Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #31
    Mam nadzieję, że wyjdzie coś z tego dobrego i smak zrekompensuje mi męczarnie przy filtracji i wysładzaniu tej warki

    Comment


    • #32
      warka #6

      Wczoraj odbyła się degustacja pszeniczniaka. Dwa tygodnie od zabutelkowania jak dla mnie bardzo udana warka, może ciut za dużo chmielu lecz mi to zbytnio nie przeszkadza, tym bardziej, że w poprzednich warkach chmiel jest bardzo mało wyczuwalny. Smaki bananowe i goździkowe dobrze wyczuwalne, nasycenie średnie, piana zbyt długo się nie utrzymuje. Jak trochę dłużej poleży to powinno być z tym lepiej. Widzę jednak, że szybko mi się te piwo rozejdzie, już się znajomi o nie dopytują

      Comment


      • #33
        Nie ma co trzymać za długo pszeniczki tylko szybko zrobić nastepną, i szybko następną bo to szybkie piwo jest
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • #34
          Warka #7 w butelkach, wyszło 38x0,5l + 3x0,33l.

          Dziś też przelałem na cichą warkę #8 czyli wielozbożowe, blg zatrzymało się na ok 2,5.

          Comment


          • #35
            Warka #9

            Warka #9 16.04.2011 Koelsch

            Słody:
            3,9 kg słód pilzneński
            1 kg słód pszeniczny
            chmiel Northern Brewer 20g
            chmiel Spalt Spalter 30g
            chmiel Lubelski 10g
            drożdże Safbrew S-33

            Zacieranie:
            45C - wrzucenie słodów i w ok 30min podgrzanie do 64C
            64C - 30min
            73-71C - 20min
            76C - filtracja

            Chmielenie 60min
            Od początku wrzucone 20g Northern Brewer + 15g Spalt Spalter + 10g Lubelski
            15 min przed końcem gotowania wrzucone 15g Spalt Spalter

            Drożdże po 5h porządnie ruszyły, piana chciała wyjść z fermentora.
            Wyszło ok 25l brzeczki o gęstości 12,5 blg.

            Wczoraj zabutelkowałem też warkę #8 (wielozbożowe). 36 butelek 0,5l + 3 buteleczki 0,33l poczekają teraz z 2-3 dni w pokoju a później do piwnicy.

            Comment


            • #36
              Piotr to teraz czeka cię jubileusz : 10 warka! Może jakiegoś dolniaka? Tylko trzymaj Moderna z dala od chmielu!

              Comment


              • #37
                Zobaczymy co wyjdzie z tym dolniakiem, coś za bardzo nie jestem przekonany, że u Moderna dłuższy czas utrzyma się niższa temperatura. A jak co to będę sypał swój chmiel a nie jego wynalazki.

                Comment


                • #38
                  Warka #9

                  Koelsch przelany na cichą, dość mętne, chyba trudno będzie je wyklarować. Blg dość wysokie bo ok 4,5 ale już od 3-4 dni nie chciało niżej spaść. Na cichej jeszcze z pewnością trochę się obniży.

                  Comment


                  • #39
                    Warka #10

                    Warka #10 29.04.2011 Orkiszowe

                    I oto 10 warka! Po warce #9 miałem na jakiś czas przystopować z warzeniem ale nie wytrzymałem.

                    Słody:
                    2 kg słód orkiszowy
                    1 kg słód monachijski ciemny
                    1 kg słód pilzneński
                    chmiel Centennial 40g
                    drożdże us-05

                    Zacieranie:
                    55C - 10min
                    67-66C - 15min
                    73-70C - 40min

                    Chmielenie 60min
                    60min Centennial 30g
                    10min Centennial 10g

                    Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości ponad 12 blg.
                    Pierwszy raz zacierałem tak na słodko zacier, jestem ciekaw co z tego wyjdzie, na jakim blg drożdże się zatrzymają.
                    Chmiel Centennial jest niby aromatyczny ale zawartość alfa-kwasów ma 9,6%, nie wiem czy czasami nie za dużo go dałem, zielone piwo jest dość goryczkowe.

                    Comment


                    • #40
                      warka #9

                      Dziś sprawdzałem blg stojącego 2 tydzień na cichej koelscha, nadal trzyma się ok 4 blg, wartość początkowa była 12,5 blg. Piwo w miarę klarowne, lać już do butelek?

                      Comment


                      • #41
                        warka #10

                        Orkiszowe przelane na cichą przy blg ~3,5.

                        Co do kolscha to jeszcze chyba parę dni potrzymam go na cichej, coś mnie niepokoi te 4blg, nie chciałbym mieć granatów... chyba, że przy drożdżach s-33 tak słabe odfermentowanie to norma?

                        Comment


                        • #42
                          S-33 mogą dać niskie odfermentowanie, piwa wychodzą na nich słodowe.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Moje warzenie
                          Termometr piwowara

                          Moja galeria

                          Piwo z rana jak śmietana ;)

                          Comment


                          • #43
                            warka #9

                            Koelsch właśnie zabutelkowany, wyszło 36 butelek 0,5l 2 butelki 0,66l i 12 butelek 0,33l.
                            Last edited by tenebri; 11-05-2011, 17:52.

                            Comment


                            • #44
                              warka #10

                              Orkiszowe powędrowało do butelek, wyszło 30x0,5l + 3x0,66l + 9x0,33l.
                              Jak na tą chwilę smak bardzo dobry, ale już się nauczyłem, że dopiero ok miesiąc po zabutelkowaniu można zacząć chwalić piwo.

                              Comment


                              • #45
                                warka# 11

                                Warka #11 28.05.2011 Ale ALE
                                Wczoraj uwarzyłem ostatnią warkę, następna dopiero we wrześniu. Miałem końcówki słodów, i chmielu, wyszło coś takiego:

                                1,7kg słód pilzneński
                                1,7kg słód monachijski
                                1kg słód wiedeński
                                0,4kg carared
                                chmiel Marynka ok 35g
                                chmiel Lubelski 25g
                                chmiel Centennial 10g
                                drożdże s-04

                                Zacieranie:
                                64-62C - 30min
                                73-71C - 30min
                                76C - 10min

                                Chmielenie 60min
                                60min Marynka 35g
                                10min Lubelski 25g
                                10min Centennial 10g

                                Otrzymałem ok 24l brzeczki o gęstości ok 12,5 blg.

                                Comment

                                Working...
                                X