Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....
-
Warka #73
Warka #73 29.04.2017 Coś belgijskiego.
Zasyp:
2kg słód pilzneński
2,4 słód pszeniczny
wysuszona skórka z pomarańczy 35g
kolendra 25g
chmiel Sybilla 35g
drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier
Zacieranie:
65°-63° - 20min
72°-70° - 45min
75° - wygładzanie i filtracja
Chmielenie 70min:
70min chmiel Sybilla 35g
10min skórka pomarańczy 35g
10min kolendra 25g
Wyszło 21l o gęstości ok 13blg.
Leave a comment:
-
Warka #72
Warka #72 01.04.2017r Jasnawe
3.2kg słód pilzneński
1.5kg słód monachijski
chmiel Marynka 15g
chmiel Sybilla 15g
chmiel Perle 25g
drożdże Gozdawa U.S. Weat
Zacieranie:
64-62° - 40min
72° - 20min
78° - filtracja i wygładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 15g
60min chmiel Sybilla 15g
10min chmiel Perle 25g
Wyszło 23l o gęstości 12blg.
Warka #71 została zabutelkowana w 41 szkiełkach.
Leave a comment:
-
Warka #71
Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić
Zasyp:
4.5kg słód pilzneński
chmiel Simcoe 33g
chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
drożdże Gozdawa Old German Altbier
Zacieranie:
65-62C - 30min
72-70C - 30min
75C - filtracja i wygładzanie.
Chmielenie 60min:
70 min chmiel Simcoe 33g
10 min chmiel ? 20g
Wyszło 21l o gęstości 13blg.
Leave a comment:
-
Warka #70
Z dwa tygodnie temu warka #70 została przelana na cichą a wczoraj ją wreszcie zabutelkowałem.
Leave a comment:
-
Warka #69
Pszeniczne w dniu 06.05.2016r zostało zabutelkowane. Zatrzymało się na ok 2,5blg.
Leave a comment:
-
Warka #68 zabutelkowana.
Warka #69 przelana na cichą, bardzo krótką cichą ponieważ jutro w planach butelkowane.
Leave a comment:
-
Warka #70
Warka #70 29.04.2016r "Początek długiego weekendu"
Zasyp:
3,3kg słód pilzneński
1,8kg słód monachijski
chmiel Zeus 25g
chmiel Sybilla 25g
drożdże Gozdawa U.S. West Coast
Zacieranie:
64-62C - 35min
72-70C - 35min
75C - filtracja i wygładzanie.
Chmielenie 70min:
70 min chmiel Zeus 25g
10 min chmiel Sybilla 25g
Wyszło 22,5l o gęstości 13blg.
Leave a comment:
-
Warka #68
24 kwietnia wareczke #68 przelałem na cichą przy gęstości ok 5 blg.....dość dużo ale niżej nie chciało zejść.
Leave a comment:
-
Warka #69
Warka #69 16.04.2016r Pszeniczne
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
2kg słód pszeniczny
chmiel Sybilla 25g
drożdże Gozdawa BW11
Zacieranie:
45C - 15min
55C - 15min
64-62C - 30min
72-70C - 30min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Sybilla
Leave a comment:
-
Oczywiście wkradł się błąd....chmiel Sybilla 25g dałem na ostatnie 10 min.
Leave a comment:
Leave a comment: