browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #72

    Warka #72 01.04.2017r Jasnawe

    3.2kg słód pilzneński
    1.5kg słód monachijski
    chmiel Marynka 15g
    chmiel Sybilla 15g
    chmiel Perle 25g
    drożdże Gozdawa U.S. Weat

    Zacieranie:
    64-62° - 40min
    72° - 20min
    78° - filtracja i wygładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 15g
    60min chmiel Sybilla 15g
    10min chmiel Perle 25g

    Wyszło 23l o gęstości 12blg.

    Warka #71 została zabutelkowana w 41 szkiełkach.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No to do roboty, dobrego piwa zawsze jakby mało

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #71

    Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
    Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić

    Zasyp:
    4.5kg słód pilzneński
    chmiel Simcoe 33g
    chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
    drożdże Gozdawa Old German Altbier

    Zacieranie:
    65-62C - 30min
    72-70C - 30min
    75C - filtracja i wygładzanie.

    Chmielenie 60min:
    70 min chmiel Simcoe 33g
    10 min chmiel ? 20g

    Wyszło 21l o gęstości 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #70

    Z dwa tygodnie temu warka #70 została przelana na cichą a wczoraj ją wreszcie zabutelkowałem.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #69

    Pszeniczne w dniu 06.05.2016r zostało zabutelkowane. Zatrzymało się na ok 2,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #68 zabutelkowana.
    Warka #69 przelana na cichą, bardzo krótką cichą ponieważ jutro w planach butelkowane.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #70

    Warka #70 29.04.2016r "Początek długiego weekendu"

    Zasyp:
    3,3kg słód pilzneński
    1,8kg słód monachijski
    chmiel Zeus 25g
    chmiel Sybilla 25g
    drożdże Gozdawa U.S. West Coast

    Zacieranie:
    64-62C - 35min
    72-70C - 35min
    75C - filtracja i wygładzanie.

    Chmielenie 70min:
    70 min chmiel Zeus 25g
    10 min chmiel Sybilla 25g

    Wyszło 22,5l o gęstości 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #68

    24 kwietnia wareczke #68 przelałem na cichą przy gęstości ok 5 blg.....dość dużo ale niżej nie chciało zejść.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #69

    W fermentorze znalazło się 21l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #69

    Warka #69 16.04.2016r Pszeniczne

    Zasyp:
    2,2kg słód pilzneński
    2kg słód pszeniczny
    chmiel Sybilla 25g
    drożdże Gozdawa BW11

    Zacieranie:
    45C - 15min
    55C - 15min
    64-62C - 30min
    72-70C - 30min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Sybilla

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #67

    Piwko w butelkach.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Oczywiście wkradł się błąd....chmiel Sybilla 25g dałem na ostatnie 10 min.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #68

    Warka #68 8.04.2016r Ciemnawe

    Zasyp:
    2,5kg słód pilzneński
    1,7kg słód monachijski
    0,25kg słód karmelowy 150
    chmiel Sybilla 25g
    chmiel Iunga 20g
    chmiel Perle 15g
    drożdże Gozdawa Old German Altbier

    Zacieranie:
    64-62C - 20min
    72-70C - 40min
    77C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Perle 15g
    60min chmiel Iunga 20g
    55min chmiel Sybilla 25g

    Wyszło 21l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka# 67

    Warka# 67 18.03.2016r Chmielowisko

    Zasyp:
    2,5kg słód pilzneński
    1kg słód monachijski
    0,5kg słód pszeniczny
    0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
    chmiel Zeus 25g
    chmiel Iunga 20g
    chmiel Ahtanum 50g
    chmiel Simcoe 10g
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    72-70C - 30min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Zeus 25g
    50min chmiel Iunga 20g
    5min chmiel Ahtanum 15g
    5min chmiel Simcoe 10g

    Wyszło 21l o gęstości 12blg.

    8.04.2016r przelanie na fermentacje cichą a 10.04.2016r dodanie 35g chmielu Ahtanum na zimno.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #66

    Warka #66 26.09.2015r Jasne

    Zasyp:
    3kg słód pilzneński
    1,2kg słód pszeniczny
    0,4 kg słód karmelowy jasny
    chmiel Marynka 25g
    chmiel Iunga 10g
    chmiel Hallertau Tradition 25g
    chmiel Hallertau Mittelfruch 5g
    drożdże Mangrove Jack's - US West Coast M44

    Zacieranie:
    65-62C - 40min
    72-70C - 20min
    77C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Marynka 25g
    70min chmiel Iunga 10g
    10min chmiel Hallertau Tradition 25g
    10min chmiel Hallertau Mittelfruch 5g

    Wyszło 22l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...