Warka #35
W tamtym tygodniu chyba 12 grudnia przelałem warkę 35 do butelek. Wyszło trochę ponad 21l piwa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #35
Warka #35 22.11.2012r
Zasyp:
3,5kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski
0,3kg słód pszeniczny
0,2kg słód carahell
chmiel Sybilla 30g
chmiel Perle 25g
chmiel Tradition 10g
drożdże gęstwa z warki #34
Zacieranie:
55C - 10min
65-63C - 20min
73-70C - 50min
76C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Perle 25g
60min chmiel Tradition 10g
10min chmiel Sybilla 30g
Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #34
Warka #34 przelana 3 dni temu do butelek (42x0,5l + 3x0,33l).
Wcześniej 10.11.12r przelewałem ja na cichą przy gęstości ok 2blg.
Leave a comment:
-
-
pierwszy raz używam tego chmielu, ale jeszcze trochę go mam więc coś się wymyśli
Leave a comment:
-
-
Było dać Tradition na goryczkę a Sybillę na aromat, byś zobaczył do czego ten chmiel jest zdolny.
Leave a comment:
-
-
Warka #34
Warka #34 29.19.2012r Jasne
Zasyp:
4kg słód pilzneński
0,5kg słód pszeniczny
chmiel Sibilla 25g
chmiel Tradition 20g
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
54C - 10min
64-62C - 20min
72-70C - 40min
74C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Sibilla 25g
10min chmiel Tradition 20g
Wyszło ok 23l o gęstości jakieś 12blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #33
Wczoraj pszenice przelałem do fermentora z kranikiem przy gęstości ok 2blg,a dziś do butelek. Wyszło 43 sztuk szkła 0,5l.
Leave a comment:
-
-
Warka #33
Warka #33 22.09.2012 Pszeniczne
Zasyp:
3kg słód pszeniczny
1,5 kg słód pilzneński
0,2kg słód carahell
chmiel Tradycion 20g
drożdże wb-06
Zacieranie:
42C - 15m
54C - 10min
64-62C - 20min
72-74C - 40min
76C - filtracja
Chmielenie:
60min chmiel Tradycion 20g
Wyszło coś słabo bo ok 22l o gęstości 12blg, liczyłam na ciut więcej.
Leave a comment:
-
-
Warka #32
Zapomniałem napisać, że pszenica skończyła swoja fermentacje na poziomie ok 2blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #32
We wtorek pszeniczniaka przelałem na cichą, miała być to krótka cicha i była bo na drugi dzień czyli wczoraj (01.08.2012r) piwo znalazło się w butelkach.
Wyszło 33x0,5l + 14x0,33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #32
Warka #32 Pszeniczne
Zasyp:
3kg słód pszeniczny
1,2kg słód pale ale
0,2kg słód carahell
chmiel Citra 20g
drożdże WB-06
Zacieranie:
45C - 20min
54C - 10min
64C - 25min
72-70C - 40min
76C - filtracja
Chmielenie:
60min chmiel Citra 20g
Miał być jasny pszeniczniak a wyszło coś innego.... Myślałem, że mam jeszcze słód pilzneński a tu klapa, dałem więc to co mi zostało czyli pale ale, z chmieli też tylko Citra mi została.Ale i tak będzie dobre
Leave a comment:
-
Leave a comment: