Warka #3 Brown Ale
Warka#3 15.01.2011 Brown Ale
Słody:
1,6 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
0,3 kg karmel jasny
0,1 kg karmel ciemny
0,2 kg biscuit
chmiel Marynka granulat 10g
chmiel Hallertauer Tradition granulat 30g
drożdże Wyeast 1084 Irish Ale
Zacieranie:
65-->62 - 50min
72-->70 - 30min
Podgrzanie do 78 stopni i filtracja
Chmielenie:
60min 15g Marynka
60min 15g Hallertauer Tradition
15 min przed końcem 15g Hallertauer Tradition + ok 3-4g mech irlandzki
Po chmieleniu wstawiłem garnek na balkon do ostudzenia.
Przed chmieleniem zlałem ok 0,5l brzeczki ostudziłem ją i wlałem do niej drożdże z napuchniętej saszetki. Było to wczoraj około godziny 16stej. Niestety do tej chwili drożdże nie są jeszcze zbytnio obudzone, tzn zaczyna się już pokazywać mała pianka i ilość drożdży na dnie jakby się zwiększyła, ale to jeszcze nie jest to. Garnek wystawiłem już z balkonu aby podnieść temperaturę i przelałem niedawno jego zawartość do pojemnika fermentacyjnego. Mam nadzieję, że się żadne paskudztwo nie doczepi i się brzeczka nie popsuje przez tak długie czekanie. Jak temperatura brzeczki jeszcze trochę podskoczy to będę ją zalewał drożdżami.
browar Teniego
Collapse
X
-
Ja tego Grodzisza robiłem właśnie ze słodu wędzonego Steinbach...ale nic, zobaczymy jak to będzie smakowało za jakieś 2-3 tygodnie. Nigdy wcześniej i tak nie piłem takiego piwa więc odnośnika nie będę miał żadnego, albo zasmakuje albo nieOstatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-01-10, 15:32.Leave a comment:
-
Ktoś kiedyś pisał, że słód wedzony z Weyermana jest dużo mniej aromatyczny niż ze słodowni Steinbach. Może dlatego...Leave a comment:
-
Warka#2 przelana na cichą, odfermentowała do 2 blg. Smak ciekawy, choć wędzonki za bardzo nie czuć.Leave a comment:
-
browar Teniego
Witam!
Wczoraj zacierałem swoją 2 warkę, w związku z tym, że pamięć mam dobrą ale krótką może pomału zacznę opisywać moje nieudolne kroczki w dziedzinie piwowarstwa domowego
Warka #1 warzenie 17.12.2010
Słody:
2 kg pilzneński
0,8 kg monachijski
chmiel:
Marynka granulat 20 g
Lubelski granulat 20 g
zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Drożdże suche us-05
Mam garnek 20l, tak więc pierwszą warkę ustawiłem tak na 15l.
Tak to miało wyglądać, niestety wyglądało chyba trochę inaczejMiałem 2 termometry i dwa różne wskazania. Raz patrzałem na jeden raz na drugi, różnica była ok. 5-8stopni. No i chyba trochę pogubiłem się przy tym trzymaniu temperatur, możliwe, że końcowe była większa niż 78 stopni itd.
Filtracja przebiegła w miarę sprawnie, wysładzanie poszło też dobrze. Gotowanie 60min, od początku 20g Marynki, 20min przed końcem 20g Lubelski. Wyszło 13 litrów brzeczki ok. 12,5blg.
Po ostudzeniu, zadałem drożdże, była to godzina ok. 24 więc z grubsza posprzątałem i spać… a rano już ładnie drożdże pracowały.
25 grudnia przelałem na cichą, nie miałem drugiego fermentora, więc musiałem kombinować z tym jednym itd. Trochę znów się pogubiłem i zgubiłem ok. 3l brzeczki.
Dziś po niecałych 2 tygodniach zlałem piwo do butelek, wyszło 17x0,5l i 4x0,33l. Zielone piwno smakuje….hmmmm nie jest za ciekawe, mi to przypomina dokonania z browaru Krajan, czyli takie jakoś trochę kwachowate. Nie jest popsute, ale smak jakiś taki dziwny, z pewnością to konsekwencja tych źle utrzymanych temperatur przy zacieraniu. Ale miejmy nadzieję, że po nagazowaniu jakoś da się to wypić.
Warka #2 warzenie 04.01.2011r
Jako drugie piwko postanowiłem postawić na Grodzisza.
Skład:
1,40 kg słód pszeniczny
1 kg słód wędzony
0,6 kg słód pilzneński
chmiel Lubelski 50g
drożdże – gęstwa z 1 warki
zacieranie:
50C - 20 minut
70->68C - 30 minut
75C - 30 minut
chmielenie:
90 min 30g Lubelski
30min przed końcem pozostałe 20g chmielu
Przy tej warce postawiłem już na jeden sprawdzony termometrZacieranie poszło dobrze, gorzej było z filtracją. Przy pierwszej warce słód kupiłem już śrutowany, tutaj sam mieliłem. Jak na razie używam starego ręcznego młynka do kawy, w miarę to wychodzi, choć męczarnia jest niezła
. Przy słodzie wędzonym i pilzneńskim łuski zostały w miarę ładne, za to pszeniczny poszedł za drobno i on chyba spowodował problemy z filtracją. Szło to strasznie wolno, długo nie mogłem uzyskać w miarę czystej brzeczki, ale jakoś to wymęczyłem.
Po gotowaniu i schłodzeniu uzyskałem ok. 15,5l brzeczki o gęstości 12 blg. Dodałem 3,5l wcześniej przegotowanej ostudzonej wody i blg spadło do ok. 10 i tak już pozostawiłem.
Przepis na tego Grodzisza mam z CP, tzn trochę jest zmieniony, ale nie wiem czy czasami nie będzie za mało tej wędzonki, słabo ją czuć, dlatego nie rozcieńczałem już do wskazanych 8blg.
Drożdże ładnie ruszyły, dziś jest już piękna piana i cudny zapach
Mam teraz 2 pojemniki fermentacyjne, więc będzie można częściej coś warzyć. Za tydzień w sobotę biorę się za jakieś ciemniejsze piwko.Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: