browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #3 Brown Ale

    Warka#3 15.01.2011 Brown Ale

    Słody:
    1,6 kg pilzneński
    1,5 kg monachijski
    0,3 kg karmel jasny
    0,1 kg karmel ciemny
    0,2 kg biscuit
    chmiel Marynka granulat 10g
    chmiel Hallertauer Tradition granulat 30g
    drożdże Wyeast 1084 Irish Ale

    Zacieranie:
    65-->62 - 50min
    72-->70 - 30min
    Podgrzanie do 78 stopni i filtracja

    Chmielenie:
    60min 15g Marynka
    60min 15g Hallertauer Tradition
    15 min przed końcem 15g Hallertauer Tradition + ok 3-4g mech irlandzki

    Po chmieleniu wstawiłem garnek na balkon do ostudzenia.
    Przed chmieleniem zlałem ok 0,5l brzeczki ostudziłem ją i wlałem do niej drożdże z napuchniętej saszetki. Było to wczoraj około godziny 16stej. Niestety do tej chwili drożdże nie są jeszcze zbytnio obudzone, tzn zaczyna się już pokazywać mała pianka i ilość drożdży na dnie jakby się zwiększyła, ale to jeszcze nie jest to. Garnek wystawiłem już z balkonu aby podnieść temperaturę i przelałem niedawno jego zawartość do pojemnika fermentacyjnego. Mam nadzieję, że się żadne paskudztwo nie doczepi i się brzeczka nie popsuje przez tak długie czekanie. Jak temperatura brzeczki jeszcze trochę podskoczy to będę ją zalewał drożdżami.
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-01-16, 21:01.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Ja tego Grodzisza robiłem właśnie ze słodu wędzonego Steinbach...ale nic, zobaczymy jak to będzie smakowało za jakieś 2-3 tygodnie. Nigdy wcześniej i tak nie piłem takiego piwa więc odnośnika nie będę miał żadnego, albo zasmakuje albo nie
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-01-10, 15:32.

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Ktoś kiedyś pisał, że słód wedzony z Weyermana jest dużo mniej aromatyczny niż ze słodowni Steinbach. Może dlatego...

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka#2 przelana na cichą, odfermentowała do 2 blg. Smak ciekawy, choć wędzonki za bardzo nie czuć.

    Leave a comment:


  • tenebri
    utworzył/a temat browar Teniego

    browar Teniego

    Witam!
    Wczoraj zacierałem swoją 2 warkę, w związku z tym, że pamięć mam dobrą ale krótką może pomału zacznę opisywać moje nieudolne kroczki w dziedzinie piwowarstwa domowego

    Warka #1 warzenie 17.12.2010
    Słody:
    2 kg pilzneński
    0,8 kg monachijski
    chmiel:
    Marynka granulat 20 g
    Lubelski granulat 20 g
    zacieranie:
    40 minut 61-63 stopnie
    20 minut 71-73 stopnie
    Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
    Drożdże suche us-05
    Mam garnek 20l, tak więc pierwszą warkę ustawiłem tak na 15l.
    Tak to miało wyglądać, niestety wyglądało chyba trochę inaczej Miałem 2 termometry i dwa różne wskazania. Raz patrzałem na jeden raz na drugi, różnica była ok. 5-8stopni. No i chyba trochę pogubiłem się przy tym trzymaniu temperatur, możliwe, że końcowe była większa niż 78 stopni itd.
    Filtracja przebiegła w miarę sprawnie, wysładzanie poszło też dobrze. Gotowanie 60min, od początku 20g Marynki, 20min przed końcem 20g Lubelski. Wyszło 13 litrów brzeczki ok. 12,5blg.
    Po ostudzeniu, zadałem drożdże, była to godzina ok. 24 więc z grubsza posprzątałem i spać… a rano już ładnie drożdże pracowały.
    25 grudnia przelałem na cichą, nie miałem drugiego fermentora, więc musiałem kombinować z tym jednym itd. Trochę znów się pogubiłem i zgubiłem ok. 3l brzeczki.
    Dziś po niecałych 2 tygodniach zlałem piwo do butelek, wyszło 17x0,5l i 4x0,33l. Zielone piwno smakuje….hmmmm nie jest za ciekawe, mi to przypomina dokonania z browaru Krajan, czyli takie jakoś trochę kwachowate. Nie jest popsute, ale smak jakiś taki dziwny, z pewnością to konsekwencja tych źle utrzymanych temperatur przy zacieraniu. Ale miejmy nadzieję, że po nagazowaniu jakoś da się to wypić.

    Warka #2 warzenie 04.01.2011r
    Jako drugie piwko postanowiłem postawić na Grodzisza.
    Skład:
    1,40 kg słód pszeniczny
    1 kg słód wędzony
    0,6 kg słód pilzneński
    chmiel Lubelski 50g
    drożdże – gęstwa z 1 warki

    zacieranie:
    50C - 20 minut
    70->68C - 30 minut
    75C - 30 minut
    chmielenie:
    90 min 30g Lubelski
    30min przed końcem pozostałe 20g chmielu
    Przy tej warce postawiłem już na jeden sprawdzony termometr Zacieranie poszło dobrze, gorzej było z filtracją. Przy pierwszej warce słód kupiłem już śrutowany, tutaj sam mieliłem. Jak na razie używam starego ręcznego młynka do kawy, w miarę to wychodzi, choć męczarnia jest niezła. Przy słodzie wędzonym i pilzneńskim łuski zostały w miarę ładne, za to pszeniczny poszedł za drobno i on chyba spowodował problemy z filtracją. Szło to strasznie wolno, długo nie mogłem uzyskać w miarę czystej brzeczki, ale jakoś to wymęczyłem.
    Po gotowaniu i schłodzeniu uzyskałem ok. 15,5l brzeczki o gęstości 12 blg. Dodałem 3,5l wcześniej przegotowanej ostudzonej wody i blg spadło do ok. 10 i tak już pozostawiłem.
    Przepis na tego Grodzisza mam z CP, tzn trochę jest zmieniony, ale nie wiem czy czasami nie będzie za mało tej wędzonki, słabo ją czuć, dlatego nie rozcieńczałem już do wskazanych 8blg.
    Drożdże ładnie ruszyły, dziś jest już piękna piana i cudny zapach
    Mam teraz 2 pojemniki fermentacyjne, więc będzie można częściej coś warzyć. Za tydzień w sobotę biorę się za jakieś ciemniejsze piwko.

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...