Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Na pewno chodzi o Iunga Jednak pisanie postów na pół śpiąco prawie o 2 w nocy to nie za dobry pomysł
-
-
co to jest za chmiel? O Lunga nigdy nie słyszałem, może chodziło o Iunga
Leave a comment:
-
-
Warka #60
Warka #60 20.11.2014r Lunga single hop
Zasyp:
2,8kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0,5kg słód pszeniczny
0,2kg słód bursztynowy
chmiel Lunga 100g
drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10
Zacieranie:
65C - 30min
72C - 30min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Lunga 30g
50min chmiel Lunga 10g
0min chmiel Lunga 20g
Wyszło 22l o gęstości 12blg. Resztę chmielu dam na cichą.Last edited by tenebri; 22-11-2014, 01:18.
Leave a comment:
-
-
Warka #59
IPA od 8 listopada w butelkach: 32x0,5l + 7x0,33l. Tydzień wcześniej czyli 31 października przelałem ją na cichą i dodałem na zimno 20g Amarillo, 20g Mosaic, 30g Simcoe. Teraz tylko czekać na rezultaty.
Leave a comment:
-
-
Warka #59
Warka #59 09.10.2014r IPA
Zasyp:
5kg słód pilzneński
0,2kg słód pszeniczny
0,2kg słód karmelowy 150
chmiel Amarillo 50g
chmiel Mosaic 50g
chmiel Simcoe 50g
drożdże Gozdawa - U.S. West Coast
Zacieranie:
67-64C - 90min
75C - 15min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Amarillo 30g
30min chmiel Mosaic 20g
0min chmiel Simcoe 20g + chmiel Mosaic 10g
na zimno sypnę resztę czyli 20g Amarillo, 20g Mosaic, 30g Simcoe
Wyszło 21l o gęstości 15blg.
Leave a comment:
-
-
Cydr
9 września cydr przelałem do butelek (20x0,5l + 4x0,33l) z dodatkiem słodzika z lidla w różnych ilościach od 0-2 tabletek.
Wczoraj nastawiłem nowy cydr, 16l soku z kartonu plus drożdże winne sherry.
Leave a comment:
-
-
cydr
23 sierpnia do fermentora wlałem 12 litrów soku jabłkowego z kartonika i dodałem uprzednio przygotowane drożdże Tokaj. Pora teraz na jabłka ale nie mam jakoś możliwości przerobić kilkunastu kg jabłek więc będzie to taki podrabiany kartonikowy cydr.
Leave a comment:
-
-
Warka #58
Imbirek w butelkach: 27x0,5l + 4x0,4l + 13x0,33l. Gęstość końcowa 2blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #58
Warka #58 04.06.2014r Imbirowe
Zasyp:
2,4kg słód pilzneński
1,2kg słód pszeniczny
0,8kg płatki jęczmienne błyskawiczne
chmiel Marynka 10g
chmiel Hallertau Hersbrucker 15g
skórka pomarańczy 25g
świeżo starty imbir 35g
drożdże Gozdawa - BFSAY
Zacieranie:
65-62C - 60min
72C - 20min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 10g
60min chmiel Hallertau Hersbrucker 15g
skórki z pomarańczy i imbir na 1min
W fermentorze jest ok 21l 12blg, drożdże już ostro zabrały się do pracy.
Leave a comment:
-
-
Warka #57
Witbirek już w butelkach, zeszło do 2blg. Wyszło 36 butelek 0,5l i 4 buteleczki 0,33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #57
Warka #57 15.07.2014r Witbier
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
0,7kg słód pszeniczny
0,7kg pszenica
0,8 płatki pszenne
chmiel Halletau Tradition 30g
curacao 25g
kolendra 25g
drożdże Gozdawa - Classic Belgian Witbier
Zacieranie:
65-63C - 70min
72C - 15min
78C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Halletau Tradition 30g
1min curacao 25g
1min kolendra 25g
Wyszło 21,5l o gęstości 11blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #56
21 czerwca zabutelkowałem pszeniczne. Wyszło 41x0,33 + 12x0,5l. Po tygodniu piwo już ma lekki gaz i w smaku dobre.
Za to American Wheat II z warki #55 co druga butelka ocet, te butle co dobre w smaku świetne.
Leave a comment:
-
Leave a comment: