód Caramunich typ 2 0,25kg
Zacieranie:
* 70 min. w 68°C
* 1 min. w 78 °C
Gotowanie 65':
* 0' 50g Galena granulat, 10,1% alfa-kwasów
* 55' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów
* 60' mech irlandzki
* 65' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów
Drożdże:
* Wyeast 1335 British Ale II XXL
Wyszło 21l 14 BLG. Zadane drożdżami z nienapęczniałej saszetki do brzeczki o temperaturze ok. 30 stopni. Planowane chmielenie na zimno 25 g. Amarillo.Comment
-
Warka nr 15
Druga z kolei IPA w amerykańskim stylu. .
* Słód Pilzeński 5 kg
* Słód Biscuit 0,25kg
* Ekstrakt słodowy suchy Light 0,5 kg dodany na etapie gotowania
Zacieranie:
* 70 min. w 68°C
* 1 min. w 78 °C
Gotowanie 65':
* 0' 500g suchego ekstraktu słodowego Light
* 0' 50g Galena granulat, 10,1% alfa-kwasów
* 55' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów
* 60' mech irlandzki
* 65' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów
Drożdże:
* Wyeast 1335 British Ale II
Wyszło 21l 15 BLG. Zadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14. w temperaturze ok. 26 stopni. Planowane chmielenie na zimno 25 g. Citra.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagusZadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14..
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Bo starter z gęstwy to strata czasu, nadgorliwość. Ładuj słoik gęstwy do brzeczki i po sprawie.
Zbieraj gęstwę a nie pianę. Choć w tym przypadku faktycznie starter nie był zbędny.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-08-18, 16:14."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-22, 17:47 -
-
Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
Smak - podobnie jak...-
Channel: Anglia
2021-03-13, 20:16 -
-
Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
12,0`Blg
5,0% alkoholu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-07-09, 22:51 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment