browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #64

    Pszeniczniak 14 lipca przelany do butelek

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #65

    W dniu 08.07.2015r Ciemne lekkie przelane do butelek.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #64, 65

    Warka#64 zatrzymała się na 2blg a #65 na 3,5blg. Obie dwie warki przelane na krótką cichą.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #64, 65

    Warka #64 18.06.2015r Pszeniczne

    Zasyp:
    2,4kg słód pszeniczny
    2kg słód pilzneński
    chmiel Hallertau Mittelfruch 25g
    drożdże Wb-06

    Zacieranie:
    47C - 10min
    54C - 10min
    65-62C - 35min
    72-70C - 35min

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Hallertau Mittelfruch 25g

    Wyszło 22l o gęstości 12blg.


    Warka #65 19.06.2015r Ciemne lekkie

    Zasyp:
    3kg słód Pale Ale
    0,3kg słód pszeniczny
    0,25kg słód Pale Chocolate
    0,05kg słód barwiący
    chmiel Iunga 15g
    chmiel Hallertau Mittelfruch 20g
    drożdże S-04

    Zacieranie:
    70-65C - 90min

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Iunga 15g
    10min chmiel Hallertau Mittelfruch 20g

    W fermentorze znalazło się 22,5l o gęstości 10blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #63

    CaZePe przelane do butelek, rożnej objętości 0,33l 0,5l 0,4l.... nie chce mi się tego liczyć....

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #63

    21 maja warka #63 została przelana na cichą wraz z chmielem: Zeus 20g, Cascade DE 30g.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #63

    W połowie marca warka #62 została zabutelkowana. Wyszło ok 40 butelek 0,5l + parę 0,33l.

    Warka #63 30.04.2015r CaZePe

    Zasyp:
    2,5 kg słód pilzneński
    1,5 kg słód monachijski
    0,6 kg słód pszeniczny
    0,2 kg słód karmelowy jasny
    0,15 kg słód karmelowy ciemny 150
    chmiel Zeus 50g
    chmiel Cascade DE 50g
    chmiel Perle 15g
    mech irlandzki
    drożdże Gozdawa Old German Altbier

    Zacieranie:
    65-63C - 40min
    72C - 20min
    76C - filtracja i zacieranie

    Chmielenie 70min
    70min chmiel Zeus 20g
    55min chmiel Perle 15g
    0min chmiel Zeus 10g
    0min chmiel Cascade DE 20g

    Reszta chmieli pójdzie na cichą.
    Wyszło ok 22l o gęstości 13blg. Wydajność słaba ale większość słodu była śrutowana jakieś 3 miesiące temu(brak czasu aby prędzej go wykorzystać) więc chyba dlatego taki słaby wynik.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #62

    Warka #62 Jasne

    Zasyp:
    4kg słód pilzneński
    0,5kg słód pszeniczny
    0,2kg słód karmelowy jasny
    chmiel Perle 30g
    chmiel Hallertau Tradition 30g
    mech irlandzki
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    65-63C - 35min
    72-70C - 30 min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 70min
    70min chmiel Perle 30g
    10min mech irlandzki
    5min chmiel Hallertau Tradition 30g

    Wyszło 22l o gęstości ?... cukromierz coś mi dziwnie wskazuje wcześniej go nie skalibrowałem ale jakieś ok 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #61

    5 styczna Porter przelany na cichą przy ok 7blg. Niżej już nie chciało zejść,przy poprzedniej warce te drożdże też tak słabo odfermentowały, może tak mają....
    16 stycznia warka przelana do butelek: 7x0,5l + 32x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #61

    Warka #61 Porter Wędzony

    Zasyp:
    2,5kg słód monachijski
    1,4kg słód pilzneński
    1kg słód wędzony
    0,25kg caramunich typ II
    0,18kg słód bursztynowy
    0,14kg słód czekoladowy
    0,1kg słód barwiący
    0,06kg słód carafa special typ II
    0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
    0,5kg śliwki wędzone
    chmiel Marynka 25g
    chmiel Hallertau Tradition 20g
    gęstwa drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10

    Zacieranie:
    65-62C - 40min
    73-70C - 40min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 90min
    60min chmiel Marynka 25g
    10min chmiel Hallertau Tradition 20g
    10min śliwki wędzone

    Wyszło 16l o gęstości 19blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #60

    Warka Iunga zabutelkowana: 32x0,5l + 8x0,4l + 5x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #60

    11 grudnia 60siątkę przelałem na cichą z 40g chmielu Iunga przy blg o wartości 4. Dziwi mnie tak wysokie blg, ale pod koniec przyniosłem nawet do domu fermentor i nic nie spadło, to chyba tak powinno być.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Stout miał infekcje (choć zostały z 4 butelki i pić to się da) która to spowodowała przegazowanie piwka i granaty w piwnicy... co tam się działo. Kilka butelek udało mi się uratować ale to nie jest to co miało być.
    Piłem za to Porterka z warki#38, to jest dopiero piwko Szkoda, że zostało tylko 7 butelek. Porter z tego roku już nie jest tak udany, jakieś dziwne posmaki ma, znów infekcja?

    Leave a comment:


  • Flatowman
    replied
    Pioter a co z tym stoutem? Chyba muszę wpaść do twojej piwniczki

    Leave a comment:


  • dominik_walkowiak
    replied
    Zaskoczyłeś Mnie tym chmielem ;P

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...