Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka #69

    Pszeniczne w dniu 06.05.2016r zostało zabutelkowane. Zatrzymało się na ok 2,5blg.

    Comment


    • Warka #70

      Z dwa tygodnie temu warka #70 została przelana na cichą a wczoraj ją wreszcie zabutelkowałem.

      Comment


      • Warka #71

        Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
        Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić

        Zasyp:
        4.5kg słód pilzneński
        chmiel Simcoe 33g
        chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
        drożdże Gozdawa Old German Altbier

        Zacieranie:
        65-62C - 30min
        72-70C - 30min
        75C - filtracja i wygładzanie.

        Chmielenie 60min:
        70 min chmiel Simcoe 33g
        10 min chmiel ? 20g

        Wyszło 21l o gęstości 13blg.

        Comment


        • No to do roboty, dobrego piwa zawsze jakby mało
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment


          • Warka #72

            Warka #72 01.04.2017r Jasnawe

            3.2kg słód pilzneński
            1.5kg słód monachijski
            chmiel Marynka 15g
            chmiel Sybilla 15g
            chmiel Perle 25g
            drożdże Gozdawa U.S. Weat

            Zacieranie:
            64-62° - 40min
            72° - 20min
            78° - filtracja i wygładzanie

            Chmielenie 60min:
            60min chmiel Marynka 15g
            60min chmiel Sybilla 15g
            10min chmiel Perle 25g

            Wyszło 23l o gęstości 12blg.

            Warka #71 została zabutelkowana w 41 szkiełkach.

            Comment


            • Warka #72

              Warka #72 drożdże Gozdawa U.S. West Coast

              Comment


              • Warka #73

                Warka #73 29.04.2017 Coś belgijskiego.

                Zasyp:
                2kg słód pilzneński
                2,4 słód pszeniczny
                wysuszona skórka z pomarańczy 35g
                kolendra 25g
                chmiel Sybilla 35g
                drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier

                Zacieranie:
                65°-63° - 20min
                72°-70° - 45min
                75° - wygładzanie i filtracja

                Chmielenie 70min:
                70min chmiel Sybilla 35g
                10min skórka pomarańczy 35g
                10min kolendra 25g

                Wyszło 21l o gęstości ok 13blg.

                Comment


                • Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....

                  Comment

                  Working...
                  X