Warka #72
Warka #72 01.04.2017r Jasnawe
3.2kg słód pilzneński
1.5kg słód monachijski
chmiel Marynka 15g
chmiel Sybilla 15g
chmiel Perle 25g
drożdże Gozdawa U.S. Weat
Zacieranie:
64-62° - 40min
72° - 20min
78° - filtracja i wygładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 15g
60min chmiel Sybilla 15g
10min chmiel Perle 25g
Wyszło 23l o gęstości 12blg.
Warka #71 została zabutelkowana w 41 szkiełkach.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #71
Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić
Zasyp:
4.5kg słód pilzneński
chmiel Simcoe 33g
chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
drożdże Gozdawa Old German Altbier
Zacieranie:
65-62C - 30min
72-70C - 30min
75C - filtracja i wygładzanie.
Chmielenie 60min:
70 min chmiel Simcoe 33g
10 min chmiel ? 20g
Wyszło 21l o gęstości 13blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #70
Z dwa tygodnie temu warka #70 została przelana na cichą a wczoraj ją wreszcie zabutelkowałem.
Leave a comment:
-
-
Warka #69
Pszeniczne w dniu 06.05.2016r zostało zabutelkowane. Zatrzymało się na ok 2,5blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #68 zabutelkowana.
Warka #69 przelana na cichą, bardzo krótką cichą ponieważ jutro w planach butelkowane.
Leave a comment:
-
-
Warka #70
Warka #70 29.04.2016r "Początek długiego weekendu"
Zasyp:
3,3kg słód pilzneński
1,8kg słód monachijski
chmiel Zeus 25g
chmiel Sybilla 25g
drożdże Gozdawa U.S. West Coast
Zacieranie:
64-62C - 35min
72-70C - 35min
75C - filtracja i wygładzanie.
Chmielenie 70min:
70 min chmiel Zeus 25g
10 min chmiel Sybilla 25g
Wyszło 22,5l o gęstości 13blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #68
24 kwietnia wareczke #68 przelałem na cichą przy gęstości ok 5 blg.....dość dużo ale niżej nie chciało zejść.
Leave a comment:
-
-
Warka #69
Warka #69 16.04.2016r Pszeniczne
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
2kg słód pszeniczny
chmiel Sybilla 25g
drożdże Gozdawa BW11
Zacieranie:
45C - 15min
55C - 15min
64-62C - 30min
72-70C - 30min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Sybilla
Leave a comment:
-
-
Oczywiście wkradł się błąd....chmiel Sybilla 25g dałem na ostatnie 10 min.
Leave a comment:
-
-
Warka #68
Warka #68 8.04.2016r Ciemnawe
Zasyp:
2,5kg słód pilzneński
1,7kg słód monachijski
0,25kg słód karmelowy 150
chmiel Sybilla 25g
chmiel Iunga 20g
chmiel Perle 15g
drożdże Gozdawa Old German Altbier
Zacieranie:
64-62C - 20min
72-70C - 40min
77C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 70min:
70min chmiel Perle 15g
60min chmiel Iunga 20g
55min chmiel Sybilla 25g
Wyszło 21l o gęstości 12blg.
Leave a comment:
-
-
Warka# 67
Warka# 67 18.03.2016r Chmielowisko
Zasyp:
2,5kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0,5kg słód pszeniczny
0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
chmiel Zeus 25g
chmiel Iunga 20g
chmiel Ahtanum 50g
chmiel Simcoe 10g
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
64-62C - 30min
72-70C - 30min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Zeus 25g
50min chmiel Iunga 20g
5min chmiel Ahtanum 15g
5min chmiel Simcoe 10g
Wyszło 21l o gęstości 12blg.
8.04.2016r przelanie na fermentacje cichą a 10.04.2016r dodanie 35g chmielu Ahtanum na zimno.
Leave a comment:
-
-
Warka #66
Warka #66 26.09.2015r Jasne
Zasyp:
3kg słód pilzneński
1,2kg słód pszeniczny
0,4 kg słód karmelowy jasny
chmiel Marynka 25g
chmiel Iunga 10g
chmiel Hallertau Tradition 25g
chmiel Hallertau Mittelfruch 5g
drożdże Mangrove Jack's - US West Coast M44
Zacieranie:
65-62C - 40min
72-70C - 20min
77C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 70min:
70min chmiel Marynka 25g
70min chmiel Iunga 10g
10min chmiel Hallertau Tradition 25g
10min chmiel Hallertau Mittelfruch 5g
Wyszło 22l o gęstości 12blg.
Leave a comment:
-
Leave a comment: