Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #51

    IRA przelana do butelek, wyszło 42x0,5l i jedna 0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #52

    Warka #52 14.93.2014r Porter

    Zasyp:
    2,6kg słód pilzneński
    2,6kg słód monachijski
    0,2kg słód brown
    0,1kg słód caraaroma
    0,15kg carafa II
    0,08kg słód barwiący
    chmiel Hallertau Tradition 25g
    chmiel Sybilla 30g
    drożdże gęstwa z warki #51 (Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast)

    Zacieranie:
    64C - 40min
    72C - 40min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Hallertau Tradition 25g
    10min chmiel Sybilla 30g

    Wyszło 17l o gęstości 18blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #51

    W sobotę 8 marca IRA przelana na cichą przy 2,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #50

    Altbier jakoś tydzień temu przelany na cichą przy blg ok 3,5 dziś został przelany do butelek.
    Wyszło 39 butelek 0,5l i 2 buteleczki 0,33.

    Warka #51 o gęstości 12blg w ilości ok 23l pracuje od piątku wieczór w piwnicy.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #51

    Warka #51 21.02.2014r Irish Red Ale

    Zasyp:
    3kg słód pilzneński
    1kg słód monachijski
    0,15kg słód caraaroma
    0,15kg słód karmelowy 150
    0,1kg słód bursztynowy
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Lubelski 20g
    drożdże Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    72-70C - 40min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 20g
    10min chmiel Lubelski 20g

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    W dniu 24.01.2014 butelkowałem warkę #48 a nie #49.......
    Warka #49 została zabutelkowana w dniu 06.02.2014, 12x0,5l + 33x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #50

    Warka #50 31.01.2014r Altbier

    Zasyp:
    3kg słód monachijski
    1kg słód pilzneński
    0,3kg słód karmelowy 150
    0,2kg słód pszeniczny
    0,05kg słód czekoladowy
    chmiel Hallertau Tradition 30g
    chmiel Hallertauer Mittelfruh 20g
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    65-62C - 40min
    72C - 20min - wsypany słód czekoladowy
    77C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Hallertau Tradition 30g
    10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 20g

    Wyszło 21l brzeczki o gęstości ok 12,5blg.


    Warka #49 w dniu 24.01.2014 została zabutelkowana. Wyszło 41x0,5l + 1x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #49

    Foreign Extra Stout przelany na cichą przy gęstości 5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Wczoraj przelałem warkę #48 na cichą przy gęstości ok 2,5blg.
    Zrobiłem też pomiar warki #49 i wyszło ok 5blg, piana już praktycznie znikła. Coś szybko to poszło, choć w piwnicy ok 16C, mam nadzieję, że tak szybkie zakończenie fermentacji nie wiąże się z jakąś infekcją.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka#49

    Jak dałem Danstar Nottingham to wstawiam do piwnicy, one sobie z tym poradzą.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #49

    Wyszło ok 19l ok 16blg. Miały być drożdże S-04, a są Danstar Nottingham, trochę było zamieszania i chłodziło się na balkonie do teraz. Mam nadzieję, że nie za długo stało i nic się nie przyczepi.

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi
    Jutro będę robił Foreign Extra Stout. Teraz nie wiem tylko gdzie później trzymać fermentor na burzliwej....Drożdże to s-04, w domu mam jak to w domu ok 20C a w piwnicy 12-14C. Nie wiem czy w piwnicy jak na te drożdżaki nie będzie za zimno.
    Oczywiście postaw w mieszkaniu, na kafelkach. Będzie dobrze.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #49

    Warka #49 10.01.2014r Foreign Extra Stout

    Zasyp:
    3,4kg słód pilzneński
    1,2kg słód monachijski
    0,25kg słód karmelowy 300
    0,25kg palony jęczmień
    0,1kg słód barwiący
    0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
    chmiel Marynka 25g
    Chmiel East Kent Golding 30g
    drożdże S-04

    Zacieranie:
    69C - 90min bez słodów palonych
    76C - na początku podgrzewania wsypane słody palone

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 25g
    10min Chmiel East Kent Golding 30g

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Jutro będę robił Foreign Extra Stout. Teraz nie wiem tylko gdzie później trzymać fermentor na burzliwej....Drożdże to s-04, w domu mam jak to w domu ok 20C a w piwnicy 12-14C. Nie wiem czy w piwnicy jak na te drożdżaki nie będzie za zimno.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #48

    Drożdże już zadane, wyszło 23l o gęstości ok 12blg.Fermentor stoi w piwnicy gdzie jest ok 12 stopni.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎