Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
W piątek mam zamiar uwarzyć Belgijskie Blond Ale, drożdże Wyeast 1388 BSA już pomału puchną jest tylko jeden problem....od paru dni z moich wodociągów leci straszny szajs...podobno znaleźli jakieś bakterie i teraz chlorują na maxa wodę i coś tam mieszają. Będę musiał zakupić jakieś wody w sklepie. Jednak cała dezynfekcja sprzętu będzie utrudniona, będzie przy tym więcej pracy ale szkoda drożdży. Trzeba będzie się pomęczyć.
Leave a comment:
-
-
warka #11
Ale ALE już w butelkach, wyszło 42x0,5l + 6x0,33l.
Ostatnio pisałem, że następna warka dopiero we wrześniu, jednak chyba nie dotrzymam tego postanowienia. Chodzi mi po głowie zrobienie jakiegoś dubbla, myślę nad zakupieniem drożdży Wyeast 1388 Belgian Strong Ale. Widzę, że górną granice temperatur fermentacji mają one do 27C, więc powinny pasować. Możliwe, że zrobię też belgijską blondynkę
Coś brakuje mi tego sobotniego bałaganu w kuchni
Leave a comment:
-
-
warka #11
Wczoraj warka #11 została przelana na cichą, przy blg ok 3. Pierwszy raz robiłem piwo na drożdżach s-04 i pierwszy raz po burzliwej otrzymałem tak klarowną brzeczkę. Myślę, że tydzień cichej wystarczy.
Niestety u mnie w piwnicy temperatury oszalały, jest ponad 22C. Nie są to za ciekawe temperatury na leżakowanie moich piw ale nic na to nie poradzę.
Leave a comment:
-
-
warka# 11
Warka #11 28.05.2011 Ale ALE
Wczoraj uwarzyłem ostatnią warkę, następna dopiero we wrześniu. Miałem końcówki słodów, i chmielu, wyszło coś takiego:
1,7kg słód pilzneński
1,7kg słód monachijski
1kg słód wiedeński
0,4kg carared
chmiel Marynka ok 35g
chmiel Lubelski 25g
chmiel Centennial 10g
drożdże s-04
Zacieranie:
64-62C - 30min
73-71C - 30min
76C - 10min
Chmielenie 60min
60min Marynka 35g
10min Lubelski 25g
10min Centennial 10g
Otrzymałem ok 24l brzeczki o gęstości ok 12,5 blg.
Leave a comment:
-
-
warka #10
Orkiszowe powędrowało do butelek, wyszło 30x0,5l + 3x0,66l + 9x0,33l.
Jak na tą chwilę smak bardzo dobry, ale już się nauczyłem, że dopiero ok miesiąc po zabutelkowaniu można zacząć chwalić piwo.
Leave a comment:
-
-
S-33 mogą dać niskie odfermentowanie, piwa wychodzą na nich słodowe.
Leave a comment:
-
-
warka #10
Orkiszowe przelane na cichą przy blg ~3,5.
Co do kolscha to jeszcze chyba parę dni potrzymam go na cichej, coś mnie niepokoi te 4blg, nie chciałbym mieć granatów... chyba, że przy drożdżach s-33 tak słabe odfermentowanie to norma?
Leave a comment:
-
-
warka #9
Dziś sprawdzałem blg stojącego 2 tydzień na cichej koelscha, nadal trzyma się ok 4 blg, wartość początkowa była 12,5 blg. Piwo w miarę klarowne, lać już do butelek?
Leave a comment:
-
-
Warka #10
Warka #10 29.04.2011 Orkiszowe
I oto 10 warka! Po warce #9 miałem na jakiś czas przystopować z warzeniem ale nie wytrzymałem.
Słody:
2 kg słód orkiszowy
1 kg słód monachijski ciemny
1 kg słód pilzneński
chmiel Centennial 40g
drożdże us-05
Zacieranie:
55C - 10min
67-66C - 15min
73-70C - 40min
Chmielenie 60min
60min Centennial 30g
10min Centennial 10g
Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości ponad 12 blg.
Pierwszy raz zacierałem tak na słodko zacier, jestem ciekaw co z tego wyjdzie, na jakim blg drożdże się zatrzymają.
Chmiel Centennial jest niby aromatyczny ale zawartość alfa-kwasów ma 9,6%, nie wiem czy czasami nie za dużo go dałem, zielone piwo jest dość goryczkowe.
Leave a comment:
-
-
Warka #9
Koelsch przelany na cichą, dość mętne, chyba trudno będzie je wyklarować. Blg dość wysokie bo ok 4,5 ale już od 3-4 dni nie chciało niżej spaść. Na cichej jeszcze z pewnością trochę się obniży.
Leave a comment:
-
-
Zobaczymy co wyjdzie z tym dolniakiem, coś za bardzo nie jestem przekonany, że u Moderna dłuższy czas utrzyma się niższa temperatura. A jak co to będę sypał swój chmiel a nie jego wynalazki.
Leave a comment:
-
-
Piotr to teraz czeka cię jubileusz : 10 warka! Może jakiegoś dolniaka? Tylko trzymaj Moderna z dala od chmielu!
Leave a comment:
-
Leave a comment: