browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #20

    Wyszło ok 21,5l o gęstości ok 13blg. W piwnicy utrzymuje się teraz temperatura w granicach 14-15 stopni. Jak będą przymrozki to może z 1-2 stopień temperatura spadnie, ale i tak ciepło jak na piwnice.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #20

    Warka #20 29.10.11r Wędzone

    Zasyp:
    3kg słód wędzony Weyermann
    0,5kg słód pilzniński
    0,5kg słód pszeniczny
    0,3kg słód karmelowy jasny
    0,1kg słód zakwaszający
    mech irlandzki
    chmiel Marynka 30g
    chmiel Lubelski 25g
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    64-63C - 30min
    72-70C - 30min
    76C - filtracja

    Chmielenie: 70min
    70min Marynka 30g
    10min Lubelski 25g
    10min mech irlandzki

    20stą warkę postanowiłem zrobić wędzoną, zobaczymy jak mocno ta wędzonka będzie wyczuwalna. Teraz wszystko się chłodzi w wannie.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #19

    Miodowe przelane na cichą, zeszło do ok 4blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Przedwczoraj wylałem do kibla zawartość butelek z piwem pszenicznym,skwaśniało.
    Pszenicznego kozła z pewnością czeka to samo, ale wczoraj kilka butelek z nim zakapslowałem. Zawsze będzie czas aby je wylać, choć nie jest to zbyt przyjemna robota.

    Przed chwilką do warki #19 dolałem ochłodzony i rozrobiony miód.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #19

    Zapomniałem napisać, że wyszło ok 20l brzeczki o gęstości trochę ponad 14blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #19

    Warka #19 14.10.2011r Miodowe ciemne

    Zasyp:
    2,5kg słód pilzneński
    1,6kg słód monachijski
    0,25kg słód karmelowy ciemny
    0,2kg jęczmień palony
    0,15 słód carared
    1kg miód gryczany
    chmiel Marynka 40g szyszki
    chmiel Fuggles 25g granulat
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    65-63C - 20min
    72-70C - 40min po negatywnej próbie jodowej wsypałem słód palony
    77C - wysładzanie i filtracja

    Chmielenie: 60min
    60min Marynka 40g
    10min Fuggles 25g

    Robiąc tą warkę wzorowałem się na piwie "Miodowy Wit" warzoną przez codera. Tak więc miód odpowiednio przygotowany zadam dopiero na burzliwej.
    Drożdże zadane w piątek wieczorem, wczoraj tak do godziny 16stej jeszcze nie pokazywały oznak swojej aktywności, później już mnie nie było w domu. Teraz sprawdzałem piana już się ukazała, więc ruszyły. Fermentor stoi w piwnicy gdzie jest 15-16 stopni.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #16

    Właśnie otworzyłem 2 butelkę pszenicznego II. Nadal nagazowanie mizerne. W smaku wyczuwam jakiś akcent miodowy, od czego on może być, jaka to infekcja? Ogólnie piwo da się wypić, ale pszeniczniaka to on nie przypomina.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wygląda na to, że ciągniesz jakąś infekcję. Aceton/zmywacz nigdy nie zanika w piwie. Mam piwa, które maja kilka lat i ciągle to czuć. Szkoda, że nie pomyślałeś o innych drożdżach.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #18

    Rogacizna przelana na cichą. Na powierzchni były drożdże, po ich usunięciu znikł zapach zmywacza, ale i tak coś mi się tu nie podoba Piwo tak jak poprzednie dwie pszenice ma jakiś specyficzny zapach, może te drożdżaki tak mają, ale mi to jakoś nie podchodzi.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #18

    Koźlak pszeniczny ciągle na burzliwej, dziś sprawdzałem gęstość i jest ok 4blg. Niestety zapach który unosi się z fermentora jest mało obiecujący, cuchnie zmywaczem do paznokci!!
    Coś te 3 pszenice to jakaś porażka.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Po chmieleniu gar zaraz wstawiłem do wanny do chłodzenia, dopiero później zlewałem do fermentora. Nie wiem jaki negatywny wpływ ma pozostawienie chmielin i osadu z przełomu w chłodzącej się brzeczce, ale praktycznie zawsze tak robię i piwa w miarę wychodzą. Oczywiście jak dla mnie są dobre, ale jakiś doświadczony piwowar miałby się z pewnością do czego przyczepić

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Może napowietrzyłeś gorącą nachmieloną brzeczkę, ponoć taki objaw właśnie jest. Przy czym u mnie nigdy się nie zdarzyło, nawet przy przelewaniu sposobem "chlust z gara do fermentora". =Tak czy siak - na smak to nie wpływa podobno.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-09-27, 20:13.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Mam takie dziwne wrażenie, że moja pszenica robi się coraz bardziej ciemniejsza.Wynosiłem przed chwilą butelki do piwnicy i popatrzyłem na 1,5l peta.Przy "standardowym" zasypie do pszenic, piwko powinno wyjść w miarę jasne, a moje ma kolor powiedzmy taki jak przy piwach marcowych... nie wiem co jest grane, tym bardziej, że było chyba jaśniejsze. Już się boje otwierać butelki...

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    U nas od jakiegoś czasu kranówka jest w opłakanym stanie, od chyba 6-7 warek robię piwa na wodze z Biedronki.

    Szkoda mi tych pszenic, moja pierwszą robiłem na wb-06 i wyszła dobra, teraz zrobiłem na płynnych i raczej nie wyjdzie z tego nic dobrego

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Osad tego typu jest zupełnie normalny, nawet po dezynfekcji może lekkie zabarwienie pozostać.

    Co do pszenic - na wrocławskiej kranówie nigdy nie wychodzą dobrze, żeby osiągnąć właściwy efekt trzeba zakupić najtańszą marketową wodę w petach, może w Poz jest podobna woda w kranach, próbuj na kupnej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-09-26, 10:02.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...