Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stivens & Sohn Brauerei

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    #61
    Sprawdź blg, to się dowiesz, ile jeszcze masz czekania
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • markus73
      Member
      • 08-2010
      • 88

      #62
      Jednak zmierzylem i jest Blg 7 po 2 tygodniach.
      Tak to wyglada czy zebrac te pozostalosci z piany ?
      Attached Files
      Last edited by markus73; 27-02-2011, 20:12.

      Comment

      • wogosz
        Senior
        • 12-2005
        • 1007

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcus
        Jednak zmierzylem i jest Blg 7 po 2 tygodniach.
        Tak to wyglada czy zebrac te pozostalosci z piany ?
        Te pozostałości piany to deka, czyli żywice chmielowe. Możesz je zebrać - tak nakazuje technologia, pozostawianie ich w piwie wpływa nieco negatywnie na smak, ale większość piwowarów domowych tego nie robi, ze względu na ryzyko infekcji.
        Skomplikowałeś sobie fermentację stosując 15 st. w weizenie. Jak nie podwyższysz temp. do wartości 19-22 st. to fermentacja może trwać kilka tygodni i nawet jak ustanie, to nie będziesz miał pewności, czy jak podniesiesz temp. (np. zrobi się ciepło na wiosnę) to czy fermentacja nie ruszy na nowo. Jak to nastąpi jak piwo będziesz miał już w butelkach, to może je rozerwać.

        Comment

        • markus73
          Member
          • 08-2010
          • 88

          #64
          Dzieki bede chyba musial jednak jakos podwyzszyc tem.ostatecznie przyniesc do domu za pozwoleniem
          Dzieki i pozdrawiam

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎