Witam serdecznie,
przymierzam się do zrobienia kolejnego piwka w stylu lager 12 Blg - ok. 90 % słodu pilzneńskiego i 10 % karmelowego, ale mam problem z temperaturą
W piwnicy, w której piwko będzie fermentować jest temperatura ok. 18 st C i zastanawiam się czy nie podzielić warki na 2 części, tzn do jednej dodać drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70 a do drugiej górniaki - Safbrew S-33. Zdaje sobie sprawę, że to będzie lager w wersji ale..... ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle? chciałem się dowiedzieć jak to wpłynie na efekt końcowy. Nie mam innego pomieszczenia z niższą temperaturą...
przymierzam się do zrobienia kolejnego piwka w stylu lager 12 Blg - ok. 90 % słodu pilzneńskiego i 10 % karmelowego, ale mam problem z temperaturą
W piwnicy, w której piwko będzie fermentować jest temperatura ok. 18 st C i zastanawiam się czy nie podzielić warki na 2 części, tzn do jednej dodać drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70 a do drugiej górniaki - Safbrew S-33. Zdaje sobie sprawę, że to będzie lager w wersji ale..... ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle? chciałem się dowiedzieć jak to wpłynie na efekt końcowy. Nie mam innego pomieszczenia z niższą temperaturą...
.
pierwszy raz na wodzie kranowej z Wrocławia, pierwotnie miało wyjść 12 litrów, przed dodaniem drożdży okazało się, że jest mniej (10,5), ale ekstrakt za to większy (12,8 Blg) niż zakładałem (12 Blg). Użyto następujących słodów: 
Comment