browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #35

    W tamtym tygodniu chyba 12 grudnia przelałem warkę 35 do butelek. Wyszło trochę ponad 21l piwa.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #35

    4 grudnia przelałem #35 na cicha przy ok 3blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #35

    Warka #35 22.11.2012r

    Zasyp:
    3,5kg słód pilzneński
    0,5kg słód monachijski
    0,3kg słód pszeniczny
    0,2kg słód carahell
    chmiel Sybilla 30g
    chmiel Perle 25g
    chmiel Tradition 10g
    drożdże gęstwa z warki #34

    Zacieranie:
    55C - 10min
    65-63C - 20min
    73-70C - 50min
    76C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Perle 25g
    60min chmiel Tradition 10g
    10min chmiel Sybilla 30g

    Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #34

    Warka #34 przelana 3 dni temu do butelek (42x0,5l + 3x0,33l).
    Wcześniej 10.11.12r przelewałem ja na cichą przy gęstości ok 2blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    pierwszy raz używam tego chmielu, ale jeszcze trochę go mam więc coś się wymyśli

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Było dać Tradition na goryczkę a Sybillę na aromat, byś zobaczył do czego ten chmiel jest zdolny.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #34

    Warka #34 warzona oczywiście 29.10.2012r

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #34

    Warka #34 29.19.2012r Jasne

    Zasyp:
    4kg słód pilzneński
    0,5kg słód pszeniczny
    chmiel Sibilla 25g
    chmiel Tradition 20g
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    54C - 10min
    64-62C - 20min
    72-70C - 40min
    74C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Sibilla 25g
    10min chmiel Tradition 20g

    Wyszło ok 23l o gęstości jakieś 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #33

    Wczoraj pszenice przelałem do fermentora z kranikiem przy gęstości ok 2blg,a dziś do butelek. Wyszło 43 sztuk szkła 0,5l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #33

    Warka #33 22.09.2012 Pszeniczne

    Zasyp:
    3kg słód pszeniczny
    1,5 kg słód pilzneński
    0,2kg słód carahell
    chmiel Tradycion 20g
    drożdże wb-06

    Zacieranie:
    42C - 15m
    54C - 10min
    64-62C - 20min
    72-74C - 40min
    76C - filtracja

    Chmielenie:
    60min chmiel Tradycion 20g

    Wyszło coś słabo bo ok 22l o gęstości 12blg, liczyłam na ciut więcej.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #32

    Zapomniałem napisać, że pszenica skończyła swoja fermentacje na poziomie ok 2blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #32

    We wtorek pszeniczniaka przelałem na cichą, miała być to krótka cicha i była bo na drugi dzień czyli wczoraj (01.08.2012r) piwo znalazło się w butelkach.
    Wyszło 33x0,5l + 14x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #32

    Wyszło ok 22l o gęstości niecałe 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #32

    Warka #32 Pszeniczne

    Zasyp:
    3kg słód pszeniczny
    1,2kg słód pale ale
    0,2kg słód carahell
    chmiel Citra 20g
    drożdże WB-06

    Zacieranie:
    45C - 20min
    54C - 10min
    64C - 25min
    72-70C - 40min
    76C - filtracja

    Chmielenie:
    60min chmiel Citra 20g

    Miał być jasny pszeniczniak a wyszło coś innego.... Myślałem, że mam jeszcze słód pilzneński a tu klapa, dałem więc to co mi zostało czyli pale ale, z chmieli też tylko Citra mi została.Ale i tak będzie dobre

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #31

    Wielozbożowe przelane do butelek: 39x0,5l + 6x0,33l.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...