W dniu 18.12.2012 warka#78 została zabutelkowania. Wyszło 40 butelek 0.5l i 2 szkiełka 0.33l.
w tym samym dniu sprawdziłem gęstość warki #79. Po prawie 2 tygodniach zatrzymało się na 5 - 5.5 blg. Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu myślałem, że trochę spadnie niżej, ale nic się nie ruszyło. Czy to wina tego jedno temperaturowego zacierania 70-66°c przez 60min? Jeszcze z 2 dni poczekam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Mierzę ballingometrem, no tak nie szukałem dokładnie w sieci bo nie miałem czasu. Zaraz poszukam.
Leave a comment:
-
-
A czym mierzyłeś? Sporo tego w sieci dla ballingometru i dla refraktometru też są.
Leave a comment:
-
-
Warka #79, drożdże zadane wyszło 23.5l o gęstości ok 13.5blg. Jednak pomiar był robiony przy temperaturze cieczy 14°C.... Więc gęstość jest trochę niższa teraz nie mogę znaleźć tabeli gdzie były podane poprawki do temperatur.
Leave a comment:
-
-
Warka #79 06.12.2021
Warka #79 Ciemniak
Zasyp:
3.5kg słód pale ale
1kg słód monachijski
0.2kg słód karmelowy czerwony
0.15kg słód czekoladowy ciemny
0.1kg słód carafa II
Chmiel Challenger 30g
Chmiel Perle 5g
Drożdże S-04
Zacieranie:
70-66°C - 60min
72°C - wrzucenie słodów palonych
76°C - 10min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Challenger 30g
60min chmiel Perle 5g
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedziWarka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.
Leave a comment:
-
-
Nastąpiła pomyłka w opisie zasypu... Dałem 3.8kg słodu pilzneńskiego a nie pszenicznego.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Warka #78 24.21.2021r
Warka#78 Smaczne piwko
Zasyp:
3.8kg słód pszeniczny
0.5kg słód karmelowy czerwony
0.5kg słód pszeniczny
Chmiel Perle 25g
Chmiel Sybilla 30g
Drożdże Safale k-97
Zacieranie:
66-65°c - 30min
72-69°c - 35min
78°c - 10 min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Perle 25g
10min chmiel Sybilla 30g
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Warka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.
Leave a comment:
-
-
Drożdże dodane, wyszło 21l o gęstości 12blg. Wydajność znów słaba ale z pewnością to wina słodu jęczmiennego. Mam końcówkę starego z 3-4 lata po terminie i tak go sobie mieszam że świeżym.
Leave a comment:
-
-
Warka #77 06.11.2021r
Warka #77 Oddech Smoka
4kg słód jęczmienny
0.3kg słód monachijski
0.3kg słód pszeniczny
100g chmiel Dragon
Drożdże us-05
Zacieranie:
65-64°C - 20min
72-70°C - 40min
78°C - 5min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Dragon 20g
40min chmiel Dragon 20g
10min chmiel Dragon 20g
Pozostałe 40g Dragona dam na fermentację cichą.
-
👍 1
Leave a comment:
-
Leave a comment: