W dniu 18.12.2012 warka#78 została zabutelkowania. Wyszło 40 butelek 0.5l i 2 szkiełka 0.33l.
w tym samym dniu sprawdziłem gęstość warki #79. Po prawie 2 tygodniach zatrzymało się na 5 - 5.5 blg. Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu myślałem, że trochę spadnie niżej, ale nic się nie ruszyło. Czy to wina tego jedno temperaturowego zacierania 70-66°c przez 60min? Jeszcze z 2 dni poczekam.
browar Teniego
Collapse
X
-
Mierzę ballingometrem, no tak nie szukałem dokładnie w sieci bo nie miałem czasu. Zaraz poszukam.Leave a comment:
-
A czym mierzyłeś? Sporo tego w sieci dla ballingometru i dla refraktometru też są.Leave a comment:
-
Warka #79, drożdże zadane wyszło 23.5l o gęstości ok 13.5blg. Jednak pomiar był robiony przy temperaturze cieczy 14°C.... Więc gęstość jest trochę niższa teraz nie mogę znaleźć tabeli gdzie były podane poprawki do temperatur.Leave a comment:
-
Warka #79 06.12.2021
Warka #79 Ciemniak
Zasyp:
3.5kg słód pale ale
1kg słód monachijski
0.2kg słód karmelowy czerwony
0.15kg słód czekoladowy ciemny
0.1kg słód carafa II
Chmiel Challenger 30g
Chmiel Perle 5g
Drożdże S-04
Zacieranie:
70-66°C - 60min
72°C - wrzucenie słodów palonych
76°C - 10min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Challenger 30g
60min chmiel Perle 5g
Leave a comment:
-
-
Nastąpiła pomyłka w opisie zasypu... Dałem 3.8kg słodu pilzneńskiego a nie pszenicznego.👍 1Leave a comment:
-
Warka #78 24.21.2021r
Warka#78 Smaczne piwko
Zasyp:
3.8kg słód pszeniczny
0.5kg słód karmelowy czerwony
0.5kg słód pszeniczny
Chmiel Perle 25g
Chmiel Sybilla 30g
Drożdże Safale k-97
Zacieranie:
66-65°c - 30min
72-69°c - 35min
78°c - 10 min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Perle 25g
10min chmiel Sybilla 30g
👍 1Leave a comment:
-
Warka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.Leave a comment:
-
Drożdże dodane, wyszło 21l o gęstości 12blg. Wydajność znów słaba ale z pewnością to wina słodu jęczmiennego. Mam końcówkę starego z 3-4 lata po terminie i tak go sobie mieszam że świeżym.Leave a comment:
-
Warka #77 06.11.2021r
Warka #77 Oddech Smoka
4kg słód jęczmienny
0.3kg słód monachijski
0.3kg słód pszeniczny
100g chmiel Dragon
Drożdże us-05
Zacieranie:
65-64°C - 20min
72-70°C - 40min
78°C - 5min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Dragon 20g
40min chmiel Dragon 20g
10min chmiel Dragon 20g
Pozostałe 40g Dragona dam na fermentację cichą.
👍 1Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: