Z braku czasu aby mieć co pić na wiosnę, lato zabrałem się za robienie piw z brewkitu.
Zrobiłem 3 puszki Coopersa : Stout, Bitter i Apa(dodatkowy chmiel na zimno).
Dziś próbuje ekstrakt słodowy z allegro (ukraiński), 3 butelki po 1.2kg jasnego. Chmielenie Dragonem i Cascade. Drożdże Gozdawa Hybryd Ale.
Nie wiem kiedy wrócę do zacierania, ale jeszcze na jedną warkę słodów mam więc kiedyś to wykorzystam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Wczoraj pszeniczniaka z ekstraktów przelałem do fermentora z kranikiem, dziś będę butelkowal. Zatrzymał się na ok 3blg. W smaku jakoś nie powala czuć pszenicą może trochę bananów ale jakieś takie płaskie. Wiadomo wszystko się okaże po nagazowaniu i min 2 tygodniach.
Leave a comment:
-
-
Warka #82 13.06.2022
Warka #82 Pszeniczne
Tradycyjnie na lato trzeba zrobić jakiegoś pszeniczniaka, niestety czasu wolnego nie mam za dużo więc tym razem na szybko zrobiłem coś z ekstraktów. Pierwszy raz w historii mojego warzenia ale co zrobić....
Gozdawa ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg
Polepszacz do piwa 1kg
Chmiel halleutauer tradition 35g
Drożdże Gozdawa Bavarian WheatLast edited by tenebri; 15-06-2022, 06:34.
Leave a comment:
-
-
Warka#81 zabutelkowana...44 butelki 0.5l. przy przelewaniu na cichą blg wyszło ok 3ki.
Leave a comment:
-
-
Warka #81 29.04.2022
Warka #81 Resztkowe
Zasyp:
2.5kg słód pale ęddf tyale
2kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0.3kg słód czerwony
Chmiel Saaz 30g
Chmiel Tradition 30g
Chmiel Lubelski 10g
drożdże Gozdawa hybrid ale
Zacieranie:
65-73°C - 40min
72-71°C - 20min
76°C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Tradition 30g
10min chmiel Saaz 30g
10min chmiel Lubelski 10g
Leave a comment:
-
-
Wczoraj Warka #80 trafiła do butelek, blg było ok 3.5. Wyszło 33 butelek 0.5l i 16szt 0.33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #80 11.03.2022r
Warka #80 Zwyczajne
Zasyp:
4.5kg słód pilzneński
0.5kg słód pszeniczny
chmiel Sybilla 35g
chmiel Lubelski 40g
drożdże Gozdawa hybrid ale
Zacieranie:
64-62°C - 30min
72-70°C - 30min
76°C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 65min:
65min chmiel Sybilla 35g
10min chmiel Lubelski 40g
Last edited by tenebri; 11-03-2022, 18:44.
Leave a comment:
-
-
Jeszcze z dwa dni potrzymam w temperaturze pokojowej przeleje na cicha i po świętach do butelek.
Leave a comment:
-
-
Dzięki, jak będzie dobre to z pewnością szybko pójdzie bo znów zasmakowałem w moich piwach i ciągle mi mało.
Leave a comment:
-
-
Efekt to raczej kombinacja
zacierania (być może wszystko się scukrzyło już w przerwie dekstrynującej?) + ciemnych słodów + średnio odfermentowywujące s-04 + no i niska temperatura. Najwyżej szybko wypijesz jak się objawi tendencja do przegazowania w butelkach
Leave a comment:
-
-
Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu ale nic nie spadło niżej. Czy to wina jedno temperaturowego zacierania 70-66°c, że tak słabo odfermentowało?
Leave a comment:
-
Leave a comment: