Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    W dniu 18.12.2012 warka#78 została zabutelkowania. Wyszło 40 butelek 0.5l i 2 szkiełka 0.33l.

    w tym samym dniu sprawdziłem gęstość warki #79. Po prawie 2 tygodniach zatrzymało się na 5 - 5.5 blg. Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu myślałem, że trochę spadnie niżej, ale nic się nie ruszyło. Czy to wina tego jedno temperaturowego zacierania 70-66°c przez 60min? Jeszcze z 2 dni poczekam.
    Last edited by tenebri; 21-12-2021, 13:34.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #78 zlana na cichą przy gęstości 3blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Mierzę ballingometrem, no tak nie szukałem dokładnie w sieci bo nie miałem czasu. Zaraz poszukam.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A czym mierzyłeś? Sporo tego w sieci dla ballingometru i dla refraktometru też są.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #79, drożdże zadane wyszło 23.5l o gęstości ok 13.5blg. Jednak pomiar był robiony przy temperaturze cieczy 14°C.... Więc gęstość jest trochę niższa teraz nie mogę znaleźć tabeli gdzie były podane poprawki do temperatur.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #79 06.12.2021

    Warka #79 Ciemniak
    Zasyp:
    3.5kg słód pale ale
    1kg słód monachijski
    0.2kg słód karmelowy czerwony
    0.15kg słód czekoladowy ciemny
    0.1kg słód carafa II
    Chmiel Challenger 30g
    Chmiel Perle 5g
    Drożdże S-04

    Zacieranie:
    70-66°C - 60min
    72°C - wrzucenie słodów palonych
    76°C - 10min

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Challenger 30g
    60min chmiel Perle 5g

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #77 Oddech Smoka w butelkach. Wyszło 34x0.5l i 6x0.33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Na 5 dni. W sobotę będę butelkować .
    Last edited by tenebri; 25-11-2021, 18:56.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.
    Na jak długo ?

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka#78, wyszło ok 22.5l o gęstości 12.5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Nastąpiła pomyłka w opisie zasypu... Dałem 3.8kg słodu pilzneńskiego a nie pszenicznego.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #78 24.21.2021r

    Warka#78 Smaczne piwko
    Zasyp:
    3.8kg słód pszeniczny
    0.5kg słód karmelowy czerwony
    0.5kg słód pszeniczny
    Chmiel Perle 25g
    Chmiel Sybilla 30g
    Drożdże Safale k-97

    Zacieranie:
    66-65°c - 30min
    72-69°c - 35min
    78°c - 10 min

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Perle 25g
    10min chmiel Sybilla 30g

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Drożdże dodane, wyszło 21l o gęstości 12blg. Wydajność znów słaba ale z pewnością to wina słodu jęczmiennego. Mam końcówkę starego z 3-4 lata po terminie i tak go sobie mieszam że świeżym.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #77 06.11.2021r

    Warka #77 Oddech Smoka
    4kg słód jęczmienny
    0.3kg słód monachijski
    0.3kg słód pszeniczny
    100g chmiel Dragon
    Drożdże us-05

    Zacieranie:
    65-64°C - 20min
    72-70°C - 40min
    78°C - 5min

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Dragon 20g
    40min chmiel Dragon 20g
    10min chmiel Dragon 20g

    Pozostałe 40g Dragona dam na fermentację cichą.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎