Warka #51
IRA przelana do butelek, wyszło 42x0,5l i jedna 0,33l.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #52
Warka #52 14.93.2014r Porter
Zasyp:
2,6kg słód pilzneński
2,6kg słód monachijski
0,2kg słód brown
0,1kg słód caraaroma
0,15kg carafa II
0,08kg słód barwiący
chmiel Hallertau Tradition 25g
chmiel Sybilla 30g
drożdże gęstwa z warki #51 (Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast)
Zacieranie:
64C - 40min
72C - 40min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 70min:
70min chmiel Hallertau Tradition 25g
10min chmiel Sybilla 30g
Wyszło 17l o gęstości 18blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #50
Altbier jakoś tydzień temu przelany na cichą przy blg ok 3,5 dziś został przelany do butelek.
Wyszło 39 butelek 0,5l i 2 buteleczki 0,33.
Warka #51 o gęstości 12blg w ilości ok 23l pracuje od piątku wieczór w piwnicy.
Leave a comment:
-
-
Warka #51
Warka #51 21.02.2014r Irish Red Ale
Zasyp:
3kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0,15kg słód caraaroma
0,15kg słód karmelowy 150
0,1kg słód bursztynowy
chmiel Marynka 20g
chmiel Lubelski 20g
drożdże Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast
Zacieranie:
64-62C - 30min
72-70C - 40min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 20g
10min chmiel Lubelski 20g
Leave a comment:
-
-
W dniu 24.01.2014 butelkowałem warkę #48 a nie #49.......
Warka #49 została zabutelkowana w dniu 06.02.2014, 12x0,5l + 33x0,33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #50
Warka #50 31.01.2014r Altbier
Zasyp:
3kg słód monachijski
1kg słód pilzneński
0,3kg słód karmelowy 150
0,2kg słód pszeniczny
0,05kg słód czekoladowy
chmiel Hallertau Tradition 30g
chmiel Hallertauer Mittelfruh 20g
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
65-62C - 40min
72C - 20min - wsypany słód czekoladowy
77C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Hallertau Tradition 30g
10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 20g
Wyszło 21l brzeczki o gęstości ok 12,5blg.
Warka #49 w dniu 24.01.2014 została zabutelkowana. Wyszło 41x0,5l + 1x0,33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #49
Foreign Extra Stout przelany na cichą przy gęstości 5blg.
Leave a comment:
-
-
Wczoraj przelałem warkę #48 na cichą przy gęstości ok 2,5blg.
Zrobiłem też pomiar warki #49 i wyszło ok 5blg, piana już praktycznie znikła. Coś szybko to poszło, choć w piwnicy ok 16C, mam nadzieję, że tak szybkie zakończenie fermentacji nie wiąże się z jakąś infekcją.
Leave a comment:
-
-
Warka#49
Jak dałem Danstar Nottingham to wstawiam do piwnicy, one sobie z tym poradzą.
Leave a comment:
-
-
Warka #49
Wyszło ok 19l ok 16blg. Miały być drożdże S-04, a są Danstar Nottingham, trochę było zamieszania i chłodziło się na balkonie do teraz. Mam nadzieję, że nie za długo stało i nic się nie przyczepi.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedziJutro będę robił Foreign Extra Stout. Teraz nie wiem tylko gdzie później trzymać fermentor na burzliwej....Drożdże to s-04, w domu mam jak to w domu ok 20C a w piwnicy 12-14C. Nie wiem czy w piwnicy jak na te drożdżaki nie będzie za zimno.
Leave a comment:
-
-
Warka #49
Warka #49 10.01.2014r Foreign Extra Stout
Zasyp:
3,4kg słód pilzneński
1,2kg słód monachijski
0,25kg słód karmelowy 300
0,25kg palony jęczmień
0,1kg słód barwiący
0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
chmiel Marynka 25g
Chmiel East Kent Golding 30g
drożdże S-04
Zacieranie:
69C - 90min bez słodów palonych
76C - na początku podgrzewania wsypane słody palone
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 25g
10min Chmiel East Kent Golding 30g
Leave a comment:
-
-
Jutro będę robił Foreign Extra Stout. Teraz nie wiem tylko gdzie później trzymać fermentor na burzliwej....Drożdże to s-04, w domu mam jak to w domu ok 20C a w piwnicy 12-14C. Nie wiem czy w piwnicy jak na te drożdżaki nie będzie za zimno.
Leave a comment:
-
-
Warka #48
Drożdże już zadane, wyszło 23l o gęstości ok 12blg.Fermentor stoi w piwnicy gdzie jest ok 12 stopni.
Leave a comment:
-
Leave a comment: