Warka #64
Pszeniczniak 14 lipca przelany do butelek
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #64, 65
Warka#64 zatrzymała się na 2blg a #65 na 3,5blg. Obie dwie warki przelane na krótką cichą.
Leave a comment:
-
-
Warka #64, 65
Warka #64 18.06.2015r Pszeniczne
Zasyp:
2,4kg słód pszeniczny
2kg słód pilzneński
chmiel Hallertau Mittelfruch 25g
drożdże Wb-06
Zacieranie:
47C - 10min
54C - 10min
65-62C - 35min
72-70C - 35min
Chmielenie 70min:
70min chmiel Hallertau Mittelfruch 25g
Wyszło 22l o gęstości 12blg.
Warka #65 19.06.2015r Ciemne lekkie
Zasyp:
3kg słód Pale Ale
0,3kg słód pszeniczny
0,25kg słód Pale Chocolate
0,05kg słód barwiący
chmiel Iunga 15g
chmiel Hallertau Mittelfruch 20g
drożdże S-04
Zacieranie:
70-65C - 90min
Chmielenie 70min:
70min chmiel Iunga 15g
10min chmiel Hallertau Mittelfruch 20g
W fermentorze znalazło się 22,5l o gęstości 10blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #63
CaZePe przelane do butelek, rożnej objętości 0,33l 0,5l 0,4l.... nie chce mi się tego liczyć....
Leave a comment:
-
-
Warka #63
21 maja warka #63 została przelana na cichą wraz z chmielem: Zeus 20g, Cascade DE 30g.
Leave a comment:
-
-
Warka #63
W połowie marca warka #62 została zabutelkowana. Wyszło ok 40 butelek 0,5l + parę 0,33l.
Warka #63 30.04.2015r CaZePe
Zasyp:
2,5 kg słód pilzneński
1,5 kg słód monachijski
0,6 kg słód pszeniczny
0,2 kg słód karmelowy jasny
0,15 kg słód karmelowy ciemny 150
chmiel Zeus 50g
chmiel Cascade DE 50g
chmiel Perle 15g
mech irlandzki
drożdże Gozdawa Old German Altbier
Zacieranie:
65-63C - 40min
72C - 20min
76C - filtracja i zacieranie
Chmielenie 70min
70min chmiel Zeus 20g
55min chmiel Perle 15g
0min chmiel Zeus 10g
0min chmiel Cascade DE 20g
Reszta chmieli pójdzie na cichą.
Wyszło ok 22l o gęstości 13blg. Wydajność słaba ale większość słodu była śrutowana jakieś 3 miesiące temu(brak czasu aby prędzej go wykorzystać) więc chyba dlatego taki słaby wynik.
Leave a comment:
-
-
Warka #62
Warka #62 Jasne
Zasyp:
4kg słód pilzneński
0,5kg słód pszeniczny
0,2kg słód karmelowy jasny
chmiel Perle 30g
chmiel Hallertau Tradition 30g
mech irlandzki
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
65-63C - 35min
72-70C - 30 min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 70min
70min chmiel Perle 30g
10min mech irlandzki
5min chmiel Hallertau Tradition 30g
Wyszło 22l o gęstości ?... cukromierz coś mi dziwnie wskazuje wcześniej go nie skalibrowałem ale jakieś ok 12blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #61
5 styczna Porter przelany na cichą przy ok 7blg. Niżej już nie chciało zejść,przy poprzedniej warce te drożdże też tak słabo odfermentowały, może tak mają....
16 stycznia warka przelana do butelek: 7x0,5l + 32x0,33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #61
Warka #61 Porter Wędzony
Zasyp:
2,5kg słód monachijski
1,4kg słód pilzneński
1kg słód wędzony
0,25kg caramunich typ II
0,18kg słód bursztynowy
0,14kg słód czekoladowy
0,1kg słód barwiący
0,06kg słód carafa special typ II
0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
0,5kg śliwki wędzone
chmiel Marynka 25g
chmiel Hallertau Tradition 20g
gęstwa drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10
Zacieranie:
65-62C - 40min
73-70C - 40min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 90min
60min chmiel Marynka 25g
10min chmiel Hallertau Tradition 20g
10min śliwki wędzone
Wyszło 16l o gęstości 19blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #60
11 grudnia 60siątkę przelałem na cichą z 40g chmielu Iunga przy blg o wartości 4. Dziwi mnie tak wysokie blg, ale pod koniec przyniosłem nawet do domu fermentor i nic nie spadło, to chyba tak powinno być.
Leave a comment:
-
-
Stout miał infekcje (choć zostały z 4 butelki i pić to się da) która to spowodowała przegazowanie piwka i granaty w piwnicy... co tam się działo. Kilka butelek udało mi się uratować ale to nie jest to co miało być.
Piłem za to Porterka z warki#38, to jest dopiero piwko Szkoda, że zostało tylko 7 butelek. Porter z tego roku już nie jest tak udany, jakieś dziwne posmaki ma, znów infekcja?
Leave a comment:
-
Leave a comment: