Browar pod kilofami

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • geophagus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.10
    • 33

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Bo starter z gęstwy to strata czasu, nadgorliwość.
    Być może nadgorliwość, ale efekt był zdumiewająco szybki. Fermentacja wystartowała w przeciągu 12 godzin i to cieszy.

    Warka nr 14 przelana na cichą, po przerwie diacetylowej trwającej 2 dni w temperaturze 28 stopni. Dodano 25g granulatu Amarillo, 8,6% alfa-kwasów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez geophagus; 2011-08-18, 18:55.

    Comment

    • geophagus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.10
      • 33

      #32
      Imperial Throne IPA

      Warka nr 16
      Imperialna IPA w amerykańskim stylu, będąca wynikiem sprzątania resztek surowców .

      * Słód Pilzeński 7,75 kg

      * Słód Biscuit 0,75kg

      Zacieranie:

      * 70 min. w 70°C

      Gotowanie 65':

      * 0' 100g Marynka granulat, 8,3% alfa-kwasów

      * 15' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów

      * 35' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów

      * 45' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów

      * 55' 50g Palisade granulat, 6,7% alfa-kwasów

      * 64' 50g Palisade granulat, 6,7% alfa-kwasów


      Drożdże:

      * Wyeast 1335 British Ale II

      Wyszło ok. 21l 18 BLG. Zadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14. w temperaturze ok. 26 stopni. Makabrycznie ciężkie i długie wysładzanie, spowodowane zapewne brakiem Mash-out,u.

      Comment

      • geophagus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.10
        • 33

        #33
        Warka nr 14 rozlana do butelek. Odfermentowała do ok. 3 BLG, co daje dwie skrzynki AIPA o ok. 5,5 % zawartości alkoholu.
        oraz
        Warka nr 15 rozlana do butelek po przedłużonej burzliwej, z pominięciem fermentacji cichej oraz bez planowanego chmielenia na zimno. Odfermentowała do ok. 4 BLG, co również daje dwie skrzynki AIPA o ok. 5,5 % zawartości alkoholu.

        Warka nr 16 wyjątkowo słabo się klaruje, więc została przelana na cichą.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus

          Warka nr 16 wyjątkowo słabo się klaruje, więc została przelana na cichą.
          Coś poszło inaczej z tą warką, bo chyba brak podbicia temperatury nie spowodował tej długiej filtracji i słabego klarowania?
          A może przy takim zacieraniu faktycznie trzeba zrobić Mash-out,a?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • geophagus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.10
            • 33

            #35
            Nie mam zielonego pojęcia, czym mogłoby być to spowodowane. Piwo nie jest zainfekowane, brak mashoutu też jakoś do mnie nie przemawia jako przyczyna. Dla pewności, postaram się jednak nie zapominać o nim w przyszłości. Załączam zdjęcie etykiety, do warki nr 14, wykonanej metodą linorytu, przez bardziej uzdolnioną połowę browaru:
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez geophagus; 2011-09-26, 20:56.

            Comment

            • geophagus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.10
              • 33

              #36
              American India Pale Ale

              Dziś oetykietowana została warka numer 15. Znów projekt i wykonanie ze strony drugiej połówki browaru. Znaleziony na forum sposób klejenia etykiet na mleko jest niezwykle łatwy, szybki i przyjemny. Do tego pełna ekologia.
              Attached Files

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Osjann, Witbier
                e-prezes
                Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                2025-03-22, 17:47
              • Javox
                Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
                Javox
                Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
                Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
                Smak - podobnie jak...
                2021-03-13, 20:16
              • telek
                Pinta, Pinta Classics Witbier
                telek
                Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
                12,0`Blg
                5,0% alkoholu...
                2022-07-09, 22:51
              • chmielakikrasnystaw
                Chmielaki Krasnostawskie 2019
                chmielakikrasnystaw
                KONSUMENCKI KONKURS PIW
                49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                PIWA ZGŁOSZONE

                Piwa dolnej fermentacji:
                Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                1. Primator Pumpa – Pivovar...
                2019-08-07, 13:51
              • dadek
                Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                dadek
                Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                2024-09-19, 03:44
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...