Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi

    Poszedłem do tej warki zbyt optymistycznie, załadowałem taki skład:
    Miało być "podszedłem"

    Comment


    • #62
      warka# 14

      Idzie jak krew z nosa, nie wiem ile będzie ta filtracja trwała, ale chyba pobije jakiś rekord.

      Comment


      • #63
        warka #14

        Filtracja i wysładzanie trwały dłuuuugo!
        Chmieliłem 70 minut.
        70min Marynka 30g
        15min kolendra 7g
        10min kolendra 8g
        10min świeżo starta skórka z 3 pomarańczy i 2 cytryn.

        Wyszło słabiutko bo jakoś 19l brzeczki ok 11,5blg. Ale dobrze , że wytrzymałem do końca bo był już moment , że chciałem się poddać. Teraz unosi się piękny cytrusowy zapach po pokoju. Użyłem drożdży s-33.

        Comment


        • #64
          warka #14

          Coś kiepsko widzę tą warkę.... Wczoraj fermentacja ruszyła z kopyta a teraz już pianka opada, mierzyłem blg spadło już do ok 6. Niestety temperatura brzeczki ok 26C. Nie wróżę tej warce dobrego zakończenie

          Warka #13 czyli Dubbel nadal na burzliwej, ok 4blg jutro jeszcze sprawdzę i jak się nic nie zmieni będę przelewał na cichą.

          Comment


          • #65
            warka# 14

            Praktycznie już brak piany na powierzchni brzeczki, gęstość jest ok 5,5blg, pierwszy raz tak kiepsko fermentuje mi piwko. Jestem ciekaw czy jeszcze coś spadnie.

            Comment


            • #66
              Warka #13

              Dubbelek przelany na cichą, zatrzymał się na 4blg.


              Warka #14 nadal stoi na ok 5,5blg, całkowity brak piany, tak jakby fermentacja już się zakończyła, masakra....

              Comment


              • #67
                Warka #15

                Warka #15 Orkiszowe II

                Po męczarni z warką #14 to orkiszowe było miłą odskocznią. Nieco zmieniłem zasyp w porównaniu z pierwszym Orkiszowym, zacieranie podobne i zastosowałem inny amerykański chmiel.

                Słody:
                2 kg słód orkiszowy
                1,2 kg słód monachijski
                1 kg słód wiedeński
                0,15 słód carahell
                chmiel Cascade 40g
                drożdże us-05

                Zacieranie:
                53C - 10min
                67-66C - 10min
                73-69C - 45min

                Chmielenie 60min
                60min Cascade 30g
                10min Cascade 10g

                Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości około 13blg.

                Comment


                • #68
                  warka #14

                  Warka #14 nadal mnie niepokoi, blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5,5. Tak jak pisałem we wcześniejszych postach fermentacja musiała się odbyć w ciągu 2 dni. Nie wiem, co teraz zrobić. Zacieranie nie było aż tak na słodko, aby taka końcowa gęstość była normalnym wynikiem. Co mi doradzicie? Oczywiście pójdzie jeszcze na cicha, ale nie wiem czy coś to da, a boję się granatów.

                  Comment


                  • #69
                    Warka #13

                    Warka #13 przelana do butelek: 33x0,5l + 10x0,33l. Smak ciekawy, choć chmielu praktycznie brak, Marynka była w szyszce i widocznie dałem jej za mało.

                    Przelałem też "wybuchową" warkę #14 na cichą. Jak stało tak stoi na 5,5blg.

                    Comment


                    • #70
                      Warka #15

                      Wczoraj przelałem warkę #15 na cichą przy ok 4,5blg.

                      W weekend miałem plan warzyć pszeniczniaka, drożdże już uaktywnione a tu wczoraj termometr mi się zbił. Przeszukałem miasto i nigdzie nie znalazłem takiego co potrzeba. Kiepsko.

                      Comment


                      • #71
                        Warka #16

                        Warka #16 28.08.2011r Pszeniczne II

                        Udało mi się nabyć termometr więc tak jak planowałem dziś uwarzyłem pszeniczniaka.

                        Słody:
                        2,5 kg słód pszeniczny
                        1,6 kg słód pilzneński
                        0,2 kg słód Carahell
                        chmiel Hallertauer Tradition 25g
                        drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

                        Zacieranie:
                        44C - 15min
                        55C - 15min
                        65-64C - 20min
                        72-70C - 40min
                        77C - filtracja

                        Chmielenie 60min:
                        25g Hallertauer Tradition na 60min

                        Wyszło jakieś 22,5l około 12blg.
                        Jak mi się zwolnią fermentory to zebraną gęstwę z tej warki planuję wykorzystać do uwarzenia jeszcze jednego jasnego pszeniczniaka i weizenbocka.

                        Comment


                        • #72
                          Warka #14

                          Dziś z rana rozlałem 14 warkę do butelek. Weszło w 26x0,5l, 2x0,66l i w 2 PET-y 1,5l.
                          Piwo ma fajny cytrusowy zapaszek w smaku jest średnie. Czuć, jakiś dziwny posmaczek, z pewnością to wina wyższej temperatury w czasie fermentacji, która zresztą odbyła się w expresowym tempie. Raczej będzie pijalne, mam tylko nadzieję, że butelki nie będą strzelać.
                          Przed rozlaniem mierzyłem jeszcze blg i wyszło poniżej 5, więc na cichej troszkę spadło.

                          Comment


                          • #73
                            Warka #15

                            Orkiszowe II przelane do butelek: 37x0,5l + 3x0,33l.

                            Comment


                            • #74
                              Warka #17

                              Warka #17 07.09.2011r Pszeniczne III

                              Zasyp:

                              2,5 kg słód pszeniczny
                              1,7 kg słód pilzneński
                              0,2 kg słód karmelowy jasny
                              chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
                              drożdże: gęstwa z poprzedniej warki (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)

                              Zacieranie:
                              44C - 15min
                              54C - 15min
                              65-63C - 30min
                              73-70C - 40min
                              77C - filtracja

                              Chmielenie 60min:
                              60min - Hallertauer Mittelfrüh 25g

                              Chmielenie zaraz się skończy tak więc zabieram się za napełnianie wanny wodą i chłodzenie.

                              Przed chwilą pszeniczniaka z warki #16 przelałem na cichą przy blg ok 4blg.

                              Comment


                              • #75
                                warka #17

                                Zabawa z pszeniczniakiem zakończona, wyszło 22,5l o gęstości ok 13blg.

                                Comment

                                Working...
                                X