browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #48 Jasnawe

    Warka #48 03.01.2014r Jasnawe

    Zasyp:
    3,1kg słód pilzneński
    1kg słód monachijski
    0,25kg słód carahell
    0,4kg płatki orkiszowe błyskawiczne
    chmiel Sybilla 25g
    chmiel Hallertauer Mittelfruh 30g
    mech irlandzki 4g
    gęstwa z warki #47

    Zacieranie:
    66-62C - 40min
    72C - 20min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Sybilla 25g
    10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 30g
    10min mech irlandzki 4g

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Jeszcze w starym roku 31 grudnia zabutelkowałem warkę #47. Wyszło 39x0,5l + 3x0,33l.
    Cicha zakończyła się na jakiś 3blg.

    Warka Wit imbirowy, nadal pijalna, widać, że nic się do niej nie przyczepiło. Wyszło nawet dobre piwo.

    Prawdopodobnie jutro pierwsze warzenie w tym roku.

    Leave a comment:


  • barsliw
    replied
    Pij szybko żeby się o tym nie przekonać

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #46

    Po 5 dniach trzymania w ciepłym nie wytrzymałem i otworzyłem jedna butelkę imbirowego wita. Gaz już się pojawił i piwko w sumie jest już dobre. Jak na razie żadnej infekcji nie czuć. Lubie to w witach że po paru dniach już są pijalne Piwko smaczne. Mam nadzieję, że się smak nie zmieni na gorsze.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #47

    Fermentor stoi już w piwnicy gdzie jest ok 10C, drożdże ładnie już pracują. Wyszło ok 22l o gęstości trochę ponad 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #47 Jasne

    Warka #47 05.12.2013r Jasne

    Zasyp:
    3,5kg słód pilzneński
    0,7kg słód monachijski
    0,3kg słód pszeniczny
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Sybilla 20g
    chmiel Hallertauer Mittelfruh 10g
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    72-70C - 30min
    75C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 20g
    10min chmiel Sybilla 20g
    10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 10g



    Warka #46 Witbier imbirowy dziś przelana do butelek. W tamtym tygodniu przelałem je na cichą (gęstość ok 4,5blg) a w poniedziałek miałem awaryjne przelewanie do nowego fermentora ponieważ uszczelka przy kraniku puściła. Wszystko odbywało się szybko mam nadzieję, że żadna infekcja się nie przypałętała.
    Trochę piwa poszło na podłogę, w rezultacie wyszło 35 butelek 0,5l.

    Warka #45 Bursztynowe też zabutelkowana (29.11.2013r).
    Szkła wyszło:41x0,5l + 2x0,33l

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #45 przelana na cichą przy ok 2,5blg.
    Warka #46 miała bardzo szybką burzliwą, zapomniałem zanieść fermentor do piwnicy i fermentacja przeszła w pokoju w temperaturze ok 24C, nie tak to miało wyglądać.... teraz stoi w piwnicy ale jest już ok 5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #46

    Warka #46 15.11.2013r Witbier imbirowy

    Zasyp:
    2,2kg słód pilzneński
    1kg słód pszeniczny
    1kg płatki pszenne błyskawiczne
    0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
    chmiel Marynka 25g
    starta skórka z 3 pomarańczy 20g
    curacao 10g
    imbir 60g
    drożdże gęstwa z warki #44

    Zacieranie:
    66-62C - 40min
    72C - 20min
    75C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Marynka 25g
    10min cytrusy
    5min starty imbir

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #44

    W tamtym tygodniu 06.11 witka przelałem na cichą a dziś do butelek. Trochę się obawiam bo zatrzymało się na 4blg i niżej nie chciało zejść a zacierane raczej na wytrawnie. Dałem trochę mniej cukru do refermentacj. Wyszło 39 butelek 0,5l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #45

    Warka #45 07.11.2013r Bursztynowe

    Zasyp:
    3,6kg słód pilzneński
    0,5kg słód monachijski
    0,3kg słód bursztynowy
    chmiel Citra 30g
    chmiel Marynka 10g
    chmiel Lubelski 20g
    chmiel Sybilla 10g
    drożdże US-05
    mech irlandzki

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    72-70C - 30min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min Citra 30g
    60min Marynka 10g
    10min Lubelski 20g
    10min Sybilla 10g
    5min mech irlandzki


    Wyszło ok 22l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • Flatowman
    replied
    Warka # 42 - ciemne lekkie. Zapach niezbyt silny słodów palonych. W smaku już lepiej niezła goryczka, palone słody,karmel i delikatna kawa. Trochę moźe za duże nasycenie co2 ale bez obawy nie jest przegazowane. Jak dla mnie b.dobre piwko. Tak trzymaj Piotr a będzie git!

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #44

    Warka #44 22.10.2013r Witbier

    Zasyp:
    2,2kg słód pilzneński
    1kg słód pszeniczny
    1kg płatki pszenne błyskawiczne
    0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
    chmiel Marynka 30g
    kolendra 15g
    suszona skórka pomarańczy 20g
    curacao 10g
    drożdże MauriBrew WEISS - Y1433

    Zacieranie:
    65-62C - 60min
    72C - 20min
    75C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min 30g chmiel Marynka
    15min połowa kolendry i skórek
    10min reszta dodatków

    Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • Flatowman
    replied
    Witbier wyszedł ci znakomicie. Piłem je niedawno i chyba szybko się zgłosze po następne butelki

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #43

    Pszeniczne przelane do butelek. Niestety infekcja tlenowcem dopadła tą warkę....zabutelkowałem ją zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #43

    Warka #43 10.07.13r Pszeniczne

    Zasyp:
    2,6kg słód pszeniczny
    1,7kg słód pilzneński
    0,1kg słód carahell
    chmiel Hallertauer Mittelfruh 25g
    drożdże MauriBrew WEISS - Y1433

    Zacieranie:
    46C - 45min
    64C - 20min
    72-70C - 40min
    78C - wysładzanie i filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Hallertauer Mittelfruh 25g

    Wyszło ok 22l o gęstości 12blg

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 10:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 13:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 18:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 21:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...