Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Na pewno chodzi o Iunga Jednak pisanie postów na pół śpiąco prawie o 2 w nocy to nie za dobry pomysł

    Leave a comment:


  • KapitanPlaneta
    replied
    co to jest za chmiel? O Lunga nigdy nie słyszałem, może chodziło o Iunga

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #60

    Warka #60 20.11.2014r Lunga single hop

    Zasyp:
    2,8kg słód pilzneński
    1kg słód monachijski
    0,5kg słód pszeniczny
    0,2kg słód bursztynowy
    chmiel Lunga 100g
    drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10

    Zacieranie:
    65C - 30min
    72C - 30min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Lunga 30g
    50min chmiel Lunga 10g
    0min chmiel Lunga 20g

    Wyszło 22l o gęstości 12blg. Resztę chmielu dam na cichą.
    Last edited by tenebri; 22-11-2014, 01:18.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #59

    IPA od 8 listopada w butelkach: 32x0,5l + 7x0,33l. Tydzień wcześniej czyli 31 października przelałem ją na cichą i dodałem na zimno 20g Amarillo, 20g Mosaic, 30g Simcoe. Teraz tylko czekać na rezultaty.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    A nawet nie obliczałem jakie IBU ale liczę że wyjdzie coś dobrego

    Leave a comment:


  • dominik_walkowiak
    replied
    mogą wyjść piękne aromaty i goryczka IBU >65

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #59

    Warka #59 09.10.2014r IPA

    Zasyp:
    5kg słód pilzneński
    0,2kg słód pszeniczny
    0,2kg słód karmelowy 150
    chmiel Amarillo 50g
    chmiel Mosaic 50g
    chmiel Simcoe 50g
    drożdże Gozdawa - U.S. West Coast

    Zacieranie:
    67-64C - 90min
    75C - 15min

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Amarillo 30g
    30min chmiel Mosaic 20g
    0min chmiel Simcoe 20g + chmiel Mosaic 10g
    na zimno sypnę resztę czyli 20g Amarillo, 20g Mosaic, 30g Simcoe


    Wyszło 21l o gęstości 15blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Cydr

    4 października zabutelkowałem cydr. 30x0,5l + 3x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Cydr

    9 września cydr przelałem do butelek (20x0,5l + 4x0,33l) z dodatkiem słodzika z lidla w różnych ilościach od 0-2 tabletek.

    Wczoraj nastawiłem nowy cydr, 16l soku z kartonu plus drożdże winne sherry.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    cydr

    23 sierpnia do fermentora wlałem 12 litrów soku jabłkowego z kartonika i dodałem uprzednio przygotowane drożdże Tokaj. Pora teraz na jabłka ale nie mam jakoś możliwości przerobić kilkunastu kg jabłek więc będzie to taki podrabiany kartonikowy cydr.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #58

    Imbirek w butelkach: 27x0,5l + 4x0,4l + 13x0,33l. Gęstość końcowa 2blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #58

    Warka #58 04.06.2014r Imbirowe

    Zasyp:
    2,4kg słód pilzneński
    1,2kg słód pszeniczny
    0,8kg płatki jęczmienne błyskawiczne
    chmiel Marynka 10g
    chmiel Hallertau Hersbrucker 15g
    skórka pomarańczy 25g
    świeżo starty imbir 35g
    drożdże Gozdawa - BFSAY

    Zacieranie:
    65-62C - 60min
    72C - 20min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 10g
    60min chmiel Hallertau Hersbrucker 15g
    skórki z pomarańczy i imbir na 1min

    W fermentorze jest ok 21l 12blg, drożdże już ostro zabrały się do pracy.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #57

    Witbirek już w butelkach, zeszło do 2blg. Wyszło 36 butelek 0,5l i 4 buteleczki 0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #57

    Warka #57 15.07.2014r Witbier

    Zasyp:
    2,2kg słód pilzneński
    0,7kg słód pszeniczny
    0,7kg pszenica
    0,8 płatki pszenne
    chmiel Halletau Tradition 30g
    curacao 25g
    kolendra 25g
    drożdże Gozdawa - Classic Belgian Witbier

    Zacieranie:
    65-63C - 70min
    72C - 15min
    78C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Halletau Tradition 30g
    1min curacao 25g
    1min kolendra 25g

    Wyszło 21,5l o gęstości 11blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #56

    21 czerwca zabutelkowałem pszeniczne. Wyszło 41x0,33 + 12x0,5l. Po tygodniu piwo już ma lekki gaz i w smaku dobre.

    Za to American Wheat II z warki #55 co druga butelka ocet, te butle co dobre w smaku świetne.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎