Warka #48 Jasnawe
Warka #48 03.01.2014r Jasnawe
Zasyp:
3,1kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0,25kg słód carahell
0,4kg płatki orkiszowe błyskawiczne
chmiel Sybilla 25g
chmiel Hallertauer Mittelfruh 30g
mech irlandzki 4g
gęstwa z warki #47
Zacieranie:
66-62C - 40min
72C - 20min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Sybilla 25g
10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 30g
10min mech irlandzki 4g
browar Teniego
Collapse
X
-
Jeszcze w starym roku 31 grudnia zabutelkowałem warkę #47. Wyszło 39x0,5l + 3x0,33l.
Cicha zakończyła się na jakiś 3blg.
Warka Wit imbirowy, nadal pijalna, widać, że nic się do niej nie przyczepiło. Wyszło nawet dobre piwo.
Prawdopodobnie jutro pierwsze warzenie w tym roku.Leave a comment:
-
Warka #46
Po 5 dniach trzymania w ciepłym nie wytrzymałem i otworzyłem jedna butelkę imbirowego wita. Gaz już się pojawił i piwko w sumie jest już dobre. Jak na razie żadnej infekcji nie czuć. Lubie to w witach że po paru dniach już są pijalne
Piwko smaczne. Mam nadzieję, że się smak nie zmieni na gorsze.
Leave a comment:
-
Warka #47
Fermentor stoi już w piwnicy gdzie jest ok 10C, drożdże ładnie już pracują. Wyszło ok 22l o gęstości trochę ponad 12blg.Leave a comment:
-
Warka #47 Jasne
Warka #47 05.12.2013r Jasne
Zasyp:
3,5kg słód pilzneński
0,7kg słód monachijski
0,3kg słód pszeniczny
chmiel Marynka 20g
chmiel Sybilla 20g
chmiel Hallertauer Mittelfruh 10g
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
64-62C - 30min
72-70C - 30min
75C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 20g
10min chmiel Sybilla 20g
10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 10g
Warka #46 Witbier imbirowy dziś przelana do butelek. W tamtym tygodniu przelałem je na cichą (gęstość ok 4,5blg) a w poniedziałek miałem awaryjne przelewanie do nowego fermentora ponieważ uszczelka przy kraniku puściła. Wszystko odbywało się szybko mam nadzieję, że żadna infekcja się nie przypałętała.
Trochę piwa poszło na podłogę, w rezultacie wyszło 35 butelek 0,5l.
Warka #45 Bursztynowe też zabutelkowana (29.11.2013r).
Szkła wyszło:41x0,5l + 2x0,33lLeave a comment:
-
Warka #45 przelana na cichą przy ok 2,5blg.
Warka #46 miała bardzo szybką burzliwą, zapomniałem zanieść fermentor do piwnicy i fermentacja przeszła w pokoju w temperaturze ok 24C, nie tak to miało wyglądać.... teraz stoi w piwnicy ale jest już ok 5blg.Leave a comment:
-
Warka #46
Warka #46 15.11.2013r Witbier imbirowy
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
1kg słód pszeniczny
1kg płatki pszenne błyskawiczne
0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
chmiel Marynka 25g
starta skórka z 3 pomarańczy 20g
curacao 10g
imbir 60g
drożdże gęstwa z warki #44
Zacieranie:
66-62C - 40min
72C - 20min
75C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 70min:
70min chmiel Marynka 25g
10min cytrusy
5min starty imbirLeave a comment:
-
Warka #44
W tamtym tygodniu 06.11 witka przelałem na cichą a dziś do butelek. Trochę się obawiam bo zatrzymało się na 4blg i niżej nie chciało zejść a zacierane raczej na wytrawnie. Dałem trochę mniej cukru do refermentacj. Wyszło 39 butelek 0,5l.Leave a comment:
-
Warka #45
Warka #45 07.11.2013r Bursztynowe
Zasyp:
3,6kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski
0,3kg słód bursztynowy
chmiel Citra 30g
chmiel Marynka 10g
chmiel Lubelski 20g
chmiel Sybilla 10g
drożdże US-05
mech irlandzki
Zacieranie:
64-62C - 30min
72-70C - 30min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min Citra 30g
60min Marynka 10g
10min Lubelski 20g
10min Sybilla 10g
5min mech irlandzki
Wyszło ok 22l o gęstości 12blg.Leave a comment:
-
Warka # 42 - ciemne lekkie. Zapach niezbyt silny słodów palonych. W smaku już lepiej niezła goryczka, palone słody,karmel i delikatna kawa. Trochę moźe za duże nasycenie co2 ale bez obawy nie jest przegazowane. Jak dla mnie b.dobre piwko. Tak trzymaj Piotr a będzie git!Leave a comment:
-
Warka #44
Warka #44 22.10.2013r Witbier
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
1kg słód pszeniczny
1kg płatki pszenne błyskawiczne
0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
chmiel Marynka 30g
kolendra 15g
suszona skórka pomarańczy 20g
curacao 10g
drożdże MauriBrew WEISS - Y1433
Zacieranie:
65-62C - 60min
72C - 20min
75C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min 30g chmiel Marynka
15min połowa kolendry i skórek
10min reszta dodatków
Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.Leave a comment:
-
Witbier wyszedł ci znakomicie. Piłem je niedawno i chyba szybko się zgłosze po następne butelki
Leave a comment:
-
Warka #43
Pszeniczne przelane do butelek. Niestety infekcja tlenowcem dopadła tą warkę....zabutelkowałem ją zobaczymy co z tego wyjdzie.Leave a comment:
-
Warka #43
Warka #43 10.07.13r Pszeniczne
Zasyp:
2,6kg słód pszeniczny
1,7kg słód pilzneński
0,1kg słód carahell
chmiel Hallertauer Mittelfruh 25g
drożdże MauriBrew WEISS - Y1433
Zacieranie:
46C - 45min
64C - 20min
72-70C - 40min
78C - wysładzanie i filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Hallertauer Mittelfruh 25g
Wyszło ok 22l o gęstości 12blgLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: