Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka #69

    Pszeniczne w dniu 06.05.2016r zostało zabutelkowane. Zatrzymało się na ok 2,5blg.

    Comment


    • Warka #70

      Z dwa tygodnie temu warka #70 została przelana na cichą a wczoraj ją wreszcie zabutelkowałem.

      Comment


      • Warka #71

        Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
        Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić

        Zasyp:
        4.5kg słód pilzneński
        chmiel Simcoe 33g
        chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
        drożdże Gozdawa Old German Altbier

        Zacieranie:
        65-62C - 30min
        72-70C - 30min
        75C - filtracja i wygładzanie.

        Chmielenie 60min:
        70 min chmiel Simcoe 33g
        10 min chmiel ? 20g

        Wyszło 21l o gęstości 13blg.

        Comment


        • No to do roboty, dobrego piwa zawsze jakby mało
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment


          • Warka #72

            Warka #72 01.04.2017r Jasnawe

            3.2kg słód pilzneński
            1.5kg słód monachijski
            chmiel Marynka 15g
            chmiel Sybilla 15g
            chmiel Perle 25g
            drożdże Gozdawa U.S. Weat

            Zacieranie:
            64-62° - 40min
            72° - 20min
            78° - filtracja i wygładzanie

            Chmielenie 60min:
            60min chmiel Marynka 15g
            60min chmiel Sybilla 15g
            10min chmiel Perle 25g

            Wyszło 23l o gęstości 12blg.

            Warka #71 została zabutelkowana w 41 szkiełkach.

            Comment


            • Warka #72

              Warka #72 drożdże Gozdawa U.S. West Coast

              Comment


              • Warka #73

                Warka #73 29.04.2017 Coś belgijskiego.

                Zasyp:
                2kg słód pilzneński
                2,4 słód pszeniczny
                wysuszona skórka z pomarańczy 35g
                kolendra 25g
                chmiel Sybilla 35g
                drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier

                Zacieranie:
                65°-63° - 20min
                72°-70° - 45min
                75° - wygładzanie i filtracja

                Chmielenie 70min:
                70min chmiel Sybilla 35g
                10min skórka pomarańczy 35g
                10min kolendra 25g

                Wyszło 21l o gęstości ok 13blg.

                Comment


                • Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....

                  Comment


                  • Warka #74 08.05.2021r

                    Warka #74 Pszeniczne

                    2,5kg słód pszeniczny
                    2kg słód jęczmienny
                    chmiel Lubelski 25g
                    drożdze Wb-06

                    Zacieranie:
                    47°C - 45°C - 20min
                    67°C - 65°C - 20min
                    72°C - 70°C - 40min
                    78°C - 5min filtracja i wysładzanie

                    Chmielenie 60min:
                    60min chmiel Lubelski 25g

                    Wyszło ok 18l o gęstości 12blg.... Mało ale po tak długiej przerwie trochę zapomniałem ile się wysładzało itd


                    Warka #75 10.05.2021r

                    Warka #75 Saison

                    2,4kg słód jęczmienny
                    1kg słód monachijski
                    0,5kk słód pszeniczny
                    0,3kg słód karmelowy czerwony
                    skórka z 2 pomarańczy
                    30g chmiel Puławski
                    25g chmiel Lubelski
                    drożdze Be-134

                    Zacieranie:
                    67°C-65°C - 20min
                    72°C-70°C - 40min
                    78°C - 5min filtracja i wysłądzanie

                    Chmielenie 70min:
                    70min chmiel Pułąwski 30g
                    10min chmiel Lubelski 25g
                    10min skórka z pomarańczy

                    Wyszło ok 21l o gęstości 12blg

                    Comment


                    • Nooo, wreszcie ktoś warzy

                      Comment


                      • Trochę się późno obudziłem w tym roku z tym warzeniem, bo ciepło się robi...te letnie warki słabo mi zawsze wychodziły. Ale w końcu lepiej późno niż wcale. Za długą miałem tą przerwę....
                        Nie wiem może jeszcze z jedną wareczkę zrobię. Zbiorę gęstwę z tych Be-134 i może podobne piwko uwarzę. One chyba tak do 25°C dadzą radę.

                        Comment


                        • Pszeniczne z Warki #74 przelane do pojemnika z kranikiem i prawdopodobnie jutro będzie butelkowane. Zatrzymało się na ok 3blg.
                          Sprawdziłem też gęstość Saisona #75 i tu 1 blg. Jutro będzie przelewane na cichą.

                          Comment


                          • Warka #74 została dziś zabutelkowana, wyszło 35 butelek 0.5l.
                            Warka #75 przelana na cichą.
                            Last edited by tenebri; 22-05-2021, 17:12.

                            Comment


                            • Warka #76 Sasion II
                              2.7kg słód jęczmienny
                              1.2kg słód monachijski
                              0.5 kg słód pszeniczny
                              0.2 kg słód karmelowy czerwony
                              20g chmiel Puławski
                              35g chmiel Sybilla
                              Gęstwa z warki #75 (Be-134)

                              Zacierane:
                              67-75°C - 60min
                              72°C - 20min
                              77°C - filtracja i wysładzanie


                              ​​​​​​Chmielenie 60min:
                              60min chmiel Puławski 20g
                              60min chmiel Sybilla 10g
                              10 min chmiel Sybilla 25g

                              Wyszlo ok 22l o gęstości trochę ponad 12blg

                              Wczoraj 10.06.2021r zabutelkowałem warkę # 75. Wyszło 39 butelek 0.5l + 1 bulelczyna 0.33l.



                              Comment


                              • Warka #76
                                W opisie zacierania wystąpił błąd .. powinno być 67-65°C
                                Last edited by tenebri; 12-06-2021, 10:18.

                                Comment

                                Working...
                                X