Wyszło ok 21,5l o gęstości ok 13blg. W piwnicy utrzymuje się teraz temperatura w granicach 14-15 stopni. Jak będą przymrozki to może z 1-2 stopień temperatura spadnie, ale i tak ciepło jak na piwnice.
Przedwczoraj wylałem do kibla zawartość butelek z piwem pszenicznym,skwaśniało.
Pszenicznego kozła z pewnością czeka to samo, ale wczoraj kilka butelek z nim zakapslowałem. Zawsze będzie czas aby je wylać, choć nie jest to zbyt przyjemna robota.
Przed chwilką do warki #19 dolałem ochłodzony i rozrobiony miód.
Robiąc tą warkę wzorowałem się na piwie "Miodowy Wit" warzoną przez codera. Tak więc miód odpowiednio przygotowany zadam dopiero na burzliwej.
Drożdże zadane w piątek wieczorem, wczoraj tak do godziny 16stej jeszcze nie pokazywały oznak swojej aktywności, później już mnie nie było w domu. Teraz sprawdzałem piana już się ukazała, więc ruszyły. Fermentor stoi w piwnicy gdzie jest 15-16 stopni.
Właśnie otworzyłem 2 butelkę pszenicznego II. Nadal nagazowanie mizerne. W smaku wyczuwam jakiś akcent miodowy, od czego on może być, jaka to infekcja? Ogólnie piwo da się wypić, ale pszeniczniaka to on nie przypomina.
Wygląda na to, że ciągniesz jakąś infekcję. Aceton/zmywacz nigdy nie zanika w piwie. Mam piwa, które maja kilka lat i ciągle to czuć. Szkoda, że nie pomyślałeś o innych drożdżach.
Rogacizna przelana na cichą. Na powierzchni były drożdże, po ich usunięciu znikł zapach zmywacza, ale i tak coś mi się tu nie podoba Piwo tak jak poprzednie dwie pszenice ma jakiś specyficzny zapach, może te drożdżaki tak mają, ale mi to jakoś nie podchodzi.
Koźlak pszeniczny ciągle na burzliwej, dziś sprawdzałem gęstość i jest ok 4blg. Niestety zapach który unosi się z fermentora jest mało obiecujący, cuchnie zmywaczem do paznokci!!
Coś te 3 pszenice to jakaś porażka.
Po chmieleniu gar zaraz wstawiłem do wanny do chłodzenia, dopiero później zlewałem do fermentora. Nie wiem jaki negatywny wpływ ma pozostawienie chmielin i osadu z przełomu w chłodzącej się brzeczce, ale praktycznie zawsze tak robię i piwa w miarę wychodzą. Oczywiście jak dla mnie są dobre, ale jakiś doświadczony piwowar miałby się z pewnością do czego przyczepić
Może napowietrzyłeś gorącą nachmieloną brzeczkę, ponoć taki objaw właśnie jest. Przy czym u mnie nigdy się nie zdarzyło, nawet przy przelewaniu sposobem "chlust z gara do fermentora". =Tak czy siak - na smak to nie wpływa podobno.
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-09-27, 20:13.
Mam takie dziwne wrażenie, że moja pszenica robi się coraz bardziej ciemniejsza.Wynosiłem przed chwilą butelki do piwnicy i popatrzyłem na 1,5l peta.Przy "standardowym" zasypie do pszenic, piwko powinno wyjść w miarę jasne, a moje ma kolor powiedzmy taki jak przy piwach marcowych... nie wiem co jest grane, tym bardziej, że było chyba jaśniejsze. Już się boje otwierać butelki...
Osad tego typu jest zupełnie normalny, nawet po dezynfekcji może lekkie zabarwienie pozostać.
Co do pszenic - na wrocławskiej kranówie nigdy nie wychodzą dobrze, żeby osiągnąć właściwy efekt trzeba zakupić najtańszą marketową wodę w petach, może w Poz jest podobna woda w kranach, próbuj na kupnej.
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-09-26, 10:02.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Leave a comment: