Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #73

    Warka #73 29.04.2017 Coś belgijskiego.

    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    2,4 słód pszeniczny
    wysuszona skórka z pomarańczy 35g
    kolendra 25g
    chmiel Sybilla 35g
    drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier

    Zacieranie:
    65°-63° - 20min
    72°-70° - 45min
    75° - wygładzanie i filtracja

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Sybilla 35g
    10min skórka pomarańczy 35g
    10min kolendra 25g

    Wyszło 21l o gęstości ok 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #72

    Warka #72 drożdże Gozdawa U.S. West Coast

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #72

    Warka #72 01.04.2017r Jasnawe

    3.2kg słód pilzneński
    1.5kg słód monachijski
    chmiel Marynka 15g
    chmiel Sybilla 15g
    chmiel Perle 25g
    drożdże Gozdawa U.S. Weat

    Zacieranie:
    64-62° - 40min
    72° - 20min
    78° - filtracja i wygładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 15g
    60min chmiel Sybilla 15g
    10min chmiel Perle 25g

    Wyszło 23l o gęstości 12blg.

    Warka #71 została zabutelkowana w 41 szkiełkach.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No to do roboty, dobrego piwa zawsze jakby mało

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #71

    Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
    Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić

    Zasyp:
    4.5kg słód pilzneński
    chmiel Simcoe 33g
    chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
    drożdże Gozdawa Old German Altbier

    Zacieranie:
    65-62C - 30min
    72-70C - 30min
    75C - filtracja i wygładzanie.

    Chmielenie 60min:
    70 min chmiel Simcoe 33g
    10 min chmiel ? 20g

    Wyszło 21l o gęstości 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #70

    Z dwa tygodnie temu warka #70 została przelana na cichą a wczoraj ją wreszcie zabutelkowałem.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #69

    Pszeniczne w dniu 06.05.2016r zostało zabutelkowane. Zatrzymało się na ok 2,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #68 zabutelkowana.
    Warka #69 przelana na cichą, bardzo krótką cichą ponieważ jutro w planach butelkowane.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #70

    Warka #70 29.04.2016r "Początek długiego weekendu"

    Zasyp:
    3,3kg słód pilzneński
    1,8kg słód monachijski
    chmiel Zeus 25g
    chmiel Sybilla 25g
    drożdże Gozdawa U.S. West Coast

    Zacieranie:
    64-62C - 35min
    72-70C - 35min
    75C - filtracja i wygładzanie.

    Chmielenie 70min:
    70 min chmiel Zeus 25g
    10 min chmiel Sybilla 25g

    Wyszło 22,5l o gęstości 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #68

    24 kwietnia wareczke #68 przelałem na cichą przy gęstości ok 5 blg.....dość dużo ale niżej nie chciało zejść.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #69

    W fermentorze znalazło się 21l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #69

    Warka #69 16.04.2016r Pszeniczne

    Zasyp:
    2,2kg słód pilzneński
    2kg słód pszeniczny
    chmiel Sybilla 25g
    drożdże Gozdawa BW11

    Zacieranie:
    45C - 15min
    55C - 15min
    64-62C - 30min
    72-70C - 30min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Sybilla

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #67

    Piwko w butelkach.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Oczywiście wkradł się błąd....chmiel Sybilla 25g dałem na ostatnie 10 min.

    Leave a comment:

Working...
X